Здравейте,
Имам следния въпрос: Мога ли да свържа два уреда - фурна 2600W и котлон 1000W в един двоен шуко контакт?
Максималното натоварване 3600W/220V е 16.4А, а всички двойни контакти са до 16А.
В момента зад уредите имам единичен шуко контакт, който бих искал да заменя с двоен.
Другият по-сложен вариант е да сложа твърда връзка на мястото на единичния контакт, да свържа фурната директно и от там да изкарам още един подвижен контакт за плота. Плота е газов и затова разполага само с един електрочески котлон.
Благодаря предварително!

). Купих наскоро жилище, в което в кухненската част на всекидневната има изведени 2 кръга - един с един контакт при 3х4 кабел - очевидно за готварска печка, и един с 3 контакта ( даже не съм сигурен дали и аспирацията не беше на този кръг) при 3х2.5 кабел - очевидно за останалите ел. уреди в кухнята. Направи ми впечатление, че всички кръгове за контактите в жилището са с предпазители 25А, не знам, дали тези, които са на 2.5 не трябва да са на 16А, но както и да е. Сега, основният ми въпрос е: до какво натоварване може да издържи проводникът 3х4, понеже смятам да инсталирам вградена фурна и вграден плот с 4 котлона. Най-вероятно на твърда връзка. Общата мощност на подобна окомплектовка спокойно може да прехвърли 10 000W. Сега, кога ще се наложи да се ползват 4 котлона и фурна едновременно, то е ясно - едва ли някога. Реално, повече от 2 котлона и фурна едва ли ще се включват в 99.9% от времето. Пътят от таблото с предпазителите до кухнята е много малък - да кажем 5м, не повече. Предпазител 32А мисля, че няма да е проблем за 3х4, така че мога да го подменя. Чел съм, че стандартно трябва да е 3х6кв, но когото и да питам, няма толкова дебел кабел инсталиран в дома си. В строителните хипермаркети същи ги няма в наличност, което също води към мисълта, че никой не купува подобни кабели. Общо взето, притесненията ми са, колко ток могат да носят тези проводници - 4 и 2.5кв. Предпазители лесно се сменят, но кабели си е играчка.