Re:Daikin - защо едни и същи модели са на различни цени?
запознат съм с моделите им :) поне до толкова доколкото мога да си ги позволя финансово хи хи :)
неставаше дума за G, L , R а за низката серия която няма буква и S :) FTX и FTXS по специално FTX имам предвид и неговия наследник N-K който може да не е негов а наследник на сиеста моделите с този B енергиен клас.
Re:Daikin - защо едни и същи модели са на различни це
Защо ли FTXN серията не се продава по белите държави? Дайкин правели слаби модели, ала-бала. Ами хората са преценили, че умният български клиент търси евтини климатици и са произвели специална серия за него. Което се търси - това се предлага. След две години може и клас C/C да предложат. За толкова пари - толкова. :)
Няма да предложат, защото вече ще е забранен вноса на такива уреди в европейския съюз. FTXN не е разработен и произведен заради българския клиент, а поради желанието да се отхапе парче от баницата на китайския сектор в световен мащаб. Към момента модел YE на панасоник успешно се доближава като доставна цена до всеки средностатистически инвертор от Мидеа или Грее. Цената на FTXN тепърва ще се отнесе надолу, защото е надценен поради надписа Дайкин. Но първо трябва да мине тази зима.
Причината за слабото търсене в така наречените "бели" държави на нискобюдженти климатици не е, че клиентите не ги искат, просто там човешкия труд е достатъчно скъп, че да си позволиш след година пак да даваш 300-400 евро за монтаж и да се чудиш къде да изхвърлиш стария. Тук всичко е наопаки, над 50% то монтажите са в сивия сектор, няма регулация, няма правила и има продажби на FTXN.
Аз имам два Дайкина - FTX35JAV1NB/RX35JV1NB-2001г. и FTXS50BVMB/RXS50BVMB-2003г. Къде са произведени, нямам никаква идея.
Вярно взех ги скъпо навремето, но бачкат вече толкова години без да кажат ох, без никакви ремонти - само два пъти в годината ги измивам основно и толкова.
с веро ли ги миеш бе специалист
жълт картон
следващото е цитрусов плод!
mod.edit FearMe
juch специалист или не ,важното е че човека се грижи за машините си.
В Белгия също имаше производство на някои модели. Или вече няма? :)
В Белгия винаги е имало завод на Дайкин,само че там са големите и профимашините. Няма домашни клими .
Цитат:
Първоначално публикувано от stelaartoa
В Белгия винаги е имало завод на Дайкин,само че там са големите и профимашините. Няма домашни клими .
Стела, моите можеш ли да ми кажеш къде са произведени?
Може би малко неправилно се изразих. Откак има завода в Чехия,Пилзен,от 2004- 2005 г,домашните клими са прехвърлени в него,а в Белгия остават големите. Понеже твоите са по-стари ,може да са правени в Белгия.
Цитат:
Първоначално публикувано от stelaartoa
Може би малко неправилно се изразих. Откак има завода в Чехия,Пилзен,от 2004- 2005 г,домашните клими са прехвърлени в него,а в Белгия остават големите. Понеже твоите са по-стари ,може да са правени в Белгия.
Благодаря! И аз мисля, че са правени там, но незнам как да проверя. Не че е от голямо значение де, но просто за спорта. :taz
Re:Daikin - защо едни и същи модели са на различни це
Моите таралясници са сдялани в P.R.C, ама няма Дайкин дето да ги бие по показатели и качество. Ако ще да е правен на луната. :taz
:) Ай ся да вземем да слезем на земята,а...
Някой пример, дали ще приложите... или само си чешите клавиатурата?
Някои видове климатици са за земляни, други видове климатици са само за лунатици. Това са 2-те положения. :-memnon