Daikin - Japan, Daikin - Europe или Mitsubishi - Japan - какво да избера?
Здравейте.Два дена чета форума , и не мога да взема решение какво да купя.
Та ето дилемата..
Предстои ми покупка на климатик, и съм се спрял на Daikin.Имам няколко въпроса, и ще съм благодарен ако някой ме посъветва.
Става въпрос за помещение 17м2 , южно изложение,пвц дограма,не е на калкан.
Ще се ползва главно за отопление.
1.Какъв да си взема - Японски, или Европейски(произведени в Чехия или Белгия) ?
От това което прочетох японските са с по-добри показатели.В магазина ми казаха ,че са на техния трифазен ток,и нямали нужда от трансформатор за 100В.
Спрял съм се на 1 малко по-мощен(35) модел(не искам да умра от студ при -10*).
Та кой да взема :
Марка: Daikin-Japan
Модел: 25J/GTNS
Държава: Япония
Вид: Хиперинвертор
Охлаждане: 0.9-2.5-3.2kw
Отопление: 0.9-2.8-4.6kw
Консумация: 0.45-0.50kw
СОР: 5.61
За кадратура: От 15 до 25 кв.м.
Цена -1649 лв.
DAIKIN -Europe
Модел: FTXS35G
Вид: Инвертор
Охлаждане: 1.4-3.5-4.0kw
Отопление: 1.4-4.0-5.2kw
Консумация: 0.80-0.85kw
СОР: 4.2
За кадратура: От 25 до 35 кв.м.
Цена - 1800 лв.
или
Марка: Mitsubishi
Модел: MSZ FD25 VA
Вид: Хиперинвертор
Охлаждане: 1.1-2.5-3.5kw
Отопление: 1.1-3.2-5.5kw
Консумация: 0.48-0.61kw
СОР: 5.25
За кадратура: От 15 до 25 кв.м.
Цена - 1850 лв.
Re: DAIKIN_vs_MITSUBITSH...какво да избера ??
защо не погледнеш и това като цена и мощности май е по добро от тези варианти и плазма има
http://www.bulclima.com/bg/product/1...teristiki.html
Цитат:
Първоначално публикувано от TIMBERLAKE
Ще го проверя утре колко му е цената в Термоклима -Варна.Благодаря.
За мене е важно да не се набутам с нискокачествен модел , и да харчи малко ток.
Ако може някой който има инвертор от висок клас да сподели мнение как отоплява, и има ли чувствително намаление на сметката за ток.
Fujitsu-то бяха име преди 10 години!Mtsubishi FD е невероятна машина-купувай!
p.s.Колкото добри да са китайците-пак си са китайци/Fujitsu,General,Fuji/-все едно да си купиш новата LADA-нова ,ама сделано с топорам...
Откакто прочетох тук във форума как прехваления КОП 6,00 се оказа за най-малкия модел (20ка) и то САМО при мин.обороти на компресора,думите "невероятна машина" ползвам само за УРУРУ САРАРАта на Дайкин.
Освен това 20ката не се предлага от Климаком,освен това,като гледам на 25цата че КОПА е вече 5,25,а шума на 2ра скорост е 29 дб-ми това е шум на Дайкин 50ка конвенционална!!!Ебахти "високия клас".На тестовете в северни страни на графиката за среднодневните температури за месец само за 2-3 дни виждам -10 гр.ЛЕЛЕЕЕЕ,колко е нискотемпературна тази машина.
За MSZ FD25VA съм писал в "собственици на климатици" и не само там... Имам ги два от август, но стаите ми са по-малки... Не съжалявам, което не значи ,че други варианти няма да бъдат по-добри. Е и vanko68 се включи..
взимай на 100 волта да не съжаляваш после
Не казвам,че са лоши,просто играта на търговците с цифрите малко ме дразни-нещата пред клиентите не се представят изцяло.виж тук един як КОП,глей колко малко шуми и дай 2000 лв
Без претенции, за компетентност, ще попитам, колко климатика 9-ки или "25-ци", произведени за Европа имат по-висок СОР? Не знам колко "шуми" конвеционалната 50-ка, но знам колко шуми моя климатик. Толкова, че не го чувам, заради шума който издава твърдият ми диск и двата вентилатора на РС-то. Мисля, че най-тежкият режим на климатика не е при -10*, а около нулата с висока влажност, но може и да греша във всичко...
Климатикът е тих наистина.
vanko68, не че не предлагат 20-ца, просто не е произведен модел FD20VA! Има 25 и 35.
Deian,моя е грешката ,май в някаква брошурка я гледах тая 20ка и може да сум се заблудил.Но за останалото си държа на думите.Като прочета в каталога че шума е 21-29-36-42 дб(по спомен,ако греша е с малко) как да се съглася,че е тих.Само на 1ва скорост ли да го ползвам.За сравнение не-толкова претенциозния FTXS 25 е с 22-25-32-38
В каталога пише 20-29-36-43, външно тяло 46. Държа го на AUTO и пак казвам, че чувам компютъра, а не климатика! Явно ти е под достойнството, да отговаряш на такива като мен, но все пак, по останалите забележки какво можеш да кажеш?
Очо,моето мнение за КОПА е че прекалено много се раздухва.Ако беше погледнал няколко реда нагоре и беше осмослил това,което исках да кажа,нямаше да се дърлиш с някакъе КОП 5,25.Ще ти повторя мисълъа си,а се надявам да я разбереш: оказва се ,че при FD серията този висок КОП е само при 25цата.При 35цата е 4,62.Много по-интересен е факта,че тези характеристики са свалени при мин.обороти (мощност,топлоотдаване) на компресора,а при увеличаване на оборотите КОПА падаше РЯЗКО.Не помня поста и кой беше изровил тези данни,но съм ги прочел доста пъти,за да ми останат в главата.Ако се не лъжа,ставаше въпрос за някаква независима организация от северна страна,която прави тестове на клими.Ще се опитам да изровя този пост и да ти го пратя на лични.И накрая-на УРУРУто копа е 5,14,а е за 28ца.Не вярвам тези 0,11 разлика да можеш да ги доловиш по някакъв начин.Освен това е измерен при номинални обороти.
Re: Помогнете ми в избор на климатик
« Отговор #899 -: 3.11.2008, 11:21 »
При 40% е 1,2 КВ.Не виждам проблем машината да си работи с 50-70% мощност.Посочи ми друга машина в този клас с такива показатели, за да направим сравнение.Например FD25 при -10 имат топлоотдаване около 1,9 КВ при номинална мощност, а при по-ниски изобщо няма данни.
От този цитат можеш да см,етнеш,че КОПА при ном.и -10 е под 2,00.Не е ли странно
Не ми се сърди, но това за СОР-а не го почнах аз, ами ти(прочети постовете).Никъде не съм казвал нещо за СОР, когато съм писал, за климатика си. Даже напротив! Не съм съгласен и с това , че характеристиките са свалени при минимум. Номинална стойност за мощност : 3,2 Квт, консумирана : 0,61 КВт.... Питал съм : какво е минимална, номинална, максимална мощност, има ли връзка с външната температура, с оборотите на компресора и т.н. Точен отговор, едва ли някой може да ми даде... Ясно ми е , че максимала е когато вдигна градусите до максимум и вентилатора е на мах(компресора работи на най-високите си обороти, не че знам на колко), мога да му замеря входа,т.е. консумацията, но как да му измеря изхода? С въздушен топломер ли?
Номинална: мощност,обороти,температура. Кое, кога и как? Същото за макс и мин.
Написал съм си мнението за климатика( при това съм написал, че харчи "много"). Но все пак, тепърва идва зимата...
П.С. Може би си гледал за FA модела?