Re:Дайкин FTXS25G - шумове и вибрации от външните те
Най-сетне след като писах общо писмо и на вносителя и на дистрибутора ми пратиха някаква извадка от сервизна документация от което е видно че има такива варианти с различна перка, но пък доколкото виждам в двата варианта е и с различен двигател макар че перката и в двата варианта е обозначена с "C1".
Общо взето нормалната реакция в такива случаи - да се опитат да те направят дребен и незначителен и най-важното нищо не разбиращ.
Увериха ме че е поръчана перката която аз искам и си я чакам , но щели да дойдат на монтажа два екипа и на дистрибутора и на вносителя - за какво ще идват идея си нямам - било за мое успокоение. Аз не търся диагностика, изразих съмнение че използваната част не е каквато трябва и резултата е че имам два различни климатика един до друг.
При положение че при затворен прозорец чувам кога се пуска и спира "ремонтираното" тяло , за разлика от другото което е на 30-тина см от него нямам нужда от някакви техника за замерване на звук. Още повече че съм на оживена улица и всичко утихва едва към 22-23 часа. Тогава ли ще идват да ми мерят и просто ще замерят фоновия шум през деня. Изобщо чакам да се обадят кога е пристигнала да я сменят и да си изхвърля гаранционната карта след това. Уж по този параграф ги търсех и ми бяха препоръчани, а като се наложи гаранция само се нервираме.
В гаранционната карта смело се мъдри : "...Констатирани в гаранционния период дефекти се отстраняват в рамките на 10 дни от датата на приемане на рекламацията. ..."
Аз съм се обадил за проблема 3-6 март (празници) , констатация на 8-ми и смяна на перката на 29-ти като се е наложило ваденето на перка от друг климатик (по техните думи). Мисля че всеки може да смята че това са си едни 21 календарни дена. Няколко дена по-късно (1-ви април) пиша че вече имам два различни климатика и се притеснявам лятото какво ще им е на съседите по цяла нощ като се пуска и спира тоя шум баш в зоната на спалните. А защо се притеснявам - ами те си го връщат със силна музика през деня и никога няма да съм наясно не са спали добре защото аз съм искал по-хладничко, децата ли са тропали или просто им е било кеф днес да издуят музиката.
Резултатът е още 20-тина дена чакаме и не се знае до кога.
В случая дистрибутора е вероятно да няма никаква вина за случващото се и да е просто буфера между вносителя и клиента. Как може човек да ги знае обаче тези неща и в края на краищата какво се променя за клиента? Не знам причината извън България ли е или си е чисто нашенска ама аз нерви повече не смятам да троша.
Аз също съм работил сервизиране на "маркова" техника и ми е много непонятно да нямаш предвидени части за гаранционно обслужване, а да гарантираш такива срокове за отстраняване на проблеми - това си е типично нашенска черта и ще го има докато не почне потребителя да води дела за такива работи. Да видим тогава дали няма да е друго положението.
Ето и извадките :
http://img600.imageshack.us/img600/1...age002y.th.gifhttp://img84.imageshack.us/img84/9182/image004i.th.gif
Re:Дайкин FTXS25G - шумове и вибрации от външните тела
Казах ти че перката е от старият модел"профешънъл",свалили са я от повредено външно тяло..."гаранционен "ремонт...с "нови"части ...сериозна фирма са ...няма що.
Цитат:
Първоначално публикувано от rkk
Казах ти че перката е от старият модел"профешънъл",свалили са я от повредено външно тяло..."гаранционен "ремонт...с "нови"части ...сериозна фирма са ...няма що.
Колега според мен щом е от стария модел profesional трябва да има техническа документация от кога до кога се прави със старата перка и ако твоя климатик е извън тези години спокойно може да си търсиш правата в КЗП и съда....
От вносителя MMC също писаха че до тук всичко било коректно - много са пестеливи откъм документация.
Със 100 зора пратиха тая извадка. Ако на някой му се намира PDF-а от който е извадката ако ми го прати да почета малко ще съм много благодарен.
Мерси.
Поне ще имам ръководство за сглобяване и разглобяване като изтече "гаранцията" ...
Днес вече сложиха каквото трябва - да пресметнем ... ммм... таман към то 2 месеца от началото.
И после си изкараха яда на климатика :). На тоя дето нищо не им е направил само един винт му врътнаха :
http://img191.imageshack.us/img191/4016/p1340564.th.jpg
Ама другия (злополучния) направо го изкъртиха :) :
http://img402.imageshack.us/img402/9566/p1340565.th.jpg
Верно че това ъгълче претраква от време на време ама контраста е ...
Поне ядовете вече преминаха.
Абе, малко си оставили ръцете, ама поне дано не трака.
То тракането на тази тенекийка беше най-малкия проблем.
Тялото всеки път се държеше по различен начин. Като се развърти перката и както тръгне така отива докато спре да върти перката . Понякога почти не се усеща понякога се тресеше та чак през стената се чуваше.
С тънки ленти (изрезки XPS) залепени с хоби лента отвътре на капака тия шумове са вече история.
Сега като си мърка климатика изобщо и дума не става за тракане.
При мен при развъртане на перката има едно притракване за около 2 секунди докато ел. мотора наберe обороти. Същото каквото и dimon е установил. След като си влезе в обороти вентилатора на външното тяло няма други шумовe освен въздушната струя. Аз мисля обаче да подходя към решаване на проблема по начин подобен на този, по който е рeшил проблема с Шарпа си Tommorow.
Цитат:
Първоначално публикувано от barabata
Мерси.
Поне ще имам ръководство за сглобяване и разглобяване като изтече "гаранцията" ...
Днес вече сложиха каквото трябва - да пресметнем ... ммм... таман към то 2 месеца от началото.
И после си изкараха яда на климатика :). На тоя дето нищо не им е направил само един винт му врътнаха :
Ама другия (злополучния) направо го изкъртиха :) :
Верно че това ъгълче претраква от време на време ама контраста е ...
Поне ядовете вече преминаха.
Колега тия са си оставили ръцете и то нарочно то бива българска простотия но тяхното вече няма граници....
p.s Явно си ги ядосал много кой знае какви други поразий са направили........
Бих ги признал за факири ако за толкова кратко време само през предната решетка успеят да смотат нещо друго ...
пак че са нямали по-дълги видии - тоя фен дето ги е навивал като нищо може да издупчи и топлообменика и да стигне и до предната перка...
дано да нямаш повече проблеми - майната им на видиите. :Drinks:
barabata,
Приятелю , сподели къде точно лепиха лепенките на капака ! Моят вече целия съм го налепил , подпънал съм ъгълчетата , подпънал съм решетката и какво ли още не . Всеки път като тръгва се държи по различен начин . След 20 сек се стабилизира но ме дразни .
При мен най-голям ефект имаше когато подложих на едното краче ( задното под "ъгълчето") шайба с дебелина 1,5 мм . Всичко спря ...за 2 дни . После пак почна да попридрънква.
Звукът е все едно с нокти стържеш по ламелите на топлообменника . Лошото е , че като му сваля капаците не се чува :) и затруднява откриването . Знам че е нещо дребно ...може би само да се подкриви някоя тенекийка и ще го намеря !!! :Drinks:
Аз се питам защо е нужно да се правят толкова подобрения на Дайкина, толкова ли не можаха малоумните им инженери да проектират тези климатици по-кадърно?
Цитат:
Първоначално публикувано от rist
Аз мисля обаче да подходя към решаване на проблема по начин подобен на този, по който
е рeшил проблема с Шарпа си
Tommorow.
При нашите FTXS-ве тампона е в перката. Няма смисъл да слагаш тампони на двигателя. Дори мисля , че точно оттам идва и вибрацията , понеже докато е критична скоростта на мотора перката изпада в резонанс и започва да вибрира цялото тяло. Според мен е сгрешена конструкцията - тампоните е трябвало да са на двигателя , а не на перката. Тъй като тя е с големи габарити и чрез този тампон е предразположена към дисбаланс при малките обороти. Дори и да поставиш тампони на двигателя - няма как да елиминираш тампона в перката и вибрациите дори ще се усилят .
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1304663598[/time]_________________________________________________
Цитат:
Първоначално публикувано от biro
Аз се питам защо е нужно да се правят толкова подобрения на Дайкина, толкова ли не можаха малоумните им инженери да проектират тези климатици по-кадърно?
Така е , но трябва да се оправяме по някакъв начин. В БГ само такива стоки идват .Не знам дали си запознат , но в новите автомобили е пълно с бъгове и недосмислици. Натам върви света - към глобална евтинизация и пластмасовизация. Жалко !!!
Цитат:
Първоначално публикувано от dimon
При нашите FTXS-ве тампона е в перката. Няма смисъл да слагаш тампони на двигателя. Дори мисля , че точно оттам идва и вибрацията , понеже докато е критична скоростта на мотора перката изпада в резонанс и започва да вибрира цялото тяло. Според мен е сгрешена конструкцията - тампоните е трябвало да са на двигателя , а не на перката. Тъй като тя е с големи габарити и чрез този тампон е предразположена към дисбаланс при малките обороти. Дори и да поставиш тампони на двигателя - няма как да елиминираш тампона в перката и вибрациите дори ще се усилят .
О.к. благодаря за информацията, като го отворя ще го видя как е и ще го умувам.
Странно ми е обаче като чета за проблемите ви, при мен външното тяло си работи съвсем безшумно като изключим тази малка вибрация, която честно казано и така да си остане не е проблем защото е за кратко и е слаба. Мисля че проблема за тези недодяланици не е в инженерите на Дайкин, а по-скоро е детска болест на поточната линия на новия завод в Чехия. Би трябвало отдавна да са информирани за тези проблеми и да работят по отстраняването им, а може и вече да са ги излекували.