Първоначално публикувано от
barabata По-скоро си докарай отделен кабел до контакта само за климатика.
На етикета на 50-ката трябва да си пише какъв предпазител е необходим само за нея. Като добавиш и другите електроуреди трябва сам да си сметнеш какъв предпазител е необходим.
По принцип се приема че косинус Фи е почти 1 и затова се умножава директно тока по напрежението за да се получи мощността.
10А по 220V = 2,20 KW
16А по 220V = 3,52 KW
20А по 220V = 4,40 KW
25А по 220V = 5,50 KW
32А по 220V = 7,04 KW
Изобщо не му е готино на климатика да му спира тока по няколко пъти на ден. Предвидени са подобни ситуации, но не като ежедневие. Най-добрия вариант е достатъчен като сечение трижилен кабел директно от ел.таблото до самия климатик с отделен предпазител. Ако се наложи да се спира - от предпазителя. Аз като съм си вкъщи при аварии или профилактики като ми спре тока свалям всички предпазители без осветлението и цъквам няколко лампи тук-таме да видя кога ще дойде тока. Изобщо не ми се занимава с ония ако случайно ми пуснат 380V ей така за купона. Не е като да не се е случвало до сега.
П.п. Полезна информация за диагностика по предпазител със стопяема вложка (Бушон).
Ако прекъсването на вложката в предпазителя е с малка междина - предпазителя е прекъснал в следствие на дълго време на работа на граничните си стойности. Обикновено това е съпроводено с греене на самия предпазител и дори парене при пипане.
Ако перекъсването е голямо - почти е изпарена вложката (само крайчетата на вложката са налични) - причината е късо съединение някъде във веригата.