Впечатления от тригодишна експлоатация на Fujitsu General 09lvca
Цитат:
Първоначално публикувано от
ccankov73
rosswen, за какво помещение търсиш подов?
Спалня, 13,5м2/35м3, със студен под. Като най-вероятно ще работи основно на горна клапа, защото спалнята ще се явява препятствие за долната. В другата стая, идентична на тази, стенният духа директно към пода и успява да го стопли, но спалнята се явява отново пречка, за да духа машината директно към пода и той остава студен.
Отговор: Впечатления от тригодишна експлоатация на Fujitsu General 09lvca
Лапвай General-a, щом нямаш простор за долна клапа.
Здравейте, от пет години отоплявам две спални с 12-ки ЛМЦА и мога да кажа, че съм доволен, не са се предали машините и в най-големите студове и мъгли, никога не са се обледенявали. Искам да ги сменя с подови машини единствено заради комфорта. В спалнята сегашното вътрешно тяло е леко встрани, но над спалнята (над главата ми) и се усеща струята. Ако го сменя с подов, вътрешното тяло мога да го сложа под сегашното, между пердето на прозореца и нощното шкафче на спалнята. Тази стая е 18м2 с една външна стена (въпросният прозорец) и по един метър навътре на перпендикулярните и две стени също са външни. Тухла, изолация няма, алуминиева дограма с обикновен стъклопакет. Предишното лято сложих външна алуминиева щора на прозореца, който е и доста голям, и се усети осезаема разлика в комфорта на спалнята нощно време с пусната щора.
Сега на същината - машината ще е 12-ка Дженерал Фуджитсу или МХИ, като клоня към Дженерал-а, заради личния ми опит с тях (надеждни, без излишни дефрости и т.н.) Въпросът опира най-вече до това кой ще е по-комфортен за спалня.. От прочетеното в тази тема разбрах, че Дженерала повечето време ще работи само на горната клапа, и не спира да духа от вътрешното тяло, което е и единствената причина да погледна и МХИ-то, но пък за него чета противоречиви мнения относно работата на вътрешното тяло.. Няма да правя никакъв компромис с качеството на монтажа, каквото и да струва, тръбния път предвид това къде искам да е външното тяло ще е 5-6м. С две думи моля за насоки от ползващите и монтиращите въпросните климатици. Благодаря!
Да побутна темата... някой да сподели още впечатления отнсно 9-ката и 12-ката, както сега температурите шарят постоянно нагоре надолу. Остана впечатлението, че 12-ката се държи много по-адекватно и комфортно от 9-ката. Дано се намерят и ползватели на подови MHI и те да споделят в съответния форум.
1 Прикачен файл(ове)
Днес ходих на гости специално да разцъкам едно 09LVCA.
Монтирано преди десетина дена.
Работи тихо (за Фуджитсу) дори и на макс. вент. - очаквах да е по-шумен.
Сканиращата скорост на турбината наистина можеше да е по-слаба, но и така не е зле -
все пак не духа в теб.
Развъртян на 30С при -4С вънка отвори долна клапа и направи над 50С струя след 5 мин.
Много приятно разпредели “топлото” в 20квадрата. В съседното помещение има таванна конзола (пак Фуджитсу - нищо общо).
Хареса ми машинката, за спалня над 15 квадрата или хол е супер.
Единствен недостатък според мен - че не може да го накараш да духа постоянно от долната клапа.
Но ако е студено и има да гони (т.е. трябва “жега”) си знае какво да прави.
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=33029&stc=1
Да бе, язък си, че спира да духа през долната. Според мен основното предимство на подовия... Иначе страхотна машина, с две турбини, а не като останалите. И хардуерът е добър. По-сериосен от на подовата Тошиба, която ползва външното на Шорай. Много и се бях наточил, само че май ще и се малеят 13-14м2... А имам ограничение и откъм обзавеждане/ предмети на пътя ба потока.
ross, не знам защо са го измислили така.
Може би като сканира за да не духа хладно в краката...???
Абе хубаво щеше да е да имаш избор, ама...
Пак е друга бира в сравнение със стенено Фуджитсу - поне имам бая че да сравнявам:).
Цитат:
Първоначално публикувано от
ccankov73
ross, не знам защо са го измислили така.
Може би като сканира за да не духа хладно в краката...???
Абе хубаво щеше да е да имаш избор, ама...
Пак е друга бира в сравнение със стенено Фуджитсу - поне имам бая че да сравнявам:).
Втората степен достатъчно тиха ли е за спалня? Гледам, дават й 29дб... струват ми се множко. Ама те всички подови така! Дори и МХИ-то е шумно, според спецификациите. Това духане ще го мисля при монтажа, че да не ме бърка. То пък като ти духа високостенния при офф хладно у врато е много готино. :)
Втората ако имаш впредвид първа след Quiet си е идеална.
Ако ще ти е за тези 13кв. в 99% от нощите не би се замислил и на Quiet да ги стопли - хардуеъра си е сериозен.
Това с духането го забрави като проблем - за да духа в тебе трябва да си се надвесил над него.
Реално работи като Нексурата(която въобще няма долна клапа) - засмуква студения въздух на пода и го праща почти
право нагоре.
п.с.Това което ми харесва на подовите е, че не се борят с природните закони -
да смучат топлия въздух от тавана и да го запращат към студения под - иска по-силен вент. т.е. духане и шум,
а засмукват студения на пода.Получава се Мноого по-добро разпределение на топлината с по-малко “усилие” - шум+вятър.
Нещо тип ковекцията при парното, но все пак подпомогната от вентилатор.
Вкара ме в размисли значи! То така или иначе, май ще трябва да се ползва на горна клапа, защото долната ще бие в спалнята. Мега също доста добри отзиви дава за тези машинки. Благодаря за инфото! :) [emoji485]
Виж сега, “око да види, ръка да пипне”.
Ако имаш къде отиди го виж на живо в действие,
все пак не е някоя бутикова машина, а доказал се топлещ, че и на R410....:)
п.с. монтиран е при сина на моя “майстор” , цели 3 броя плюс още 3 при другия син.
Те също с това се занимават.
Мисля че не биха се “самонабутали”....:)), познават ги(машините) много добре.
За съжаление, не познавам собственик на такъв наоколо. Колкото до топленето-в това никога не съм се съмнявал. Не е в стила на Фуджицу. Както и честите дефрости. :). Тайно ме съмнява, че хардуерно външното е 1:1 с 09ltc. Поне от сервизните до този извод стигам. Единствено тишината ме интересува. Както каза, дори първа степен ще върши идеална работа 99% от случаите.