Здравейте,
От около 10-тина години съм горд собственик на гореспоменатата машина. До този момент съм нямал никакви проблеми , но ето че дойде времето и проблемът се появи.
Климатикът започна сам да спира през определено време (различни интервали работи ). В началото интервалите на работа бяха по-дълги, в последствие около 20/30 мин работеше и спираше.
С познат разглобихме вътрешното тяло , за да видиме платката (визуално няма издути кондензатори), понагряхме я с топъл въздух и когато го пуснахме да работи на 18 градуса Power mode от време на време засилваше силата на духане и после отслабваше ( температурата в стаята беще около 27 градуса, тоест не я е достигнал и да намали оборотите). Замерихме и какъв ток идва на вътрешното тяло и беше толкова колкото е написано че трябва да бъде. Индикаторът на вътрешното тяло мига 4 пъти интервал и пак 4-пъти
След малко ровене в инернет видяхме ,че през дистанционното може да се види и грешката - 012/01. Според тази грешка пробемът е външно тяло - отворихме и него за да видиме платката (видимо нямаше проблем) .Индикаторът LD301 премигва 12 пъти. Понатиснахме някои от щипките за всеки случай, проверихме и самата перка на външното тяло как се движи - без никакво усилие се върти на ръка. С това приключи нашата проверка на климатикът.
Следващите дни климатикът не беше пускан . След около седмица се пусна и работи цяло денонощие ..... но после отново спря. После беше пуснат пак и за няколко часа работеше, след това започна пак на около 30 /40 мин да се изключва. Последния тест беше вчера да се пусни когато е по-студено след 21:00 за да се види дали до сутринта ще работи, но към 23:00 вече беше изключил.
Разбира се звъннах на фирма в София, която се занимава/продава с климатици Хитачи и говорих с техния сервиз. За съжаление разбрах ,че даже и да извикам техен екип - те само могат да прочетът грешката от дистанционното ( което съм направил) и да ми кажат какво означава ( което и аз го видях в интернет). Според човекът с който разговарях е платката на външното тяло или моторът, но те нямат тестови или налични и трябвало да се поръчат/купят. Цената на платката никак не е евтина ....
Някой от Вас ако се е сблъсквал с такъв проблем или има идея какво още може да се провери, бих се радвал да чуя. Ако не, май ще трябва да мисля за нов климатик , защото цената на самата платка е 1/2 от цената на нов... това без труд и ако е само платката а не излезне и още нещо... Така ,че съм отворен и на съвети за нов климатик (МАрка/модел).Използва се и за отопление на апартамента.
Благодаря
- - - - - - - - - -