Здравейте.
От известно време чета форума и научих много полезни и интересни неща за климатичните системи.
Досега (от три години) ползвам Fujitsu ASYA 12, от който съм много доволен; единствената ми малка забележка е, че външното тяло не е от най-тихите. Това лято му направих основна профилактика с демонтаж и след това го сложих в друга стая, където обитателите ще го жалят повече (за разлика отпреди, когато се гърчеше предимно на 30 градуса зимата). Това е странична тема.
..........
Сега искам да сложа непретенциозен (т.е. евтин) климатик във въпросната стая (в която беше Фуджицуто), ето малко инфо за нея:
Кухня, около 15кв.м. южно изложение, с тераса, която ще бъде затворена зимата (външното тяло ще е извън терасата), без изолация с дървена дограма, но добре уплътнена. От климатика се очаква единствено и само да топли; без значение разхода на ел.енергия (все пак да не харчи над 1.5кВ), без значение екстрите, клас, шум и т.н.; като стана въпрос за шум - добре е да не е прекалено шумен (говоря за външното тяло), понеже то ще бъде монтирано близо до спалнята. Освен това ще е добре, и да не замръзва прекалено често зимата, но ако замръзва, ще му сложа реотан. Също ме интересува да не влиза прекалено често в режим на размразяване. За монтажа на външното тяло съм направил специална стойка от винкел, ще бъде с тампони, нивелирано и т.н. Тръбният път ще бъде около 3м.
Спрях се на Мидеа, понеже от ниския клас е най-разпространена марка. Питането ми е за конкретно тези два модела:
Midea MSR5 12hrn1 или Midea MSG 09hr?
Въпросът е кой ще топли по-добре при конкретните условия? Първият е с новия фреон, но е по-мощен, вторият е със стария фреон, но по-слаб.... двоумя се
Благодаря за вниманието, всякакви съвети са добре дошли.