Отговор: Midea MUB-24HRDN1
По принцип за сървърно се взема стенен климатик(в общия случай Midea или българо-китайски),Вземат се такива заради ниските им цени.Дали ще се справи зависи от отделяната топлина от сървъри,UPS ,switch-ове и т.н. Най.добре да е таванен монтаж, защото по земята или на ниско има UPS-и, като някои от тях отделят доста топлина.Също ако сървърното е доста важно хубаво е да се сложи резервен климатик,ако се повреди основния(докато го поправят) да има кой да продължи охлаждането. Иначе не очаквай никой да има практически впечатления от този модел на Midea.
Марката е възможно най-неподходящото решение за използване в сървърно помещение. Иначе ще работи, докато не се скапе или не стане достатъчно ветровито или студено навън, че да му обледи вътрешния топлообменник и в последствие да наводни сървъра... Лично аз препоръчвам да се монтира на тавана, тъй като там е най-голямата жега. Разбира се зависи и какви точно са сървърите и как са разположени в пространството.
Аз лично последно слагах 3 броя 14кВт канални машини самсунг в един сървър 12m2 с 25kVA оборудване и се получи много добре. И трите на тавана. Гарантирано охлаждане от -15 до +50, автоматична смяна за уеднаквяване на работните часове, автоматично пускане при възникване на грешка, автоматично включване на втора машина при надвишаване на определена температура, аларми и вскякакви глезотии. Предполагам обаче, че не е нужно да казвам, че там хората не платиха 2000 лева за тези системи...
Марката наистина е неподходящо решение, но е една от най-използваните, особени в обществени учреждения, където се използват обществени поръчки.Обаче е важно да се убеди отговорния фактор за нуждата от резервен климатик.
Климатика трябва да се монтира на пода, пред шкафовете със сървъри.
Благодаря за отговорите. Емил Васев е нацелил :) обществена сграда - обществена поръчка, а аз съм поставен пред свършен факт.
И в момента сървърното е с два климатика все Мидея, като старият, който искам да заменя с този е на 7г. работа нон стоп в охлаждане, веднъж заменян компресор и в момента с проблем със загуба на фреон - периодично допълван.
Вторият, който ще остане да работи заедно с този MUB-24HRDN1 е пак някаква Мидея, стенна 24-ка, която е на две години и за сега държи добре. Модела не си спомням, но ми се стори странна, защото отвън кашона беше брандиран Мидея, а отвътре някаква "китайска" измислица. Т.е. ако обърнеш кашона с хастара вече е друг климатик :) . Специфичното е , че има един големичък дисплей за температурата в дясно.
Аз нарочно си бях заявил таванно-подов климатик с надежда да е нещо читаво, но пак Мидея. Голям проблем ми е, че с едни дистанционно се управляват и двата климатика.
Благодаря още веднъж за отоговорите. Най-вече ме интересуваше дали правилно съм се насочил към таванен монтаж и дали това няма да е проблем. иначе тялото е доста далеч от шкафовете с машини и няма опасност да ги наводни директно.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Kasap
Климатика трябва да се монтира на пода, пред шкафовете със сървъри.
Точно така се прави ,ама с професионална машина само за сървър,засмуква въздуха от горе и го подава под пода който е двоен и повдигнат с плаки и го набива направо в Рака.Иначе Мидеята си я монтирай стандартно,"копачите " уж са богати ,можеше и нещо по-марково да вземат.
Това не са копачи, щом е обществена поръчка.
Цитат:
AC_From_Hell
Грандиозна грешка, особено с тази марка!
Щом казваш... Само да ви обърна внимание, че задачата тук не е климатизация на помещението, а охлаждане на машините.
Цитат:
Kasap
Щом казваш... Само да ви обърна внимание, че задачата тук не е климатизация на помещението, а охлаждане на машините.
Ти за колко сървъра си правил системи за охлаждане?
1. Охлаждането на сървър не може да става чрез духане срещу него с обикновен климатик, "духането" в сървърния рак се прави с close control системи.
2. Подовият монтаж на тази мидея е предпоставка за следното:
През лятото сървърът се охлажда, а от духането корпусът му се преохлажда под точката на оросяване. Мидеята се скапва. Някой влиза да види какво става и докато се усети целият сървър е в конденз.
Цитат:
AC_From_Hell
Ти за колко сървъра си правил системи за охлаждане?
1. Охлаждането на сървър не може да става чрез духане срещу него с обикновен климатик, "духането" в сървърния рак се прави с close control системи.
2. Подовият монтаж на тази мидея е предпоставка за следното:
През лятото сървърът се охлажда, а от духането корпусът му се преохлажда под точката на оросяване. Мидеята се скапва. Някой влиза да види какво става и докато се усети целият сървър е в конденз.
Сега вземи и обясни на хората що е то close control, и има ли то почва в дъжавни и общински сървърни :)
Иначе начини за прецизна климатизация дал господ, и между раковете да ги слагаш и през технически под да подаваш, ама пари трябва да има и то не за крадене.
Цитат:
P.Hristov
Сега вземи и обясни на хората що е то close control, и има ли то почва в дъжавни и общински сървърни :)
Иначе начини за прецизна климатизация дал господ, и между раковете да ги слагаш и през технически под да подаваш, ама пари трябва да има и то не за крадене.
Скоро ще излезе поръчка за ЦУ на НАП или НЗОК в София. Преди време имаше поръчка за проектиране и бяха заложили изисквания за супер сериозни close control системи, ще видим каква ще я свършат.
Иначе си напълно прав...
На директно изпарение или на вода са нападжийските, че ми е интересно.
Преди време разработвах за централния съвър на една банка система с утилизация на отпадната топлина от сървърите за отопление,
та ми е интересно дали някой се заиграва на тема енергийна ефективност.
Цитат:
P.Hristov
На директно изпарение или на вода са нападжийските, че ми е интересно.
Преди време разработвах за централния съвър на една банка система с утилизация на отпадната топлина от сървърите за отопление,
та ми е интересно дали някой се заиграва на тема енергийна ефективност.
По памет на директно бяха писани, но май нямаше утилизация.
На тема енергийна ефективност с утилизация на отпадната топлина от сървърите, новите рейдови кули във Варна и Бургас са с рекавъри VRF-и.