Re:MHI серия SRK_ZGX - начин на работа
Не е хубаво да се дразним и няма смисъл.
Надявам се че чсички които пишем в тази тема притежават поне един климатик от серията ZGX за да може да се сравняват наблюденията по работата на машините и да се стигне до конкретен извод --- Така ли е заложено да си работят машините и ако е така, имат ли те предимство или недостатък. Може да се окаже че тази Fuzzy логика е предимство, която е непозната домомента.
Видях, че си си редактирал предния пост. Няма да се извинявам за нищо, коригирахме информацията, че не изключва преди да достигне температурата горе при него още отдавна и го редактирах в няколко поста при това с червено, та да стане ясно. Ти дали би могъл по-добре от мен да диагностицираш климатика - ако да, заповядай, ако не - спести си заядливите забележки.
Извинявм се на останалите за глупостите. По същество:
Навън температурата се вдигна до -2° и климатикът отново започна да изключа, както си е на 24°. Изключва на по-големи интервали работа - отначало изключи след 1 час, сега изключи след 30 минути. Общо-взето с повишаване на външната температура започва да изключва все по-често.
Не знам по чии критерии климатикът е преоразмерен, в студена стая последен етаж панелен блок е, без изолация на тавана и пода, подът е леден, защото отдолу не живее никой! Климатикът е 9-ка, 3 кВ номинално отопление в 43 м3. Не съм идиот, имам климатик с 3,6 кВ номинал в 17 кв.м. и климатик с 4,8 кВ (!!!!) номинал в 13 кв.м.! Последните два НЕ ИЗКЛЮЧВАТ при режим отопление. И chachoto не е вчерашен и това не са му първите климатици, за разлика от на някого. Преди в същите стаи е имал други инвертори, които не са изключвали. Ако нямаше причина, нямаше да повдигаме темата!
Добре deian, все пак не разбирам кое намираш за нередно към днешна дата в работата на твоя климатик(25ца май беше)?
По описанието на работата му снощи: една инверторна машина с номинал 600вата е изконсумирала средно за ноща 400вата като е подържала +24° при външна -4°, работила е плавно не е изключвала - това какво ти говори от гледна точка на оразмеряване(малък/среден или голям е за помещението)?
*обясни ми при какви условия и е измерен номинала в сервизното: на +7° и в каква стая е бил за да изгори 600вата?(а в твоята на -4° 400 :bravo сравни стаята с твоята и кажи за в какви условия са го предвиждали да работи производителите според теб?)
На сутринта обаче вън се затопля и машината слиза до своя минимал(който се изясни че е висок примерно 300вата - не че на други марки/модели е по-нисък) и при нямане на нужда от подаване на повече топлина в помещението логиката му изключва компресора - какво нередно намираш?
Въпреки че в сервизното е посочена друга стойност за минимална консумация в режим на отопление от тази която се явява на практика - какво от това? - мерена е при някакви теоретични условия кой ги знае какви - с това не се занимаваме повече и на други подобни марки/модели е горе доло толкова.
А вече как се подбира конкретен климатик за конкретен режим на работа в конкретно помещение е друга тема. "последните два" много лесно ще изключат - просто нуждата от подаване на топлина е над прага им за изключване, не е магия какво има толкова да се гадае?
Кажи ми сега в прав текст, какъв конкретен въпрос имаш който смяташ за нередност във твоя климатик?
П.С> след снощи :) ... и отделно не ми се навлиза в излишни спорове кое му е различното и сложното на управлението на твоя климатик спрямо на други модели - три датчика има на кръст ай стига сега си го прехвалял - "фъзи-мъзи" да не е совалка дето ще лети на Марс?
"Последните два" си слизат до прага или поне го доближават максимално преди да изключат. Кое точно не разбираш? И защо се дразниш, че се опитваме да разберем причината за този начин на работа? Никой не е казал, че е дефект - определи го като начин на поведение ако искаш, неточност в документацията и т.н. На някои може да им харесва, други може да ги дразни.
Ето малко данни, продължава да е на 24° от снощи:
08:34 off - външна -6
08:37 on
09:48 off - работил е 1 час и 11 минути
09:52 on
10:20 off - външна -2; работил е 28 минути
10:23 on
10:40 off - работил е 17 минути
10:44 on
10:59 off - външна 0; работил е 15 минути
11:03 on
11:19 off - работил е 16 минути
11:22 on
11:37 pff - външна 2; работил е 15 минути
11:41 on
Цитат:
Първоначално публикувано от dgenov
... и отделно не ми се навлиза в излишни спорове кое му е различното и сложното на управлението на твоя климатик спрямо на други модели - три датчика има на кръст ай стига сега си го прехвалял - "фъзи-мъзи" да не е совалка дето ще лети на Марс?
За пореден път ще те помоля да не пишеш глупости! Чети, обосновавай се и тогава пиши. Ако не, най-културно ще те помоля да не пишеш общи приказки в темата и да я разводняваш.
Не подминавай предния ми пост(за оразмеряването), ако не да отговориш - поне се замисли за себе си. Ще питам и друго:
- Твоя не доближава ли минимала преди да изключи(какво значи работил плавно снощи без да изключва - "ту увеличава, ту намалява скоростта на вентилатора с 1-2 степени")? - моментната консумация ще ни я предоставиш ли за анализ(от снощи)? т.е. не се разбира в един цикъл като почне на 400вата така ли кара до края или варира? ... с това ще отговорим на "кое точно не разбираш?" за "последните два"!
* мисля си и за този APF рейтинг дали не оказва влияние ... при положение че е за Токийския климат, следва че всеки производител се стреми да променя машините така че да се наглася към системата по която се мери и да дава най-високи резултати в "онези условия" - потребителите в Европейски държави с друг климат какво ги грее този рейтинг? Може ли поради така настроени за експлоатация в Япония - при експлоатация в БГ да се получават леки недоразумения?
"работил плавно снощи без да изключва" означава, че при така зададените високи градуси и същевременно ниската температура вън, съм постигнал работа на климатика малко над 400-те вата, под които изключва при тези условия.
Означава, че при температура под 2° трябва да работи над 400 W, за да не изключва компресора.
При температура над 2° трябва да работи над 350 W, за да не изключва.
При температура +7° трябва да работи с над 330 W, за да не изключва.
И т.н. и т.н.
ПС: стойностите са приблизителни, но относително точни на база измервания.
:) deian, говорим на различни езици просто ... избягваш конкретни моменти на които ти обръщам внимание(според мен съществени, според теб може би не ...)
-Все още искам да помислим за "оразмеряването": при какви "твои" условия мислиш че ще постигнеш консумацията дадена по спецификация за номинал на +7° 600вата? И на тая база как преценяш климатика ти като размер за собствените ти условия: малък/нормален/голям?
-съдейки по последния ти пост позволи ми да оценя че просто ти е голям климатика за нуждите и от там идва този му начин на работа - дори ще замоля уважаемите посетители на форума и те да се включат с мнение по този въпрос
-не виждам да предоставяш моментната консумация от снощи - а без нея няма смисъл да се гадае: варирала ли консумацията(снощи) в рамките на един он/офф цикъл или не?
П.С> ако е варирала, за мен темата ще приключи.
Естествено, че е варирала, но не е падала под 400 W и затова не е изключвал! Защото са били нужни повече от 400 W.
Ти не схващаш основната идея на темата и те моля да прекратиш писането в нея, защото е чист спам. Ако не можеш да помогнеш със знания, не пречи!
Питам те, другия ми климатик, който е по-мощен в същата стая, дори вероятно малко по-топла - защо не е преоразмерен? Защо не спира? Защо не спира климатика с 4,8 кВ номинал и 600 вата минимум в малката 13 кв.м. стая? И защо слиза по-надолу от въпросния?
Защо на chachoto предишните климатици в същите стаи, които са били с повече от 1 кВ по-висок номинал и подобен на сегашния минимал не са спирали? Те как не са били преоразмерени?
:RTFM:
Престани да спамиш.
Цитат:
Първоначално публикувано от dgenov
:) deian, говорим на различни езици просто ... избягваш конкретни моменти на които ти обръщам внимание(според мен съществени, според теб може би не ...)
-Все още искам да помислим за "оразмеряването": при какви "твои" условия мислиш че ще постигнеш консумацията дадена по спецификация за номинал на +7° 600вата? И на тая база как преценяш климатика ти като размер за собствените ти условия: малък/нормален/голям?
-съдейки по последния ти пост позволи ми да оценя че просто ти е голям климатика за нуждите и от там идва този му начин на работа - дори ще замоля уважаемите посетители на форума и те да се включат с мнение по този въпрос
-не виждам да предоставяш моментната консумация от снощи - а без нея няма смисъл да се гадае: варирала ли консумацията(снощи) в рамките на един он/офф цикъл или не?
П.С> ако е варирала, за мен темата ще приключи.
Не е лошо първо да прочитаме всички мнения в темата, а не само на тези с които искаме да се заяждаме. Имам 35-ZFX в стая 18 м2 и не спира по няколко часа, като държи с градус над зададената. 20-ZGX в стая 12 м2 спира периодично без да е достигнал зададената температура, за какво оразмеряване говорим.
ZGX серията очевадно не работи както трябва и значително по-ненормално от ZFX, така че да не изместваме темата в грешна посока, а да се съсредоточим как да отстраним проблема който не е незначителен.
dgenov ти нормален ли си как можа за толкова кратко време да наприказваш толкова глупости.
Инверторния климатик има номинал минимал и максимал нали.Би трябвало той да работи между минимал и номинал а в максимал само за няколко минути.SRK-ZGX 20-25 или 35 имат еднакви минимални стсйности и нямя как да е преоразмеряване.
Ако още не ти е ясно заповядай у нас да видиш.
markoni_bg, сложи термометъра горе на климатика и ще видиш, че наистина спира когато си е достигнал зададената. И аз така се бях объркал отначало (за което за пореден път се извинявам и dgenov няма да спре да ми го натяква), защото примерно му задаваш 23 при долу 21, той след известно време работа изключва, а долу температурата не е мръднала. Е, да, не може да мръдне за 10-15 минути. Как успява горе толкова бързо да затопли не знам. Може и датчика му да е с малък толеранс и веднага да изключва като вдигне горе малко над зададеното, но долу не се чувства толкова бързо.
Може и да е така, ама аз не седя горе до климатика, а ZFX не спира докато не я достигне, че и след това.
markoni_bg на еднаква височина ли са монтирани двата климатика?
Все пак климатика мери горе температурата.
Аз съм забелязал че горе при филтрите изключва не при зададената температура, а с няколко градуса над нея, някъде към 3-4 градуса е над зададената.  (Примерно зададени 22 - изключва като стане 24-26°, незнам кога с колко ... Fuzzy logic определя с колко след като с времето установи за колко време се компенсират тези загуби)
Аз това съм го коментирал вече в първите си постове ако някой е обърнал внимание, че е много важно температурното разпределение по височина в стаята. И когато има големи топлозагуби тази температурна разлика е по-голяма.
Цитат:
Първоначално публикувано от deian
Естествено, че е варирала, но не е падала под 400 W и затова не е изключвал! Защото са били нужни повече от 400 W.
Ти не схващаш основната идея на темата и те моля да прекратиш писането в нея, защото е чист спам. Ако не можеш да помогнеш със знания, не пречи!
Питам те, другия ми климатик, който е по-мощен в същата стая, дори вероятно малко по-топла - защо не е преоразмерен? Защо не спира? Защо не спира климатика с 4,8 кВ номинал и 600 вата минимум в малката 13 кв.м. стая? И защо слиза по-надолу от въпросния?
Защо на chachoto предишните климатици в същите стаи, които са били с повече от 1 кВ по-висок номинал и подобен на сегашния минимал не са спирали? Те как не са били преоразмерени?
:RTFM:
Престани да спамиш.
Конкретно лог на моментната консумация за въпросната нощ ще дадеш ли или хвърля боб за тоя извод(че не падал под 400 и колко е варирал)? И стига си повтярял че ти спамя темата, разбрах - сам ли искаш да си пишеш? Моля те пак да ми обясниш каква е "основната идея" на темата че съм в нея отначало и напоследък започна да ми убягва? А за "другия" ти климатик как да отгатна - сам казваш да не говорим общи приказки: първо си погледни твоите мнения и после искай от другите да се изказват само със "знания"!