Понеже се събрахме доста с такива машини (аз като го вземах нямаше хора тук с такава), искам да повдигна темата за начина му на работа. Става въпрос за ZGX серията на Mitsubishi Heavy Industries, но предполагам, че и при ZG е същото.
При мен климатикът работи като On/Off. Някои ще кажат, че е нормално да изключва компресора като си достигне температурата, въпреки, че е инвертор - съгласен съм с тях, случва се. Но...
Дори да не е достигнал температурата си и да има да догонва още много, работи на следния принцип:
Компресор включен ~ 10 минути
Компресор изключен + вдигнати клапи ~ 4 мин
Компресор включен ~ 10 минути
И това се повтаря до безкрай. Постоянен On/Off цикъл. Включва се на висока скорост на вентилатора, след малко намаля една степен, после намаля още една и накрая изключва. След това отново тръгва по същия начин.
Нека хора, които го мерят с уред, показващ при какви стойности на консумация изключва, пишат как е. Според мен тръгва леко над номинал, после пада на номинал, работи известно време и изключва.
Възможно ли е иначе перфектните топлообменници и части да са осакатени от скапан софтуер? Къде може да се търси вината за такова поведение?
Само да отбележа, че по данни има минимално отдаване 500 W и минимална консумация 90 W.
И да добавя - не духа хладно като други инвертори, духа си доста топла струя и изключва. Явно не може да понижи температурата на струята, вместо да изключи. А това за мен значи, че не може да намали оборотите на компресора до колкото е нужно.
Ето и сервизно:
http://www.ecocomfort.ee/public/file...%20english.pdf
КОРЕКЦИЯ: Не изключва преди да достигне температурата си, изключва само при режим поддържане. Това го изяснихме в темата, но го променям и в първото мнение, за да няма объркани.