Отговор: HELP !!! Mitsubishi Heavy SRK20 ZJX-S или Mitsubishi MSZ GV222
Цитат:
Първоначално публикувано от
dodo_pv
Мега, малкото останала топлина в големите студове безпроблемно се улавя от любимите на много хора тук фуджица, с по 20-тина кила външни тела и "реактивни" компресори. Температурната разлика между изпарителя и околната температура на въздуха е някакви си 15-тина - 20 градуса, никакъв проблем за фреона. Всичко си бачка на 6, до момента в който не се появи отнякъде маааалко влага. И тогава идва на помощ духалката от 2 киловата.
Тежките външни тела гарантират големи топлообменни повърхности, което обезпечава температурна разлика между изпарителя и околната температура на въздуха само няколко градуса. Това означава с пъти по-малко обледяване на единица площ, редки дефрости и много висока ефективност във влажно и студено време. Колкото площта на изпарителя е по-голяма, толкова неговата температура е по-близка до температурата на околния въздух, в следствие на което се образува по-малко конденз на единица площ.
На замръзналия конденз му казват лед, който изолира изпарителя и прекратява топлообмена.
off/
Поздравления - имаш 1 бира от мен, стига да се видим някога, някъде! Само задето си го написал, че и почервенил!
Точно тея са ми съмненията, относно липсата на извитата част топлообменника на Панасоник E12PKE, който го видях че отделя доволно много конденз отвънка :)
Написаното за тежестта на телата е на 65% вярно.Ако погледнете най-мощните битови сплит инверторни климатици(до 12 киловата в режим отопление) ще констатирате, че най-мощните климатици с най-голям COP, SCOP и APF са с вътрешни тела 13-15 килограма и външни между 38 и 44 килограма.Това са оптималните пропорции.
Тежестта не е = и/или правопоропорционална на повърхността, нито на капацитета за топлообмен.Има зависимост разбира се, но тя не е 100% -ва.Отделно параметрите на климатика зависят и от количество фреон в системата който циркулира принудително, от мощността и техническите характериситки на компресор, от софтуер.
Различните марки имат и различни форми на ламелите, включително различни мининагъвания на ламелите и/или префорирането им по определен начин или в определна форма.
Обледеняването също не е = и/или правопропорционално на тежестта на топлообменника.Много зависи от материала/сплавта от която е направен топлообменника или от покритието на топлообменника.Има покрития или сплави които доста доста по-трудно образуват и/или задържат скреж по повърхността си.
Именно изброените фактори променят пряката зависимост "тежест на топлообменника -топлообмен" и я ограничават в определни граници.
Сигурен съм, че в следващите 10-20 години ще бъдат въведени коренно различни сплави или покрития, които едновременно ще са по -топлопроводими и по скрежнеобразуващи/незадържащи.
Цитат:
Първоначално публикувано от
V_Simeonov
...Точно тея са ми съмненията, относно липсата на извитата част топлообменника на Панасоник E12PKE, който го видях че отделя доволно много конденз отвънка :)
Виж дали топлообменника не е двуредов! Ако да, смятай площта х2. На моя G125KE е и двуредов, и извит, но е със стария R22.
@justify,
Изобщо нямаме две мнения по въпроса. Под "тежко" външно тяло асоциирах тяло с много голяма площ за топлообмен, изхождайки от това, че е направено от мед. Което, разбира се, не е така на 100%. Отговорът на въпроса "защо оптималните пропорции на битовите климатици до 12 kW с най-голям COP, SCOP и APF са с вътрешни тела 13-15 килограма и външни между 38 и 44 килограма" е, че фреоните са далеч от идеалните газове и при тяхното манипулиране имаме загуби от вътрешното триене. И тези загуби не зависят линейно от нарастването на неговото количество и скорост на пренасяне, а по-скоро (донякъде!) квадратично. От там идва това ограничение в размерите на телата и неговото количество.
Различните марки наистина имат различни форми на ламелите и т.н., но при външните тела е от особено значение не толкова формата и обтекаемостта, а по-скоро разстоянието между тях (колкото може по-голямо, заради заледяването) и тяхното полимерно покритие, непозволяващо силна адхезия на леда към ламелата. Тези две изисквания отново водят до нарастване на габаритите, което аз асоциирам (не съвсем рлавилно) с масата на тялото.
Добрият софтуер също има определена тежест, но, за съжаление, тя не е толкова голяма.
Основното нещо, интересуващо обикновения потребител, е колкото е възможно по-малка температурна разлика между околната температура и изпарителя в режим на отопление.
Надявам се този път да бъда правилно разбран. Дано да съм помогнал.
Аз, като гледам параметрите, тези килограми са си чиста загуба на материал.Не искам да кажа ,че климатика е лош просто тези 4,3 киловата срещу 15 кила вътрешно и 38 кила външно нещо не ми изглежда естествено. Лично съм ползвал по предния модел и мога да кажа ,че топли много добре когато на вън е студено, но той беше малко по мощен спрямо актуалния сега. По голямата площ на топлообменника наистина по бавно се заскрежава, но и доста по дълго се размразява когато влезе в този режим.Доста е слаба машинката за тези топлообменници мое мнение може и да съм в грешка. За малка стая е много важно ниския минимум в противен случай губим комфорт.