Отговор: Заскрежаване на външен топлобменник
Благодаря за поста Ви Badr. Относно "мерцедесите" съм визирал една прехвалена марка, крепяща името на старите си добри модели, точно тази в края на поста Ви, която размразява дори и под 30 мин. (има такъв модел) при скована от лед и студ тава. Минах през 2 модела на "великата" марка, които разкарах гаранционни (нищо лично към фенове и търговци). Ако наличието на незаскрежени участъци, не е непременно неефективно използване на топлообменника, тогава какво е? Може ли да се отговори еднозначно Badr? Някои имат други нямат без значение какъв клас са. Интересен и полезен пост Моите адмирации.
Отговора не може да бъде еднозначен, просто връзката не е пряка.Условията при теб, са силно специфични.
Пишеш за мъгла при - 12*.Това означава висока надморска височина или друга подобна причина за ниско атмосферно налягане.
При нормални условия, сиреч налягане близки до 760мм ж.стълб при -5* не се наблюдава мъгла.
Влажността на въздуха е нула.Влагата в него отдавна е кондензирала и даже най-често се е превърнала в скреж.Как тогава да търся заскрежаване по топлообменниците.
Моите уважения Badr към постовете ти-много съм научил от тях,
Ама такава нулева влажност не съществува в естествената среда в която работят климатиците.Аз лично под 38%-40% влажност не съм виждал.В някои пустинни райони на Земята може и да има 5% -на влажност, но в България няма такава ниска влажност, в повечето случаи е 45% до 65%.Зимата и лятото може да достигне и повече в зависимост от конкретната метеорологична ситуация.
При мен преди 2 зими също имаше мъгла при -12градуса, при -9 и т.н. И аз не вярвах, но по принцип България е полупланинска държава с доста реки.
Съфорумник от Враца потвърди за значителна мъгла при -13 онзи ден.
Сега при нас -7 и влажност 88%
Темата стана гореща, само при една от машините ми се наблюдава това явление. Нека да обобщя, в темата имаме три машини с променливи дебити Мицубиши, Тошиба и Фуджицу, работещи при различни условия в различни локации. Общото между тях са неравномерното начално заскрежаване на големия (външен топлообменник)? Защо? Май ще се пише до производителя.
Не се побърквай, из форума е заразно. ;)
Вече се заразих Mega. ;) При мен влажността е 91% при -6*
Разбира се че е възможна мъгла и при отрицателни температури, не бих твърдял друго, но тогава налягането трябва да е по-ниско.
Нали затова, чрез вакумиране може да се изпарява вода дори при 0*.Има една диаграма на фазовото равновесие.
При увеличаване на налягането се повишава и температурата на изпарение, а при спадане на налягането се понижава.
Затова казвам, че това са специфични условия, а не че такива не се наблюдават.
Но те все пак са изключения.
Цитат:
На базата на термодинамичната скала,VIII Генерална конференция по мерки и теглилки/1933 г./ въвежда Международната температурна скала/МТС/.
Основни постоянни точки на МТС и присвоените им числови значения на температурата при
нормално атмосферно налягане/101325 Ра/ са следните:
- точка на Кипене на кислорода – 182,97°С
- точка на топене на леда – 0,000°С
- точка на кипене на водата – 100,000°С
- точка на кипене на сярата– 444,60°С
точка на втвърдяване на среброто– 960,5°С
точка на втвърдяване на златото–1063,0°С
не мога да хвана къде е драмата с това неравномерно заскрежаване - когато стане студено ще замръзне целия.
какво толкова неясно има - пускаш фреона през няколко места и до няколко места стига по-топъл/студен.
а може просто да ги няма тръбите :)
това според мен означава че не се ползва ефективно топлообменника ,най често се наблюдава при по нисък клас машини това неравномерно заскрежаване
1 Прикачен файл(ове)
Цитат:
Първоначално публикувано от
Alexi
това според мен означава че не се ползва ефективно топлообменника ,най често се наблюдава при по нисък клас машини това неравномерно заскрежаване
Osaka CH-12-LBP1 (без ивици) дали е висок клас?
Toshiba RAS-10SKVP2-E с ивици (дали е нисък клас)?
При Хеви по отношение на хладилна част няма нисък клас според мен. Моята машина при -14 и мъгла след дефрост при консумация над 1200W 41* на изхода, термометъра държах около 5/6 мин. Жив реактор си е. Високия клас в другото помещение (с плазмата) дефрост на 70 мин. /хевито на 110/ 120 мин. при тези условия. При сухо време не знае какво е дефрост. Интересно при модела, е че стойностите за консумация от сервизното отговарят при реални работни условия (имах възможност да го наблюдавам в температурен диапазон от 15* до -14*) евала на марката.
Гледам, че при мен освен двойната капилярка на входа, между филтъра и вентила има още една.
Re: Заскрежаване на външен топлобменник
Това е много добре че не дефросва с дни когато е сухо и студено, а и от сервизното също може да се види, че е доста добре направена машината има 3 заглушителя на фреона е EEV и цената и не е висока компресора е 750 вата на 35-тицата е 900 вата. А дали е с двоен топлообменик на външното тяло?
точно за хеви е коментирано че при 4 или 5 он-офф цикъла и влиза в дефрост ..
1 Прикачен файл(ове)
Цитат:
Първоначално публикувано от
Alexi
точно за хеви е коментирано че при 4 или 5 он-офф цикъла и влиза в дефрост ..
Няма такова нещо. 4 цикъла on/ off за един час да, но не и дефрост. От 13:00 е -1* и сухо, няма дефрост вече 4 часа, а и няма причина (питката е чиста), консумация 270/ 280/ 290W с отворена врата към коридор (работи като инвертор). Около тази температура работи най - икономично при мен, рядко спира. Над - 2* си вдига минимума (консумирания). В преходните сезони става конвенционален това се знае. Нека хора с подобни машини споделят мнението си. Напомням, че темата е причината за неравномерното заскрежаване на външното тяло, дотук видяхме професионалните постове на Вален и Бадр, ще се радвам и на други полезни постове, без общи приказки.