1 Прикачен файл(ове)
Проблем с Mitsubishi MUZ-25TB
Здравейте колеги. Проблема от известно време е че при зададена примерно 22гр, климата не изключва. Проверих датчика за стайна температура (който си беше наред 10кОм )и го замених с нов такъв, въпреки че беше здрав. Новият е с по дълъг кабел, така, че да мога да го премествам на различни места около климатика , за да експериментирам с местоположението и да предизвикам спиране на климата при зададената температура. За момента не се получава, което ме навежда на мисълта, че не е там проблема. Климатика е напълно обслужен - фреон, почистване отвън и отвътре. Работи перфектно , като нов. Изходящата температура е 55-57гр. Та........дайте мнения и предложения за проблема. Предварително благодаря !
Отговор: Проблем с Mitsubishi MUZ-25TB
Дефинирайте понятието "не изключва". Кое не изключва- компресора, турбината?
Изпратено от моят Mi Note 10 с помощта на Tapatalk
....при зададена от дистанционното температура ,.... примерно 22гр климатика продължава да работи , без да изключи , дори при достигане на 26гр в стаята.
При задание 20-18гр., изключва ли?
А като стоплиш датчика с пръсти, изключва ли?
Сигурен ли си, че трябва датчика да е 10к?
Когато стопля датчика с пръсти , климата изключва. Само , че не знам на колко изключва - предполагам над 26-27гр, тъй като топлината на човешкото тяло е над тия градуси. Сигурен съм в датчика, тъй като след като го свалих и измерих си беше около 10кОм при стайна температура около 25гр. Другия чисто нов датчик показа същите стойности като на оригиналния. Не съм пробвал при около 18гр дали изключва.
1 Прикачен файл(ове)
Щом климатика изключва след стопляне с ръка, за мен проблем е в сензора. Не съм запознат със стойностите на съпротивленията на моделите на MHI на 100 волта, но все ми се струва, че ще са еднакви с евро - моделите, на 230 волта, може и да греша.
По-надолу качвам таблицата съпротивление при определена темп. при евро -моделите на МХИ.
Пробвай още веднъж да измериш съпротивлението, като поставиш датчика в чаша с вода, с потопен термометър, за да игнорираш евентуална грешка.
Мисля, че при 24-25 гр, трябва да ти показва 5 кОм.Смени го с такъв да видим дали няма да се оправят нещата.
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=39015&stc=1
Една възможна причина, без да има проблем е:
В първият час непосредствено след включване на климатика, той гони +4 до +4,5гр. над заданието(при Национал и Фуджи, за Митсубиши не знам).
Ако загубите не са големи, тавана и пода ще са с почти еднакви температури, т.е. 22+4гр. примерно.
Като измине час се гони +2 до +2,5гр. над задание.
Намалявай градусите с по един, изчакваш малко, докато спре.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Palev
Пробвай още веднъж да измериш съпротивлението, като поставиш датчика в чаша с вода, с потопен термометър, за да игнорираш евентуална грешка.
Мисля, че при 24-25 гр, трябва да ти показва 5 кОм.........
Съпротивлението на този климатик е 10кОм. Измерих отново оригиналния датчик на климатика , който показа 11,3кОм при 22гр. Сравних стойността му с чисто нов такъв , който ми показа 11,27кОм. Този който поставих преди няколко дни е също чисто нов със стойност 11,31кОм при 22гр.
Климатика е Митсубиши Електрик, не Beaver/MHI. Послушай zxc0 и намаляй градусите с по един с изчакване след това, за да се ориентираш.
Цитат:
caby
Съпротивлението на този климатик е 10кОм. Измерих отново оригиналния датчик на климатика , който показа 11,3кОм при 22гр. Сравних стойността му с чисто нов такъв , който ми показа 11,27кОм. Този който поставих преди няколко дни е също чисто нов със стойност 11,31кОм при 22гр.
Дай малко повече инфо, откога имаш климатика, кога е станал проблема, новия датчик, оригинален за климатика ли е или китайски?Тази температура 50+ градуса постоянно ли е, момента консумация мерена ли е?
За да разбереш на колко градуса изключва, сложи го в вдна чаша с вода с един термометър с около 22-23 градуса и наливай топла вода докато изключи.
Климатика не е мой - аз го обслужвам. До сега не е правил такива номера, а лятото почти не се ползва за да го забележим. Новия датчик не е оригинален, но има същите показания като оригиналния (както описах подробно по горе) . Вчера смених отново датчика с друг със същите параметри , отново китайски. Взех от друг климатик такъв датчик и отново пробвах. ........... За сега без резултат.
Цитат:
Palev
Тази температура 50+ градуса постоянно ли е, момента консумация мерена ли е?
..... не съм споменавал това никъде !
Цитат:
Palev
За да разбереш на колко градуса изключва, сложи го в вдна чаша с вода с един термометър с около 22-23 градуса и наливай топла вода докато изключи.
Това ще е следващата стъпка, че почти станах член на семейството :BigGrin с тия проби които правя.
Цитат:
caby
Изходящата температура е 55-57гр. !
кое точно имаш в предвид, че не си споменал, това или друго, че не разбрах?
Друг такъв климатик няма ли под ръка да се вземе платката и да се закачи, да видим да не е в нея проблема?
Работи перфектно , като нов. Изходящата температура е 55-57гр. ......... Не съм мерил моментната консумация , тъй като не съм сметнал за необходимо ! Климатика си работи перфектно, както казах. За какво да меря консумацията? Проблема не е свързах с нея , а най вероятно с температурния датчик. Търся обяснение свързан с него, за да разбера защо не ми спира при достигане на зададената температура. Приемете, че климата е перфектно работеща, с изключение на споменатия проблем.
При зададени 31гр на климатика (максимума) ,.... изходящата температура от 55-57гр е постоянна .
- - - - - - - - - -
Цитат:
Palev
Друг такъв климатик няма ли под ръка да се вземе платката и да се закачи, да видим да не е в нея проблема?
Така ще е най лесно :) ...... Но не съм мислил да търся, тъй като тия клими вече са рядкост. Все пак утре пробвам метода на колегата zxc0 ( Намалявам градусите с по един, изчаквам малко, докато спре )
А сигурен ли си в термометъра измерващ стайната?
Използвай другият датчик като сравняваш съпротивлението/температура.
Следенето на консумацията веднага дава отговор дали климатика гони темп. или не си дава зор и бачка на мин. без да има желание да изключи.
Теоретични възможности:
Корекция на сензора някак да е включена.
Следене на темп. от ДУ, сложено на по-студено.
Нестабилни и по-ниски 5V.
Промяна на добавъчното съпротивление към маса дето е.
Лоша връзка в буксата на датчика.
Обикновено, но не е задължително около 2,5V са на датчика при 25гр.
В термометъра съм сигурен !
Климатика със сигурност си гони температурата, защото след заданието веднага започва да помпи и да изкарва въпросните 45-48-50-52-55 и т.н градуси.
Това с корекцията на сензора да е включена,........ не го разбрах нещо !
Лошата връзка в буксата го изключвам - проверено !
Ще проверя напрежението , както си описал.