Re: Panasonic PW9DKE - външен ел. нагревател
М-да - имах наум R407, като пишех, ама кой да чете... :brickwall:
Обаче все пак си мисля, че същото важи и за R410 - нали и той е 50/50 съотношение на R32 и R125!
Макар, че там промяната на съотношението май водеше до по-плавна промяна на характеристиките в резултатаната смес, отколкото при 407-цата - бъркам ли?
Цитат:
Първоначално публикувано от echo
М-да - имах наум R407, като пишех, ама кой да чете... :brickwall:
Обаче все пак си мисля, че същото важи и за R410 - нали и той е 50/50 съотношение на R32 и R125!
Макар, че там промяната на съотношението май водеше до по-плавна промяна на характеристиките в резултатаната смес, отколкото при 407-цата - бъркам ли?
:Super:
Цитат:
Първоначално публикувано от alexi_dobrev
Машината ( PW9DKE ) е супер имайки предвид колко струва. Харчи 900W. Има много добро управление.
Аз виждам 4 недостатъка :
1. Външното тяло бръмчи - на пролет ще го разглобя и ще го обезшумя. Казвам че е недостатък, защото точно заради шума не мога да го оставям да работи нощем ( един комшия мърмори )
2. Под -10, след цикъла за размразяване не включва на топлене а си чака затопляне на времето - ще модифицирам датчика на външното тяло ( добавяне последователно 2-3kOм ), така ще работи и до -15
3. Под -5 не прави въпросните 2.8 kW а около 1.5-2 ( субективно сравняване с духалка DeLongi ) - на пролет ще монтирам нагревател във външното тяло.
4. При топло време ( над +5 ) топли повече от колкото ми трябва. Все още не съм решил как да се справя с това. По принцип би трябвало да намаля мощноста на компресора по някакъв начин, но не съм наясно как най-лесно и евтино да го направя.
Инвертора е друг клас машина - комфорта който получаваш е пъти по-добър но и плащаш повече първоначално, а и не трябва да правиш всички тези изброени модификации.
Аз си правя статистика точно колко ми коства отоплението в хола, кухнята и спалнята (имам 3 електромера и ги следя всеки ден) и твърдя че отоплението на кухнята с PW9DKE ми струва най-малко.
Алекси, според теб къде трябва да се монтира такъв нагревател и колко вата мислиш да бъде?
Цитат:
Първоначално публикувано от dilianclima
Алекси, според теб къде трябва да се монтира такъв нагревател и колко вата мислиш да бъде?
Има едно буферно тяло за неизпарения фреон точно на входа на компресора - там трябва да се сложи (не всеки климатик има такова тяло). Награвателя трябва да е 350W на всеки -5 градуса под -5 ( така го правят братушките ), става дума за климатик 12-ка.
Просто трябваше да си вземеш 12-ка и нямаше да имаш грижа и с неинвертора.
Че какво му е тогава хубавото на този климатик PW9DKE и колко струвал..ми какво очакваш за тази цена ..ти сам му изброй недостатъците ...може би само името* ПАНАСОНИК ...а дали не е ПАНАСОАНИК ?
Щом ще трябва да правиш толкова промени по-добре го смен с нещо по-евтино и по-добро.
Горещо ти препоръчвам ЕТА- с подгряване на картера на компресора и 100% работа при -20 градуса ---изпитано 2 години от личен опит а и на колеги.Имам колега с ъглова ОСАКа и също му работи без проблем при ниски температури.Така че името не прави климатика нито топли.
Цитат:
Първоначално публикувано от alexb
Просто трябваше да си вземеш 12-ка и нямаше да имаш грижа и с неинвертора.
Да, 12-ката щеше да реши повечето проблеми свързани с много студеното време, без да реши проблема с излишно голямата мощност при температури над 0 градуса.
Цитат:
Първоначално публикувано от DEF
Че какво му е тогава хубавото на този климатик PW9DKE и колко струвал..ми какво очакваш за тази цена ..ти сам му изброй недостатъците ...може би само името ПАНАСОНИК ...а дали не е ПАНАСОАНИК ?
Щом ще трябва да правиш толкова промени по-добре го смен с нещо по-евтино и по-добро.
Горещо ти препоръчвам ЕТА- с подгряване на картера на компресора и 100% работа при -20 градуса ---изпитано 2 години от личен опит а и на колеги.Имам колега с ъглова ОСАКа и също му работи без проблем при ниски температури.Така че името не прави климатика нито топли.
Аз не смятам да го сменям - предпочитам да го модифицирам.
1 Прикачен файл(ове)
Един вариант за свързване на външен нагревател на картера на компресора на климатика без използването на допълнително реле.
Цитат:
Първоначално публикувано от alexi_dobrev
Има едно буферно тяло за неизпарения фреон точно на входа на компресора - там трябва да се сложи (не всеки климатик има такова тяло). Награвателя трябва да е 350W на всеки -5 градуса под -5 ( така го правят братушките ), става дума за климатик 12-ка.* *
Aлекси ,точно там съм сложил и моя н-л само че не *съм го навил плътно а през 2-3 см.-180W (имам Haier14h03 )при -15 нямаше ефект.Според мен много важно е фреона (говоря за R22),в момента според мен има такъв с много лошо качество откоето ние техниците страдаме.(и после се чудим защо климатика не работи)
Цитат:
Първоначално публикувано от dilianclima
Aлекси ,точно там съм сложил и моя н-л само че не *съм го навил плътно а през 2-3 см.-180W (имам Haier14h03 )при -15 нямаше ефект.Според мен много важно е фреона (говоря за R22),в момента според мен има такъв с много лошо качество откоето ние техниците страдаме.(и после се чудим защо климатика не работи)
Според писанията ти трябва много по-мощен нагревател : за климатик 12-ка - х 350 W на всеки 5 градуса под -5. т.е. за -15 гардуса и климатик 14-ка ти трбва ~1 кW нагревател. Той трябва да е много плътно навит в долната 2/3 и топлинно изолиран за да няма загуби. Резултата се очаква да бъде все едно климатика работи на 0-5 градуса.
Кадо чета тук май нямате работа и се намирате на приказки. А това с тоя нагревател е само за първоначален пуск после и да работи и да не работи нагреватела ефекта е 0 от това защото не влияе на ефективноста за да имате ефективност трябва да подавте по топъл въздух на топлообменика а не да греете компресора.
Цитат:
Първоначално публикувано от airclima
.. за да имате ефективност трябва да подавте по топъл въздух на топлообменика а не да греете компресора.
Да, така е, прав си. Трябва да подобрим изпарението на фреона, което на студено не е много. Точно за това ние подгряваме неизпарилия се фреон преди парите му да бъдат засмукани от компресора.
Загряването на картера на компресора се прави за по-леко развъртане на компресора в студените дни.
Схемата, която съм пуснал по-нагоре е свързана точно така, когато компресора не работи, включен е подгревателят му и обратното, когато работи компресорът- подгряването му не работи, но работи подгряването на дренажната линия.