Отговор: Проблем с обледеняване
Това в конвенционален модел климатик и е предвиден за работа до -5 градуса. Нормално е да прави лед. Моя прави същото, минавам с топлата вода и така. Не очаквай чудеса, за парите си е прекрасен. Дали не го ползваш на по-високи градуси от нормалното?
Неможах даму намеря сервизното ама мисля че модела е с 2на капилярка и толкобеника е разделен на 2 Ако едната капилярка има запушване е вазможно дасе получи това обледяване.А като цяло топлили или е с намалена мошност?
Знам че при по ниски темп. от -5 гр. може да не работи нормално , но тез дни температурите са плюсови а и се заледява и при +5-6гр. , преди години е работил и при доста под 0-та без проблеми.
Когато се заледи така пак топли но духа малко по хладно отколкото без лед.
Ето го сервизното:
ftp://ftp.mrservis.hr/Servisne_upute...-09-12-GKE.pdf
Замери температурата в помещението. После виж с каква температура духа климатикът с вентилатор HIGH - има ли 14 градуса над температурата в помещението? Тоест ако вътре е 20, имаш ли струя на изхода поне 32-35 градуса? Това е basic troubleshooting... Страница 53 от сервизното.
Ако не се сеща сам, изключи го, изчакай 2-3 минути. После го включи на охлаждане за 5 минути ( LOW на турбината), колото да свали леда. Пак го изключи, изчакай още 2-3 минути, и после пак си перкай на heating mode. Аз така правя с MHI-то :P:P
Чистиш ли си филтрите редовно? А питите как са? Има ли наслоена прах във вътрешното тяло, под филтрите?
Сега след като се размрази на цяло го пуснах , в стаята е 20-21 градуса с турбина на макс. духа с 37 градуса.
Иначе се включва сам да се размразява но ми се струва че е много за кратко и питата вън едва се затопля , като се разтопи скрежа в горния край и текне надолу горе-долу се размразява малко повече от половината и спира и затова се натрупва така лед , отначало е няколко пръста и след всяко размразяване се увеличава.
Иначе редовно му е правена профилактика , климата е в спалня даже момчетата като го сваляха и те казаха че е като нов , в стаята никога не е пушено и няма влага.
Лошото е че като има лед като го пусна на студено работи десетина минути и си изключва и не може да разтопи леда отвън.
Правилно се е ориентирал собственика, че причината да изглеждат нещата по този начин е в краткият дефрост. Външният топлообменник е разделен на две и на пръв поглед се създава впечатление за запушване, защото горната половината е чиста, тоест не се ползва.
При дефрост водата се стича надолу, но тъй като е кратък и с ниска температура (поради краткото време) водата замръзва в долната част на топлообменника и започват да се повтарят нещата с натрупване докато започнат да изглеждат по този начин. За честотата и продължителността на дефроста отговаря температурен датчик във външното тяло със съпротивление 5 kohm при +25°С. Ако е имало период, при който е нямало проблеми с дефроста със смяната на датчика нещата ще се оправят, ако винаги е работил по този начин трябва да се промени местоположението на датчика.
Значи миналата година го разбрах че е замръзнал като перката започна да трака в леда , предните години не е имал никакви проблеми.
А може ли да ме ориентирате къде се намира този датчик да го премеря ?
Изключи климатика от контакта, на външното тяло отстрани отвори капачката където влизат кабелите. Отзадната страна на капачката трябва да има схема, търси отделна букса с два кабела, разскачаш и мериш показанието на датчика и отделно външната температура. Имай на предвид, че датчика мери температурата на топлообменника, за да измери външната климатика трябва да е размразен и да не е работил поне един час или трябва да изкараш датчика от гнездото му за което трябва да отвориш страничният капак на климатика от към компресора.
Още един вариант за по-чест дефрост: пускай вентилатора на HIGH и настрой по-висока температура. Снощи имаше супер непрогледна мъгла и навън беше към -3 градуса. Heavy-то от подписа ми натрупа страшно много скреж. Поне от 30 часа не беше дефроствал. Снощи в 22 часа го изключих, тази сутрин в 8 го включих и пак не си пусна разскрежаването, ами продължи да си работи с леда. Пуснах вентилатора от auto на high и машината веднага се усети, че трябва да се изчисти. Пробвай, ще стане 100%:) Явно няма да го пускам на COOL режим моя вече.
Колега моя проблем е друг , той си включва размразяването нормално но самия дефрост е много къс ( около 4 минути ) и не може да се свали всичкия скреж и така след всяко размразяване трупа все повече лед.
Днес нямах време и утре ще премеря датчика за който писа по горе колегата.
Или е от датчика или имаш запушен филтър или капилярка но щом е кратък дофроста по скоро да е от датчика смениго и виж как ще е ако пак не размразява на цяло и пак залежда при работа половината значи е другото.
Бих рекъл капилярка. Стопля преди да е изчистил. При стария тошко имах доста проблеми от частично запушен капиляр/един/, но това е работа на техника.
Този вид обледеняване ми изглежда като на намалял фреон. Обаче собственика на климатика твърди, че дефроста е около 5 мин. Което изключва недостиг на фреон, понеже края на дефроста, се управлява по ток. В такъв случаи остава варианта с намалена проходимост на хладилния агент. Т.е компресора нагнетява фреона във външното тяло,но поради намалената проходимост вдига налягане/ампераж и дефроста приключва преждевременно.
Допускам, че и компресора може дс е пътник, панасониците не се славят с корави компресори. Трябва да се закачат амперклещи и манометри за по-точна диагностика.
Когато климатика дефроства реално работи в режим охлаждане без да върти перката вън и турбината вътре а тогава климатика работи с доста по ниско налягане от колкото на отопление. Наистина е хубаво да се замери консумацията по време на дефроста но според мен не е там проблема.Викай хора които разбират да почват да мерят и да отхвърлят варианти.