Отговор: мнение за PANASONIC CS-Z35TKEW/CU-Z35TKE
Добре, ще имам предвид да видя мощността като стане малко по-горещо времето. Мисля, че повече от 520 не съм го виждал да прави, но това е горе-долу веднага след включване и за по-малко от минута спада под 400, след още малко пада и под 300. Това е като го държа на настроени 26-26.5, и така в стаята поддържа м/у 24 и 25.
Z35 вчера близо час след включване държеше към 720, но настроен на 23 и външна към 30-32 около 17:30, вентилатор на QUIET, както и всички врати навсякъде отворени. Настроих го на 25 и AUTO, малко след това беше намалил под 500.
Със задаване на висока температура 30°С климатика Z35TKE спира да духа и не постигам желаният ефект да изсуши питата за разлика от 20zs-w който при зададени 30°С постоянно я обдухва.
Ами пусни го на вентилатор. ZS-W си има функция за подсушаване. За какво ти е да му задаваш 30С.
Здравейте, бях казал, че ще го следя и в по-горещо време до какъв максимум ще отиде, но тази година жегите ни пощадиха и така и нямаше някакви екстремни температури и изобщо - над 35 градуса я е било 1-2 дни, я - не. Все пак го гледах в най-топлите дни до колко вдига и над 640 вата нямаше. Това е моделът Z25, a Z35 вдигаше до към 900 - 950 най-много. Няколко пъти съм го виждал и над 800, но най-често между 350 и 450, като се има предвид, че зададените градуси почти винаги му бяха 22.5 - 23.0. На Z25 най-често зададените градуси му бяха 26.5 през деня и 27.0 през нощта. При такова задание поддържаше между 24.5 и 25.0 в помещението.
Сега в режим на отопление го държа на 21.5 нощем, като така поддържа 23.0 - 23.5 в помещението.
Да приемем ли, че след допълването работи както очакваш и си доволен?
Ами по-скоро си работи така, както е описано в сервизното ръководство за ремонт. Моите очаквания не са такива и не мога да кажа, че съм доволен. Според ръководството няма хистерезис, а има граница от точно -2 градуса при охлаждане и +2 градуса при отопление, а компютърът следи колко време е работил над и под границата, за да изключи и включи компресора. Според мен това не е добър начин на работа. На практика, за да получавам една и съща температура в помещението, трябва в режим на охлаждане да съм задал 2 градуса отгоре, а в режим на отопление - 2 градуса надолу от желаните. Лошото е също и това - ако да речем в помещението е било 26 градуса, а искам да е 25 - задавам от дистанционното 25 в режим на охлаждане. То охлажда, но като спадне до 25, не намалява мощността и оборотите към минимум, а продължава да работи с по-висока мощност и продължава да сваля темпертурата. Така си охлажда докато спадне до 23 и тогава изключва компресора. В отопление е обратното - ако в стаята е 20 и му задам 22, той топли докато достигне 24 и изключва, вместо да намали мощността при надвишаване на 22. Ако знаех, че работи по този начин, определено нямаше да купя такъв климатик. Очакването ми е при достигане на зададената температура да намали мощността и да поддържа около нея, с отклонение от + / - 0.5 градуса, а не да остане на същата мощност докато достигне 2 градуса разлика от зададените.
Колкото до обявените минимуми - общо взето трябва зададената температура да е много близо до външната, за да работи около дадените в брошурата минимуми.
И все пак - много е важно това, че моят климатик Z25 се намира в помещение с много малки загуби, малка площ, малък обем и климатикът за много кратко време достига зададените температури както на отопление, така и на охлаждане. Накратко - не е подбран правилно. Затова и не работи правилно, най-вероятно.
Нищо ненормално не виждам в ранотата на климатика предвид последните ти две изречения.
Според мен дистанционното, не трябва да се превръща в играчка. Забелязал съм, че при всяка промяна на заданието нещата се нормализират след третия-четвъртия он/офф цикъл. До тогава температурата варира между градус и два под или над заданието, в зависимост от режима. След еуфорията около мръдване на заданието, всичко омеква и температурата се закрепя почти до зададеното или близо до него.
Така че дистанционното под възглавницата.
П.С. При мен наблюденията са над други марки.
Определено не. Температурата променям 2 пъти дневно - като тръгвам за работа от 21.5 на 20.0 (в помещението сутрин е 23.0 - 23.5, а привечер - около 21.5 - 22.0. Като се прибера привечер, променям от 20.0 на 21.5. За не повече от 15-20 минути в помещението става над 23.0 и остава така цяла нощ. През това време постоянно включва и изключва.
Вече не му и обръщам внимание. Ще видя каква сметка за ток ще дойде като мине един студен месец, защото всъщност от там тръгна всичко - казах, че с климатик ми е по-скъпо отколкото с радиатор и с помощта на колегите разбрах, че имам проблем.
Re: мнение за PANASONIC CS-Z35TKEW/CU-Z35TKE
Или точно този модел работи така или при теб нещо не е наред. Моя Панасоник и на -13 е работил на 180 вата. На охлаждане ако е затворена вратата си изключва на 360 вата защото бързо охлажда помещението, но ако отворя си работи на около 200 без да изключва. Новият модел също е с 6 полюсен компресор за разлика от твоя който е 4 при всички други Панасоници е 6 полюсен. Може от там да идва разликата с минимумите.
Нали беше споменал, че предната зима нещата са се нормализирали от към среден разход.
Цитат:
Първоначално публикувано от
ogi28b
И все пак - много е важно това, че моят климатик Z25 се намира в помещение с много малки загуби, малка площ, малък обем и климатикът за много кратко време достига зададените температури както на отопление, така и на охлаждане. Накратко - не е подбран правилно. Затова и не работи правилно, най-вероятно.
Етереите на Панасоник по принцип са подходящи за по-големи и по-дълги помещения, където могат свободно да духат. На болшинството климатици моторите на турбините са по 20 вата, Етереите са ги оборудвани с двойно по-мощни мотори по 40 вата. Отдават големи максимални мощности с големи дебити. За малки стаи не са много удачен избор, Мицутата там са по-подходящи. Примерно моят на втора степен на вентилатора прави въздушен поток дълъг към 6 метра.
Кофти при климатиците е, че изборът на нова машина винаги е на късмет. Не може да тестваш предварително. Когато ти го монтират и го пуснеш да работи, едва тогава разбираш дали си уцелил и е подбран правилно спрямо помещението.:)
Цитат:
Първоначално публикувано от
mimojef
Нали беше споменал, че предната зима нещата са се нормализирали от към среден разход.
Да, нормализираха се откъм среден. За голям период си влязоха в нормите на очакваното. Само че не е климатикът да работи да речем 24 часа с консумация 250 вата, а примерно зап ериод от 24 часа - 16 часа работи с 375 и 8 часа стои изключен (компресорът му спира). Числата са примерни за онагледяване. Просто не такова беше очакването ми, не знаех, че работи по този начин.
Това за 6-те полюса май беше писано по-назад - че по-лесно слизат към по-ниски минимуми, спрямо тези с 4, какъвто е моят. Даже мисля, че и двата ми са 4-полюсни.
Ами в малки изолирани стаи е така.
Пробвай следното нещо, ако сега не стана когато застуди малко повече.
Да кажем се прибираш и в стаята е 20градуса,а ти искаш да я направиш 22.
Пускаш го на 20 след 2 минути дигаш заданието 20,5 след още две минути с още 0,5 и така до 22.
Имат си някакви минимални времена след като свали оборотите на компресора на някаква степен да задържи тези обороти известно време и тогава пак може да намали. Поне така е при мен. Вентилатора да е на средна скорост.
Въпреки, че моя е в сравнително голямо помещение, когато е много топло навън почва да работи он/оф и с тази схема на постепенно покачвана на температура успявам да го изкарам от режима и след това си остава да къкри цял ден на ниска консумация без да офф-ва.