Моля за съвет за компресор на климатик Samsung
Привет на всички!
От 2001 година ползвам “Самсунг” 12 – тица, обикновен, и съм доста доволен. Последните 3-4 години стартираше след многократни неуспешни опити (съпроводени с бръмчене), които достигаха до 50 на брой, но понякога тръгваше от първия път. Накрая, като добавка дойде и изключване по време на работа.
Днес идваха техници, ужасих се от компетентността им. Преди да дойдат проверих кондензаторите и кабелите, не открих проблем. Предположих, че проблема е в електрониката, но не ми достигат знания, за да открия причината.
Та, когато техниците дойдоха, се разделиха да гледат единия външното, другия – вътрешното тяло. Бях с този при вътрешното тяло и не беше трудно да забележа, че той нямаше каквато и да било предположение, а запълваше времето с приказки без отношение към проблема. Всичко, което направи, е да включи климатика (което можех да направя и аз) и да ме похвали за състоянието на филтрите. Когато отидохме при другия техник, онзи каза, че всичко е ясно и ремонта ще ми струва 130 лева. Попитах какво влиза в цената и каква e нередността. “Ще сменяме електронни елементи” – каза онзи с външното тяло, но не ми отговориха какво ще сменят, с което изостриха любопитството ми. Каква беше изненадата ми, когато видях, че единственото, което направиха, беше да сменят двата кондензатора! Бяха толкова сигурни, че сложиха и завиха капака с всичките му болтчета и си събраха инструмента. Разбира се, климатика не тръгна, след което всичко, което направиха, беше да пробват с още един кондензатор, като многократно го включваха и изключваха на мястото ту на единия, ту на другия кондензатор (които доста се различават един от друг). Когато се увериха, че смяната на кондензатор е безполезна, ми заявиха, че компресорът ми е повреден и трябва да бъде сменен срещу 470 лева. Ще спестя странните съвети, които ми дадоха, поискаха 40 лева за прегледа, издадоха ми и квитанция, платих им и се разделихме. През цялото време не направиха нито едно измерване с уред, но пък, преди да си вземат обратно кондензаторите, изтърваха големия от моите и сега не съм сигурен дали не са го повредили.
Моля, ако някой знае как да пробвам изправността на компресора, да ми помогне. Прилагам схемата на свързването му.
[img width=603 height=600]http://vmir07.hit.bg/SamsungConditioner2.jpg[/img]
Re: Моля за съвет за компресор на климатик
gurom, Трябва да извикаш и други техници, за да потвърдят диагнозата - компресор. Освен да сменят кондензаторите да замерят също налягането в системата и тока на компресора при работа. Налягането ще покаже дали няма запушване някъде по тръбите а стойността на работният ток дали при механичната работа извършвана от компресора всичко е наред.
Това са замервания, които трябва да се направят на място.
valen1, молих ги да проверят налягането, но ми отговориха, че това било "съвсем различно", с което не оспорвам съвета ти, просто се сещам какво говорихме. Естествено, правеха си уста за още пари, а като разбрах за какво се канеха да ми гушнат 130 кинта и колко им е акъла, ми се отщя да им предлагам още пари за нещо, което можеха да свършат като останалото.
Благодаря, ще извикам други техници и ще поискам каквото казваш. Приятна вечер!
Какви са тея 470лв. за смяна на компресор китайски компресор на митсубиши или тошиба е около 130лв. Фреона още 30лв. и работата 50лв.
Значи, 250 лева казаха за компресор с 3 месеца гаранция (предполагам, ще го смъкнат от някой прецакан като мен), за фреон споменаха "само" 70 лева, което беше нищо в сравнение с което ми казаха по телефона от фирмата - 150 лева. Останалото било за работа и като си спомня цялото това нахалство, ще кажа и фирмата, та да се пазите - "Техноклима", без да съм сигурен всичките ли екипи на тази фирма работят по този начин.
470 лв беше цифрата, която те ми казаха, не съм я смятал аз, но когато им казах, че това е много, ми обещаха да свалят 40-те лева, ако ги потърся отново, предполагам, същия екип.
Щом каза фирмата ми стана ясно те с извън гаранционните ремонти избиват щото продават само боклуци и в гаранционния срок са на загуба.
Цитат:
Първоначално публикувано от TIMBERLAKE
Какви са тея 470лв. за смяна на компресор китайски компресор на митсубиши или тошиба е около 130лв. Фреона още 30лв. и работата 50лв.
За 130лв предполагам турски компресор ще да е китаиски на фирма LANHAI компресор е 190лв ами ти пари за свалняне слагане не взимаш ли? Нещо не си цениш труда май.
Един съвет към "gurom" вземи от някъде ампер клещи и измери тока на клема N1 и ако е над 6 ампера явно компресора механично е задрал. Подмяна от читав сервиз заедно със зареждане подмяна демонтаж монтаж би трябвало да се вмести в 400лв.
Благодаря, VeleV.Klima! Отивам да измеря тока на N1. Но факта, че компресора внезапно спира по време на работа не говори ли по-скоро за задействане на някаква защита?
Колко ампера измери?
Спирането е порати това че повечето клими си мерят консумациата и сработва токова защита.
уреда ми не можа да покаже, но тока видимо е силен, съдейки по нагряването на жиците.
10лв са едни амперклещи по изгодно е да си купиш отколкото да платиш пак 40лв за диагностика доста е скъпа диагностиката им.
То само амперклещи ли се ползват за диагностика? Че на мен куфара за диагностика и дребни ремонти е около 15 кг.
VeleV.Klima Зависи от къде ги взимаш и какви отстъпки ползваш.Пък и ако е на достъпно място има ли смисъл да го свалям.Казах цените за клиента а аз на какви ги взимам е отделен въпрос печалбата ми е бих казал доста добра.Ти ако ги взимаш от Плевен е извинявай понеже съм близо до Плевен и там съм поразпитал фирми предлагащи подобни части надценката е около 30% в сравнение със някой софииски фирми.
Не съм си поставял за цел да меря колко тежи куфара. По важно е колкое пълен куфара на майстора ако ме разбирате.
Тези ампер клещи за 10лв. повярвай ми няма да измерят това което трябва най много да се ушашавиш още повече.