Привет на всички!
От 2001 година ползвам “Самсунг” 12 – тица, обикновен, и съм доста доволен. Последните 3-4 години стартираше след многократни неуспешни опити (съпроводени с бръмчене), които достигаха до 50 на брой, но понякога тръгваше от първия път. Накрая, като добавка дойде и изключване по време на работа.
Днес идваха техници, ужасих се от компетентността им. Преди да дойдат проверих кондензаторите и кабелите, не открих проблем. Предположих, че проблема е в електрониката, но не ми достигат знания, за да открия причината.
Та, когато техниците дойдоха, се разделиха да гледат единия външното, другия – вътрешното тяло. Бях с този при вътрешното тяло и не беше трудно да забележа, че той нямаше каквато и да било предположение, а запълваше времето с приказки без отношение към проблема. Всичко, което направи, е да включи климатика (което можех да направя и аз) и да ме похвали за състоянието на филтрите. Когато отидохме при другия техник, онзи каза, че всичко е ясно и ремонта ще ми струва 130 лева. Попитах какво влиза в цената и каква e нередността. “Ще сменяме електронни елементи” – каза онзи с външното тяло, но не ми отговориха какво ще сменят, с което изостриха любопитството ми. Каква беше изненадата ми, когато видях, че единственото, което направиха, беше да сменят двата кондензатора! Бяха толкова сигурни, че сложиха и завиха капака с всичките му болтчета и си събраха инструмента. Разбира се, климатика не тръгна, след което всичко, което направиха, беше да пробват с още един кондензатор, като многократно го включваха и изключваха на мястото ту на единия, ту на другия кондензатор (които доста се различават един от друг). Когато се увериха, че смяната на кондензатор е безполезна, ми заявиха, че компресорът ми е повреден и трябва да бъде сменен срещу 470 лева. Ще спестя странните съвети, които ми дадоха, поискаха 40 лева за прегледа, издадоха ми и квитанция, платих им и се разделихме. През цялото време не направиха нито едно измерване с уред, но пък, преди да си вземат обратно кондензаторите, изтърваха големия от моите и сега не съм сигурен дали не са го повредили.
Моля, ако някой знае как да пробвам изправността на компресора, да ми помогне. Прилагам схемата на свързването му.
[img width=603 height=600]http://vmir07.hit.bg/SamsungConditioner2.jpg[/img]