Отговор: Избор на лагери за Toshiba
всички мотори са еднакви .. умират просто калпавите лагери ,у нас ще се окаже че няма читави щото вече пробвах доста неща с променлив успех но около 3г е максимума който изкарват и това най скъпите лагери до които се добирам .. за това мисля да пробвам да си внеса - ще излезе доста по скъпо но ще видим може пък да държат ( да не забравяме ,че климатиците не се сглобяват с лагери закупени у нас тука подозирам че 99% са ментета )
Алекси,пробвай по някакъв начин да свържеш галванично оста на ротора с леглото на лагера. Такава е практиката при големите инверторни мотори, ползват четки.
в момента ми трябват лагери за мотор на външно тяло ,та мисля да се пробвам с хибридни дори да са малко по шумни няма да е фатално ,стига да не се чуват през дограмата :))
Цитат:
Първоначално публикувано от
dodo_pv
Алекси,пробвай по някакъв начин да свържеш галванично оста на ротора с леглото на лагера. Такава е практиката при големите инверторни мотори, ползват четки.
Практиката при големите инверторни мотори е да се слагат магнитно изолирани лагери или леглата на лагерите да са с изолационно покритие.
Поне такива лагери аз съм сменял. Къде се слагат тези четки и какви са?
Четките са две, от двете страни на ротора и опират в пръстени, галванически свързани и набити на него. Кабелите от другия край са свързани с лагерните черупки (хлъзгащи лагери). Гледал съм го на чертеж. При калпавите мотори на климите нито можеш да изолираш лагера от статора, нито от шийката на ротора. Вързан си отвсякъде.
Изпратено от моят SM-G975F с помощта на Tapatalk
Цитат:
dodo_pv
Четките са две, от двете страни на ротора и опират в пръстени, галванически свързани и набити на него. Кабелите от другия край са свързани с лагерните черупки (хлъзгащи лагери). Гледал съм го на чертеж. При калпавите мотори на климите нито можеш да изолираш лагера от статора, нито от шийката на ротора. Вързан си отвсякъде.
Изпратено от моят SM-G975F с помощта на Tapatalk
:offtopic:Сигурен ли си, че не си гледал синхронна машина? При хлъзгащи лагери това се прави за минимизиране действието на токовете на Фуко спрямо лагерите. Другата мярка е самите пластини на лагера да се правят от "бабит"-слабо влияещ се от намагнитване материал.
ами това е лагерите са поръчани взех бройки да има .. съчми от Si3N4 ,пластмасова капсуловка .. чудя се като дойдат дали да отворя един да видя колко грес има ...
Как ще ги набиваш?
Тези топчета от силициев нитрид са по-твърди и по-нееластични от стоманата. Ако се подбият има да бучат...
ти който и лагер да чукаш по периферията ще се подбие .. набиването трябва да става като натиска е по вътрешната гривна
Цитат:
Alexi
ти който и лагер да чукаш по периферията ще се подбие .. набиването трябва да става като натиска е по вътрешната гривна
:offtopic:Ей такова "котлонче" ти трябва и няма да чукаш никъде. Нагряваш до 90 градуса и го мушкаш.
абе има едни спрейове за -45° ,по скоро от тях мисля да тествам напръсквайки оста .. щото лагера да го загряваш толкова много ми се види недобре за греста инак имам с какво да го нагрея имам сешоар до 300° направо можеш да пърлиш прасе с него
Цитат:
Alexi
абе има едни спрейове за -45° ,по скоро от тях мисля да тествам напръсквайки оста .. щото лагера да го загряваш толкова много ми се види недобре за греста инак имам с какво да го нагрея имам сешоар до 300° направо можеш да пърлиш прасе с него
Тия спрейове са течен азот, но не ти ги препоръчвам. Преди години бях купил 2 за служебна употреба, но така и не ги ползвахме. Индукционно нагряване или в масло му е майката, но не трябва да се нагрява повече от 90, максимум 100 градуса. Ако греста прокапе на 90 гр., значи е боклук. Греста трябва да запълва лагера на 1/3, не повече. В общия случай слагат много по-малко. Само руснаците не се скъпят на Циатим-а. :BigGrin
За какво е всичко това? Има преси за лагери и скоби за лагери. Лагерите не са набити толкова стегнато, вадят се и се слагат лесно. Вадиш със скоба за лагери и слагаш с преса за лагери. Никакви грижи.
тоя белия мотор и той хвърля лагери .. естествено като е чисто нов ще са тихи ,но до кога ? .. от тоя дизайн според мен има нещо сбъркано изцяло в концепцията на мотора