" Девет години лишаване от свобода присъди състав на Окръжния съд на непълнолетната Мария Дръндарова, а съучастничката й Антония Матева получи осем години.
Двете момичета се разплакаха в съдебната зала, докато председателстващият съдебния състав Сотир Цацаров четеше присъдата за извършеното от тях по особено жесток и мъчителен начин убийство.
Мария и Антония са осъдени на обществено порицание по другото повдигнато срещу тях обвинение - за кражба на мобилния телефон на родителите на Маргарита, съобщава БНР.
Заради заплахата за убийство срещу друга тяхна съученичка, те получиха наказания от една година и четири месеца лишаване от свобода, но тази присъда се включва към другата - за убийството на приятелката им.
Присъдите ще бъдат излежани при първоначално строг режим, постановиха магистратите.
Родителите на двете момичета ще трябва да заплатят и обезщетение за неимуществени вреди на родителите на удушената от тях Маргарита Гергененова в размер на 75 хиляди лева.
Съдът реши, че Мария и Антония с предварителен замисъл, в съучастие и по особено жесток начин са убили съученичката си Маргарита на 5 март 2004 година.
В края на заседанието съдия Цацаров подчерта, че присъдата със сигурност няма да върне Маргарита и не е компенсация за мъката, която Антония и Мария са причинили на родителите на момичето.
Наум Китанов, адвокат на Мария съобщи, че ще обжалва присъдата в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд. След заседанието той коментира, че тази присъда е прекалено висока.
Защитникът на Антония, Чавдав Петров, заяви, че е очаквал по-малко наказание за нея, тъй като само тя е признала за престъплението и се е разкаяла за него.
Той посочи, че според личното му мнение присъдата е справедлива, но ще реши дали да обжалва след консултации с Антония и родителите й. " /www.news.bg/
Голяма част от вас, форум-потребителите сте родители, както и аз, и искам да знам вашето виждане, какво мислите за присъдите, защо според вас толкова много се вдигна процента на тежките престъпления, извършвани от непълнолетни, докъде стига нашата роля като възпитатели в превенцията на подобни деяния от нашите деца?
<font size="3">Молбата ми към всички е, да се въздържат от лични нападки към останалите изказали се.</font id="size3">