Резултати от 1 до 15 от общо 15

Под 10 год. затвор за ученичките от Пловдив

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member Аватара на Krusteva
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    514
    #1

    Под 10 год. затвор за ученичките от Пловдив

    " Девет години лишаване от свобода присъди състав на Окръжния съд на непълнолетната Мария Дръндарова, а съучастничката й Антония Матева получи осем години.



    Двете момичета се разплакаха в съдебната зала, докато председателстващият съдебния състав Сотир Цацаров четеше присъдата за извършеното от тях по особено жесток и мъчителен начин убийство.



    Мария и Антония са осъдени на обществено порицание по другото повдигнато срещу тях обвинение - за кражба на мобилния телефон на родителите на Маргарита, съобщава БНР.



    Заради заплахата за убийство срещу друга тяхна съученичка, те получиха наказания от една година и четири месеца лишаване от свобода, но тази присъда се включва към другата - за убийството на приятелката им.



    Присъдите ще бъдат излежани при първоначално строг режим, постановиха магистратите.

    Родителите на двете момичета ще трябва да заплатят и обезщетение за неимуществени вреди на родителите на удушената от тях Маргарита Гергененова в размер на 75 хиляди лева.



    Съдът реши, че Мария и Антония с предварителен замисъл, в съучастие и по особено жесток начин са убили съученичката си Маргарита на 5 март 2004 година.



    В края на заседанието съдия Цацаров подчерта, че присъдата със сигурност няма да върне Маргарита и не е компенсация за мъката, която Антония и Мария са причинили на родителите на момичето.



    Наум Китанов, адвокат на Мария съобщи, че ще обжалва присъдата в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд. След заседанието той коментира, че тази присъда е прекалено висока.



    Защитникът на Антония, Чавдав Петров, заяви, че е очаквал по-малко наказание за нея, тъй като само тя е признала за престъплението и се е разкаяла за него.

    Той посочи, че според личното му мнение присъдата е справедлива, но ще реши дали да обжалва след консултации с Антония и родителите й. " /www.news.bg/



    Голяма част от вас, форум-потребителите сте родители, както и аз, и искам да знам вашето виждане, какво мислите за присъдите, защо според вас толкова много се вдигна процента на тежките престъпления, извършвани от непълнолетни, докъде стига нашата роля като възпитатели в превенцията на подобни деяния от нашите деца?

    <font size="3">Молбата ми към всички е, да се въздържат от лични нападки към останалите изказали се.</font id="size3">

  2.  
     
  3. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001
    Мнения
    3,566
    #2

    Под 10 год. затвор за ученичките от Пловдив

    За добро или лошо все още не съм родител, но това, което зная за затворите е, че оттам няма връщане - особено след продължителна присъда, психиката се променя и рано или късно пап попадаш там. Жалко че пъта на тези деца е такъв, едва ли тву-то ще им помогне. Има нещо вярно в песента: "влязох в затвора, попаднах на хора и станах човек".....знаем за какъв "човек" става въпрос.

    Определено вината за постъпката на тези деца е в родителите и семейството. Жалко, но в наши дни на него не му се полага никакво внимание, а семейството е толкова важно [V] Надявам се, че по-малко хора ще допускат грешката да не обръщат внимание на децта си и ще ги оставят улицата да ги възпитава...но аре да не изпадаме в обсъждането на народопсихология, култура и интелектуален "прогрес" (или по-скоро деградация)

  4. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    771
    #3

    Под 10 год. затвор за ученичките от Пловдив

    Кръстева, има моменти в които е по-добре да замълчим - този е един от тях. Нека всеки за малко остане насаме и се замисли какво е нужно да направи за да няма повече такива случаи.

  5. Member Аватара на Krusteva
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    514
    #4

    Под 10 год. затвор за ученичките от Пловдив

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Кръстева, има моменти в които е по-добре да замълчим - този е един от тях. Нека всеки за малко остане насаме и се замисли какво е нужно да направи за да няма повече такива случаи.



    <div align="right">Originally posted by skynet*-*13/01/2005*:* 22:42:18</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    Темата е тежка, но 'да си замълчим' ... - всеки има това право и не е нужно да пише тук. Аз искам да чуя тези, които искат да споделят виждането си. Твоето мнение също е някакво виждане по въпроса, а за замълчаването - абсолютно съм сигурна, че всеки ще остане сам със себе си поне за малко над произтичащите от темата въпроси.

  6. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    771
    #5

    Под 10 год. затвор за ученичките от Пловдив

    Нямах предвид "да си мълчим" а да "замълчим" или по-точно казано "помълчим"....

  7. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,687
    #6

    Под 10 год. затвор за ученичките от Пловдив

    Няма какво да се мълчи - виновни са ВСИЧКИ!

    Особено тия, които мълчат и се оставят на вторичните ефекти на "демокрацията" кротичко, едно такова, и замислено...

    Задача на родителите е да оценят промените, които търпи държавата; да оценят, че тези промени влияят на психиката на всеки човек и рано или късно всички се изчанчваме! Тяхна задача е въпреки всичко да си възпитат децата! Трудна! АДСКИ трудна задача! Няма спор... Но жребият е хвърлен - децата са налице!

    Задача на тъпите политици е... Впрочем те отдавна са забравили каква е задачата им, а и надали някога са знаели. Те НЕ трябваше да ни докарват до положението, в което имаме причини да водим подобни дискусии!

    Задачата на самите нас е да говорим! Не да мълчим, а да говорим, защото само с говорене, споделяне и т.н. можем да компенсираме малко принизеността на "гяурските" си съзнания, останала ясно от кога и от къде... Същата тая принизеност, която ни пречи открито, ама ОТКРИТО да изразяваме недоволството си от всичко, което става около нас. Тази, заради която през 1997-а не излязохме сами на улицата, а ни изкараха там! (Италианците, само преди месец и нещо, си спомнете какви протести правеха заради едното си недоволство от политиката на правителството!)

    Е, такива неща с мълчание не стават! Не сме дорасли за да мълчим и да мислим...

  8.  
     
  9. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #7

    Под 10 год. затвор за ученичките от Пловдив

    berkstock, една от причините да си мълчат повечето хора, в това число бившите "скачачи" по митингите и настоящите потенциални такива, е че ако започне сериозна вълна на недоволство с критики към режима (защото това сега си е режим в най-чиста форма) недоволните ще бъдат обвинени в ревизионизъм и носталгия по живково време, както и ще бъдем заплашени с евентуалното недоволство от страна на "великия" изток/запад/север/юг (избирай според управляващите в момента).



    управляването с твърда ръка не е признак за диктатура, но насаждането на страхове е типично за слабите управляващи, защото това им дава свободата да действат демократично или твърдо (в защита на собствените интереси), когато им е изгодно.



    нима сега е по-добре от времето, когато ходехме до магазините, без да си заключваме апартаментите? а сега слагаме аларми дори на обувките си. ама я се оплачи де! нали ще те обвинят, че си срещу демокрацията, евроинтеграцията и т.н.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,687
    #8

    Под 10 год. затвор за ученичките от Пловдив

    No comment.

    Адски си прав, FearMe!

    Хем врат, хем шия... За съжаление като се насложат така нещата, отговор на въпроса "Има ли изход?" като че ли е доста трудно да се даде...

    Май ни остава само да чакаме нищото, преждевременно борейки се за физическо и психическо оцеляване по възможни и невъзможни начини; накрая нищо чудно да започнем да се самоизяждаме...

  11. Member
    Тук е от
    May 2002
    Мнения
    897
    #9

    Под 10 год. затвор за ученичките от Пловдив

    Не мисля , че това е нещо кой знае колко необичайно. Да не мислите , че в развитите демокрации не е така. Причините са далече от "режима" и "управляващите". Ако въобще може да се назове "виновник" за случилото се то той според мен е времето откакто съществуваме на земята като вид. Забелязвате ли , че с всяка измината година стават все по странни неща по света , не само с хората ,а и с природата. Има ли някой който да се съмнява в това , че в крайна сметка земята , ще се "отърси" от нас?

    Само един случай ще ви припомня , от Дискавъри ченъл е. Един мъж в САЩ имал любовница , която му забранила да спи със ЖЕНА СИ , и понеже жена му забременяла (явно е спал с нея) , тоя взел че я застрелял ,за да не скъса с оная , и то я застрелял бременна в 5 -тия месец.

    Е това нормално ли е? Явно е ,че в световен мащаб живота става все по тежък и психарски. Хората не могат да направят разлика между - какво правиме и какво се случва после. Ами педофилията , ами дескриминацията , ами егоизма , ами комерсиализацията на всичко дето мърда , ами телевизията колко промива мозъци. Всичко това дава отражение върху психиката на хората в по голямата част от света. Има ли смисъл да пиша точно тук колко много нередни неща има и в глобалната мрежа.

    Наивно е да си мислим , че родителите , колкото и добри (малко общо пнятие) да са те могат да успеят да се справят с цели този арсенал от отрицателни неща от живота и да предпазят децата си от фатални грешки.

    И въпреки всичко , ако наистина тези две девойки са извършили това деяние напълно умишлено и съзнателно положението е много лошо , да не кажа отчайващо.

    Според мен отсега нататък , ще става все по лошо и което е най-лошото , съмнявам се ,че е възможно да се влияе на процеса.

    Вижда се ,че съм "оптимист". Нали?

    Желая ви приятен ден.

  12. Member Аватара на panevdd
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    753
    #10

    Под 10 год. затвор за ученичките от Пловдив

    Според мен причината за извършването на подобни престъпления е липсата на анализ и контрол от страна на съответните органи.



    На първо място това е семейството. Независимо от външните условия, родителите би трябвало да носят отговорност наравно с децата си, тъй като именно в семейството се формира характера на индивида.



    На второ място са преподавателите. Те носят отговорност не само за преподаването на учебния материал, но и за взаимоотношенията между членовете на класа. При появата на негативни настроения в групата са длъжни да алармират родителите, класният ръководител, директора и т. н.



    На трето място - всички обществени институции, имащи отношение към средата, в която се развиват подрастващите. Младежите на тази възраст имат излишък от енергия, позитивна и негативна, която по един или друг начин намира начин да се прояви. Не мисля, че ако двете момичета имаха условия за ежедневно спортуване, за физическо натоварване по достъпен и безопасен (и безплатен) начин, щеше да се стигне до убийство...



    Контролът би трябвало да бъде предварителен, текущ и последващ, но най-вече - ефективен. Присъдите са форма на последващ контрол, но на мен ми прилича по-скоро на измиване на ръцете от страна на държавата, а не на ефективни действия. Нищо не е направено за предотвратяване в бъдеще на такива престъпления, а именно това е целта, с която са създадени и работят толкова много институции и организации... които се финансират от данъкоплатците, т. е. от мен и вас.



    Вместо да се търси отговорност само от преките извършители, редно е да се потърси такава и от посочените от мен органи, тяхната вина е многократно по-голяма.

  13. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    771
    #11

    Под 10 год. затвор за ученичките от Пловдив

    BerkStock, FearMe - мълчанието в памет на някого не мисля, че е изява на "гяурско" съзнание. Би било прекрасно ако препрочитате постингите по няколко пъти преди да решите да развивате политологическите си теории, Аз имам две дъщери и съм не по-малко шокиран от случилото се, но за мен е най-малкото неморално да обсъждам нещастието на тези хора. Най-малкото!!!...Затова и няма да го направя...

  14.  
     
  15. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #12

    Под 10 год. затвор за ученичките от Пловдив

    skynet, аз достатъчно чета написаното от другите.



    чудно ми става, че критиката ми към бездействието на властимащите е тълкувана от теб като липса на съчувствие. точно обратното - точно защото ми е болно, че се случват такива неща се чувствам длъжен да изкажа недоволствието си, а не да си мълча. боли ме за нещастието на тези хора, но по-голямо от тази болка е притеснението, че тези неща се случват и ще продължават да се случват, докато не се вземат крути мерки от всички - държавата, родителите, учителите и обществото като цяло.

  16. Novice
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    8
    #13

    Под 10 год. затвор за ученичките от Пловдив

    Ценностната система на тези деца е объркана, затова за тях не представлява проблем да извършат подобно безсмислено зверство.

    Възпитанието от родителите формира основата на тази ценностна система.

    На училището в частност и на държавата като цяло не може да се рзчита въобще за изграждането на пълноценна личност - дори напротив. Всички знаем какви са приоритетите на управляващите. Най лошото е, че болшинството от нас имат същата нагласа: аз да съм добре, пък след мен и потоп!

    Въобще не обръщаме внимание на малките нередности около нас.

    А тези малки нередности имат навика да порастват.

    Децата се учат и от личен опит. Какво виждат те? Кои са героите на нашето време?

    Отговорете си сами.

    Оттам чувството за безнаказаност, оттам желанието да напредваш с минимум усилия за сметка на другите, оттам и желанието за успех на всяка цена. Мързел, лукавство, жестокост.

    Законите на джунглата.



    Когато сме прекалено уморени от живота извън семейството и нямаме желание да отговаряме на "тъпите" въпроси на нашето дете, или оставяме грешките му непосочени, всеки път оставяме този урок да бъде преподаден от улицата.

    А там властват законите на джунглата.



    И сега им берем плодовете.



    Лично наша отговорност като родители е какви ще са мерките и теглилките на нашите деца. Друг няма да я свърши тази работа.


  17. Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    119
    #14

    Под 10 год. затвор за ученичките от Пловдив

    СЪгласна съм с ivanzs! На тези деца наистина им е объркана ценностната система ... Днешните деца са деца, отгледани в кафенетата! БЕЗ МОРАЛ, с идеали да станат като някой чалга изпълнител/ка...

    А за това е виновна държавата. И ако преди няколко години имаше морал в повечето семейства, сега няма, наистина няма. Ако преди 5 години в училищата имаха мобилни апарати само 10 човека примерно, сега е точно обратното - само 10 нямат!!!

    Кой е виновен за това?! НИЕ! И това, че грешно разбрахме понятието свобода и я обърнахме на СВОБОДИЯ!

    Това е трагедията... А ще влизаме в Европейския Съюз.. .

    Всички искаме промяна нали? Обаче промяната трябва да почне от самите нас...

  18. Member
    Тук е от
    Sep 2001
    Мнения
    167
    #15

    Под 10 год. затвор за ученичките от Пловдив

    Навремето имаше един виц: Едно детенце на расистко семейство всеки ден в училище биело/убивало по едно негърче. След 20-тия ден класната извикала родителите на детето и обяснила каква е ситуацията. Бащата бесен се прибира вкъщи и започва да се кара: "Какво правиш ти бе, днес негърърче, утре негърче, накрая ще вземеш да пропушиш!!!". Е като гледам прав е бил човека. Допуснахме децата ни да имат телефони за по няколко заплати (нямам нищо против телефоние а против цената на конкретни екземпляри), допуснахме да се стигне до момента като изляза по-късно от работа (към 8-9) да виждам порядъчно пияни деца на възраст 12-15 години. Допуснахме да ги гледаме как седят в компютърна зала след училище и въртят някоя и друга цигара. За жалост никой не е искал да го видиме и това, но го допуснахме. Както каза Кулеков е едно предаване на Слави "Всеки народ си заслужава народа". Сега остава да успеем с общи усилия да помогнем всячески поне на едно освен собствените ни деца да изградят СОБСТВЕНА ценностна система независимо колко изкривена ни се вижда. Като по-умни и "трезвомислещи" от тях ни е задължените да се намесим в този процес по начин, разбираем и лесно възприемчив от тях и изгоден за всички ни.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Три години затвор за миялна машина на кредит
    От dmanov във форум Коментирай новина
    Отговори: 9
    Последно: 17-06-09, 10:01
  2. Отговори: 24
    Последно: 25-01-07, 23:04
  3. 10 години затвор за интернет перверзник (да се посмеем)
    От Black Adder във форум Коментирай новина
    Отговори: 2
    Последно: 15-11-06, 17:21
  4. Осъдиха Кондьо на 10 години затвор и 100 хил. лв. глоба
    От IvO™ във форум Коментирай новина
    Отговори: 2
    Последно: 26-04-06, 13:18

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе