Колкото камбанарии, толкова и гледни точки...
Трудно ми е да коментирам неточностите в повечето, защото съм 1000% сигурен, че дружно ще бъда емнат като "некомпетентен", "неподготвен" и пр. (вие си го знаете репертоара).
Само да спомня един факт - когато през март миналата година пазаряха МТел за 1 400 000 000 EURO, дали не се знаеше какъв процент от връзките им бяха през БТК? Ами че те нямаха backbone!
Lupus е прав, искам да вметна нещо по въпроса за цената на метър канална мрежа - никой от вас не знае колко струва да се проектира, съгласува, построи и поддържа, нали? Начален ориентир - съгласуваната с и утвърдена от КРС цена за наемането на чифт от кабелната мрежа на БТК от оператор само за broadband услуга е ... 26лв! Ако има и телефония - 36лв! Е, явно регулаторния орган е уважил разчетите на БТК. Аз поине не се смятам за по-компетентен от тях. А, и още нещо за цените километър за инфраструктура - ако някой е пропуснал, да спомня и скандала с магистрала Тракия - при дискусиите стана ясно, че километър от нея струва над милион и нещо си евро! Бахмааму, а?
Мисля, че всеки е наясно, че кабелите (дори и оптичните) имат крайна дължина. Т.е. необходимо е да се донаждат. Което предполага обособяването на място, където да става това снаждане. И това са шахтите. Отделно всяка една такава снадка си е потенциално място за повреди и е редно да бъде лесно достъпна. Аналогията при кабеларките - техните снадки са суичовете, които се предпочита да са на някой стълб или стена на къща/блок, а не по средата на висящия във въздуха кабел.
Вярно, има и изключения, като муфа на оптичен кабел, ковната на стената на една къща ...
@ fori
МТel не са разкопали толкова много, колкото изглежда. И те си правят сметката. Ако по места има възможност, си се кооперират с други оператори. И с цел резервираност те винаги имат и алтернативни релейни връзки.
"МАН операторите" засега е в единствено число - само БТК има изградена национална МАН мрежа