В края на 2005 г. българският кабелен оператор ЕСТНЕТ разпространи най-новия цифров стандарт в телевизията - HDTV (High Definition Television). Това съобщи Димитър Ангелов, член на Съвета на директорите на “Евротурсат ТВ” АД.

HDTV картината се характеризира с много по-висока разделителна способност – над 4 пъти, от тази на европейския стандарт PAL и американския стандарт NTSC. Картината при HDTV се състои от 1080 хоризонтални и 1920 вертикални линии, докато при PAL стандарта видимите линии са 575, а при NTSC – 480. Очаква се Световното първенство по футбол през 2006 г. да може да бъде предавано в мрежата на кабелния оператор в HDTV формат.

Управителят на “Евротур релакс сат ТВ” ООД Адриан Ценов заяви, че очаква цената на крайните устройства, с които да може да бъдат приемани HDTV програми да бъде малко над 300 долара. Според него към тяхното закупуване ще се насочат клиенти на кабелната мрежа, които разполагат или с плазмени телевизори, или с телевизори от по-нов клас, които са HDTV съвместими. Той допълни, че клиентите с обикновени телевизори също ще могат да приемат HDTV сигнал, ако си закупят устройства и качеството на картината ще бъде подобрено. Ценов очаква в началото на април 2006 г. да могат да бъдат предложени първите устройства за приемане на HDTV сигнал на клиенти на кабелния оператор. Информацията е на БГНЕС.