Резултати от 1 до 9 от общо 9

И част от ВУЗ-овете - незаконни

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jun 2005
    Мнения
    331
    #1

    И част от ВУЗ-овете - незаконни

    Поне половината фирми, които представляват незаконно световни университети у нас, закриха телефоните си вчера. В петък просветният министър Даниел Вълчев оповести, че ги дава на прокурор.
    22 търговски фирми са се самообявили за представители на някои от световноизвестните висши училища, но не са оторизирани за това от Министерството на образованието. Сред компаниите има 9 украински и 5 руски, останалите са предимно английски и ирландски.
    Повечето от българските им представители отговарят на офис телефони и на практика нямат сгради, където да провеждат обучението си, а обучават само дистанционно. Доскоро те твърдяха, че този тип обучение е достатъчен, за да издадат дипломи на студентите си и те да си намерят работа у нас. След като обаче МОН отказа да завери документите на над 100 студенти, получили уж световен сертификат, повечето от тези фирми започнаха да се презастраховат. Повечето от тях предупредиха, че ще приемат студенти, макар и под друга форма, за да оправдаят договорите си с чуждите висши училища.
    Само преди две седмици от Одеската национална юридическа академия заявиха пред репортер на "Стандарт", че започва прием на документи за новата учебна година. Парадоксалното бе, че мераклиите ще трябва да държат изпит по право, въпреки че тепърва трябва да го изучават. Служителката, която даваше информация, не успя да поясни върху кое точно право трябва да се държи изпитът - българско или украинско, но стана ясно, че таксата на семестър е 400 евро. При обаждането на "Стандарт" вчера обаче същата дама заяви, че приемът вече е приключил и тя не знае дали ще има нов, "защото умишлено се създават интриги в пресата". Телефонът на Киевския славистичен университет, от който допреди седмица искаха такса от 600 евро, тези дни даваше само свободно. Същото става и с "Интернешънъл юнивърсити колидж лимитид", който би трябвало да дава дипломи за университета в Портсмут, Великобритания. От интернет тотално изчезна страницата на Международния еврошвейцарски университет във Видин и на Видинския международен университет.
    ИКОМ-ИНТЕЛЕКТ, който дава достъп до дипломите до института Кукс по електронно инженерство, е на гласова поща. В действителност спецове от МОН оповестиха, че въпросната фирма се явява обикновен посредник за американските дипломи, като при това иска за тях по-високи суми, в сравнение с тези, които ще плати кандидатът, ако се опита да влезе директно във въпросния университет.
    Стела СТОЯНОВА

    Източник: http://www.standartnews.com/archive/...ndal/index.htm

    Така! С какво още не са се изгаврили ?! Интересно ми е тези мними студенти, които с желание и възможности са решили някога да учат на частно, подведени от примамливото твърдение,че щом си плащат да те учат,значи те учат ДОБРЕ,а щом държавата се грижи за средствата на преподавателите,то те ти наливат знания само отгоре-отгоре,какво ще правят оттук нататък ? С пропилените пари и време.. От една страна всеки може да си каже "Ами какво пък,мама и тате и без това са имали парички да го пратят на частно,сега като са такива тарикати,нека се чупят главите,в крайна сметка пък ще купят на чАдото си една диплома за престиж и толкова".От друга страна пък това не е ли чиста подигравка,кражба и тн. с правото на избор на човека ?! В крайна сметка парите ти дават възможноста да избираш измежду повече варианти,но в един момент се оказва,че си избрал да се върнеш в началото и да почнеш от 0.Едно време така ни лъжеха фирмите за работа в чужбина.Хората се чудеха къде да си търсят късмета,а в един момент "щастливците",успяли да стигнат до границата бяха връщани с празни джобове в страната.а останалите дори не успяваха да излязат от градовете си. Че сме бедни - бедни сме,но защо за Бога Сульо и Пульо трябва да се възползва от нас и от децата ни ???!!!

  2.  
     
  3. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #2

    Re: И част от ВУЗ-овете - незаконни

    само един бърз коментар-въпрос:

    колко от вас смятат, че дистанционната форма на обучение, пък било и лицензирана от харвард, би дала на някого основата, нужна, за да бъде пълноценен кадър?

    който иска да "мине метър", учейки по 2 брошури по пощата, или 2 теста по интернет - честито.

    родителите, които също са искали по този начин да направят от децата си "серийни висшисти" (както наричам явлението "висшист, който не може да чете гладко") - честито и на вашата "авангардност" в избора на "модерен" начин за добиване на университетски знания за децата ви.

    не съжалявам никого. като искаш да си висшист - ще си ходиш 5 години в университета, а не да работиш като продавачка на обувки, и да твърдиш, че за 2 седмици "занятия" си научил това, което аз съм учил няколко месеца.

  4. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #3

    Re: И част от ВУЗ-овете - незаконни

    Крайно време беше да отрежат тия дето само мамят младите хора. Дистанционно обучение, да-да .....

  5. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2001
    Мнения
    42
    #4

    Re: И част от ВУЗ-овете - незаконни

    FearMe е абсолютно прав. Странно, но все още се намират хора които искат да "учат" в съмнтелни университети без да ги проверят.
    Колкото до "правото на избор" - то е толкова право колкото и лична отговорност, да не го забравяме това. Жалко за тези деца че сега ще трябва да почват наново пак, но пък колкото по-бързо ги затворят тези университети, толкова по-добре за бъдещите студенти. На мен лично ми е писнало да слушам как сульо и пульо 'си били купили дипломата и немало нужда да ходиш да учиш разбираш ли, щото така или иначе си плащали таксата на университета', айде бе....

  6. Member
    Тук е от
    Jun 2005
    Мнения
    331
    #5

    Re: И част от ВУЗ-овете - незаконни

    Само че става въпрос, не само за дистанционно обучение,което си е чист майтап. Наскоро показаха как излъгани студенти си хвърлиха книжките пред сградата на "университета" си..

  7. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас
    Мнения
    1,137
    #6

    Re: И част от ВУЗ-овете - незаконни

    Абе... ************... да ги започнеш до десето коляно с “поздрави” всичките. Къде спаха, че чак сега откриха дупките в това дистанционно обучение.
    Въобще не ми се коментира защо никога няма да можем да се наречем европейци. *** ** и сигурността и контрола и всичкото му...

    * - автоцензурах се, че нямам други думи просто да изразя отношението си

  8.  
     
  9. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,261
    #7

    Re: И част от ВУЗ-овете - незаконни

    Цитат Първоначално публикувано от MrMyr
    ...В крайна сметка парите ти дават възможноста да избираш измежду повече варианти,но в един момент се оказва,че си избрал да се върнеш в началото и да почнеш от 0...
    Това ми хареса като тема за размисъл! Представям си,че повечето родители на тези момчета и момичета заделят от залъка си и са потънали в дългове за да могат да изучат чедата си! И сега изведнъж пирамидата се сгромолясва. Ясно че голяма заслуга има и беднотията и желанието да се изфукаш с чуждестранната диплома на чедото и заблуждението,че тя изведнъж ще оправи живота на детето ти! Познавам хора,изпратили щерка си в Щатите и продават наследствени имоти за да плащат по 10000$ на семестър,само и само да е с американска диплома.Други явно са забелязали, че по-евтино излиза с "дистанционното" обучение. Жал ми е за тях,но повече ми е жал за България, дето ще я управляват такива бъдещи управници.

  10. Member
    Тук е от
    Jun 2005
    Мнения
    331
    #8

    Re: И част от ВУЗ-овете - незаконни

    Покрай ругатните относно цялата тая издънка,пропуснах да кажа този път "Евала" на министерството,че все пак се е усетило за проблема и е взело мерки навреме. Този път се отсрамихте господа министри,но дали това ще компенсира гафовете ви от близкото минало,които оставиха трайни последици за образователната ни система ? Но,признавам, добре е,че отрано беше възпрепятствана кражбата на време и пари от студентите.Когато преди един от съфорумците тук ме изпращаше,запомних от него,че няма по-лошо от това да си си загубил времето.В конкретната ситуация времето на тия млади хора е буквално ограбено и всичките им усилия - обезсмислени. Управниците разбраха,че в това да сме държавата с най-голям брой университети на глава от населението /в света!/ има нещо гнило и е крайно време да се въведе ред в образованието.Е,те започнаха от главата за краката,но да не засягам и една друга мнооого дълга тема относно липсата на контрол и нередностите в средното образование пък,а оттам и какви кандидат-студенти е раждала,ражда и днеска....
    Изловиха нелегалните ВУЗ-ове,а сега е редно да компенсират по някакъв начин и студентите им.Например ако им дадат право да презапишат другаде след някакви приравнителни изпити,тези хора ще имат някакви шансове да продължат живота си нормално,а не да си губят още 5 години нахалост.Вярвам,че този вариант с нищо няма да ощети Министерство на образованието,а ще е повод да се сещаме след време поне за една добре свършена работа от него.

    п.п Повтарям отново.Имам предвид НЕдистанционното обучение ! Другото положително е,че може би след този случай, методът ще бъде поставен под съмнение и дай Боже - премахнат за общо практикуване. Биха могли да го оставят само за хората в неравностойно положение като инвалидите например.
    Пфу,много съм богата на идеи,да му се не види....

  11. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2001
    Мнения
    42
    #9

    Re: И част от ВУЗ-овете - незаконни

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Представям си,че повечето родители на тези момчета и момичета заделят от залъка си и са потънали в дългове за да могат да изучат чедата си!
    Това ми звучи супер романтично и супер нереално. Ще споделя свои надблюдения върху студенти които познавам ходили или завършили някои от споменатите университети. На повечето от тях родителите им са добре осигурени, мисълта с която тези студенти влизат да учат във въпросните университети е "хммм, за Софийския трябва да полагам изпит, а тука може само по документи". Всички които съм питал дали университета им е акредитиран ми отговаряха така " на кой му пука, нали ти дават диплома"..... Еми ей ви са на, изведнъж всички ревнаха "ма ние си мислехме...".
    Да, ок, вярно че има и студенти които са решили да получат западно образование по-евтино и си учат здраво, жалко за тях.
    От мен също 'евала' на министерството на образованието че са решили най-накрая да сложат малко ред в нещата.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Вицове - част 2
    От stenly във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 860
    Последно: 25-04-24, 13:53
  2. част за кафемашина
    От procar във форум Ремонт и сервиз - Малки домакински уреди
    Отговори: 0
    Последно: 06-11-13, 17:27
  3. Търся част
    От txtotko във форум Други марки климатици
    Отговори: 1
    Последно: 07-02-12, 21:20
  4. Отговори: 3
    Последно: 31-01-05, 09:34
  5. DVD RIP-овете
    От Wizard във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 5
    Последно: 27-06-03, 15:26

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе