Проучване на ЕС: Българите не сте оптимисти за бъдещето

Въпреки ниското качество на живот 85% у нас имат жилищна собственост без ипотека, докато при старите членки на ЕС процентът е 38

21.03.2006 г., НетИнфо.БГ


"Българите не са удовлетворени от живота си и не са оптимисти за бъдещето, в сравнение с останалите европейски народи, показва проучване, осъществено от Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (EuroFound.EU.int).

Агенцията на ЕС със седалище в Дъблин е проучила качеството на живот в 28 европейски страни.

Едва 12% от българите са оптимисти за бъдещето си, докато румънците това са 29%, при жителите на старите държави от ЕС - 20%, а при турците - 27%.

85% от българите не могат да си позволят едноседмична годишна почивка, но само 5% имат неплатени сметки на домакинството. Над 60% пък изпитват субективно чувство на икономически натиск, докато при жителите на старите държави в ЕС този процент достига едва 10.

Въпреки ниското качество на живот 85% от българите имат жилищна собственост без ипотека, докато за новите страни в ЕС този показател е 66%, а за старите - 38%.

Според данните от проучването (EurLife) оценяваме качеството на здравеопазването и социалните грижи в страната, както и личното си здраве, на нива много под средните както в страните от ЕС, така и в Румъния и Турция.

Определяме с 6,5 пункта по скалата от 1 до 10, че имаме "задоволително" здраве, докато за румънците оценката е 7,3, за турците - 7,1, за новите страни от ЕС - 6,8, а за старите - 7,8.

Повече от половината българи изпитват страх да не изгубят работата си, докато едва 18% от румънците са подвластни на подобни опасения, констатира още изследването.

Според директора на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд Йорма Карпинен заключенията от проучването показват мрачна картина на условията на живот в България.

Положителният извод е, че над 80% са пълноправни собственици на жилището си, което е едно от най-високите нива на жилищна собственост в Европа.

Българите дават и по-висока оценка на качеството на жилищните условия и местната околна среда, отколкото гражданите на Румъния и Турция.

От 2003 г., когато е направено изследването, доста неща в страната са се променили, но все още е притеснително, че качеството на живот в България е по-ниско в сравнение с европейските страни, коментира от своя страна министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Тя отбеляза, че на вниманието на правителството трябва да бъде политиката в областта на доходите и свързания с нея икономически ресурс и конкурентоспособност на българската икономика, за да се подобри усещането за оптимизъм сред гражданите.

По думите на Масларова е добре, че сме на първите места по показател за жилища без кредитни задължения, но трябва да се мисли за комфорта в жилищната среда.

Тя отбеляза още, че през 2005 г. в България е регистрирано най-ниското ниво на безработица за последните девет години.

Трябва да се мисли за съчетаването на професионалния живот със семейните ангажименти и да се обърне внимание на рисковите групи - възрастни, безработни, младежи, препоръча тя.

Според нея само при българите, в сравнение с останалите европейци, се очертава тенденция проблемите на работното място да се отразяват драстично на семейната среда."



Тук: http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=861863