Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 19

Проучване .....

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    40
    #1

    Проучване .....

    Има тука идея да се направи у-во което да регулира вентилаторите в PC-то. Ще може да регулира да реем 3 вентилатора, освен това да измерва 2 температури и няколко напрежения, като данните гарантирано ще бъдат верни. Освен това у-вото ще е съпроводено със софтуер, ще заема един COM порт и чрез софтуера също ще може да се регулират температурите. Самото у-во ще е монтирано да речем в 3.5" устройство. Може да се предвиди вход за хардуерна защита, но ще трябва тогава да се поят 2 жички към пинчетата по цокъла на процесора.... възможно е да се зададе температура и самото у-во да поддържа оборотите такива че да е възможно най-близо до зададената температура.... и др. такива нещица ще може да прави.



    Въпрост е .. виждате ли смисъл от подобо устройство и каква е сумата която бихте дали за него. Също и идеи какво още може да прави или какво му е излишно.




  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Jan 2002
    Мнения
    3,368
    #2

    Проучване .....

    Ееее, нямате си работа значи <img src=icon_smile_sad.gif border=0 align=middle>

    Я помислете малко, колко дънни платки има, до каква степен вашето у-во ще е съвместимо с тях. Какъв е рискът че това устройсто няма да сбърка нещо. И не на последно място кой ще си сложи гаражно устройсвто да кажем за 40лв. примерно в компютър който струва 2000!?



    Ако компютрите нямаха термодатчици изобщо би имало смисъл, но при сегашните условия не е важно колко точно измерват, а просто да предпазват от прегряване на процесора.



    <font color=blue>Memento mori</font id=blue>

  4. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002
    Мнения
    2,793
    #3

    Проучване .....

    bratle i v onzi forum ti kazah - za kakvi duna i procesori shte go pravish? hubavo kazvash shte se poyat jichki - koi li shte se navie pri nalichieto na software produkti i dobri ohlajdania? ne e zle kato idea ama go obmisli dobre !



    Dont think about the troubles... they will come very soon !

  5. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    40
    #4

    Проучване .....

    Отново казвам, у-вото ще има собствени датчици, а който иска ще може да го върже и към дъното, това за феновете на о/с-а. После ще е за всички дъна, не мога да разбера какво има е различното на дъната в конкретния случай мене дъното не ме вълнува, вълнуваме напреженията които меря и вентилаторите. Дори за тези които искат да регулират всички вентилатори може да се предвиди изход подаващ към дъното импулси имитиращи вентилатор, за да може да не е вързан към дъното. Относно надеждността, ами наши контролери се слагат на машини не за 2000 ами за 20000 и 200000 хил. и ако не работят в някои случаи може да се стигне дао смъртни случаи, наши централи осигуряват пожарна охрана на почти всичко голямо в доста голяма част от североизточна България, направил съм и доста приставки към медицинска апаратура, за сега оплаквания няма, така че мога да гарантирам за качеството и параметрите на у-вото, гарантирано ще е с по високо качество от 90% от продаваната електроника на пазара, понеже не се сглобява в гараж от непрофесионалисти.

    А иначе работа много .. ама ако човек ако седи и не мисли нещо ново след 1-2 години може да забрави да остане в същия бизнес, не е тайна че всеки се стреми към по-масов пазар. Я виж дейзи, свалям им шапка, да не мислиш че са почнали направо с MP3 плеърите и касовите ашпарати .. контролери, колонки .. ама намериха ниша в производство за шир потреба а не на специализирана апаратура .. и естествено дръпнаха много ......




  6. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,247
    #5

    Проучване .....

    Не знам Тони, наистина няма ли пръст и съответната платка?

    Как ще регулираш обороти и мериш температури? Е, за оборотите хубаво, ако устройството има собствени цокъли за включване няма проблем да ги мериш и регулираш. Но температурите? Все пак трябва да ползваш датчика на процесора?

    Даже и да се преодолеят проблемите, една цена от $15 за устройство с дисплей е горна граница (Asus PC Probe)

    И не съм сигурен, че ще се вместите в разходите...




  7. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    40
    #6

    Проучване .....

    Ооо аз изобщо не смятам да гоня Asus I-panel или Probe по цена, той не може и 1/10 от изброеното, да не говорим че лъже. Мисля че в 15$ ще се вместя. За датчиците, нямам никаква идея да ползвам тези на платката, смятам да се ползват външни, най-проблемен е процесорният, но и за там има решение, мога да продавам и моднати радиатори , с вграден датчик, и тоточно там където го вгражда производителя на процесора за да мери температурите по време на тестовете, да не мислите че ползват вградените си термодатчици за целта ? За температура в кутията е лесно закачаш някъде датчика и готово. За регулирането, ще се включват директно към у-вото, ще се управяляват чрез ШИМ. т.е. без почти никакви загуби, т.е. без допълнително грене, да не говорим че мога да вкарам екстра да могат да се клокват, примерно 100% от оборотите да съответстват на 14 или 17 V. Ще подава към платката импулси от самите моторчета за да може тя да си показва оборотите и да не и се включва защитата. За съвместимост няма никакъв проблем, както виждаш единствената връзка към платката е СОМ порта и ATX куплунга, който при всички е един и същ. Единствено ще има допълнителен вход за по маняците на който могат да пойнат две жички и да си го вържат към пиновете на вграденият датчик в процесора, примерно на няколко пъти съм говорил с Григор и той все разправя че би го направил така, значи има ненормалници дето искат и да си поят по платката. Във форума на techbg.com съм пуснал един списък на пълен комплект с ориентировъчни цени, а ето и едно проектче за външният вид

    http://electron.hit.bg/panel.jpg




  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Jan 2002
    Мнения
    3,368
    #7

    Проучване .....

    Това, че имаш идея да го изкараш на външен панел е похвално! Даже според мен изобщо можеш да зарежеш, COM-портове и други, акцентирай на това.



    Аз не искам да те обидя като говоря за гаражно производство, просто говоря за психологията на потребителя. Че има маняци има. Но сметни си колко е минималното количество, което искаш да продадеш, колко е реалното което може да продадеш и колко ще ти е печалбата от тази работа. Ne говорим за масово производтсво, това са мечти, говорим за дребно-серийно производство, но в твоя случай става въпрос за единични бройки, не искам да ти убивам ентусиазма, но не смяташ ли че ще е яко блъскане за нищо?



    Моето лично мнение: бих си сложил такова устройство, но трябва да има някакъв убийствен панел, с виолетови светлини графичен индикатор за температурата (ала скоростомер на кола). (бас ловя че ще струва бая повече, и по скоро ще взема аз да си го направя, както според мен биха направили повечето "маниаци").



    <font color=blue>Memento mori</font id=blue>



    Edited by - DeathKnight на 08/08/2002 18:01:18

  10. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    40
    #8

    Проучване .....

    Ами тя идеята от самото начало е такава. За визуализацията, наистина ако трябва да има виолетова светлина ще дойде доста скъпо, но дори ако заменя LED индикацията която според мен е по добра заади контраста и яркостта, със LCD със синя подсветка да речем пак може би ще се вмъкна в 15-те долара при приемлива печалба. Наистина погледнато реално за вложеният труд за да има печалба трябва да се продадът поне 100-тина бр. Но реално това може единствено да ми уплътни времето, у нас и в офиса работя в-у съвсем различни проекти, така се разтоварвам без да спирам да работя, в смислъ ако цял ден в офиса мисля как да издокарам по добре ПИД алгоритъма на някой контролер и какви функции още да мунавръ в оставашщите 20-30 байта памет, то у нас мога да се занимавам с нещо коренно различно от което също може да се изкара печалба, двете неща не си пречат едно на друго, просто си уплътнявам времето, и от тази гледна точка не губя нищо, ако мислиш че това ще е първотонещо което ще направим и ще остане само като прототип .... в тоя бизнес забрави за сигурни неща, такива няма, правиш нещо после виждаш дали е било успешно. Причината в момента да се допитвам е че имам още няклко идейки и се чудя с коя да се хвана по сериозно, но другите са далеч от компютрите. Интерфейса с компа ще го има и ще е по RS232 това засега май е динственото твърдо решено нещо, а дали ще има USB на панела или не е друг въпрос. Свикнали сме да правим малки серии, няма как ,такъв е бизнеса, това в най-лошия случай намалява печалбата, да не говорим че понякога е критично за цената, защото първо се стремим да намалим печалбата до приемлив минимум и чак след това да вдигаме цените, по добре 100 бр. по 2 лв. печалба, отколкото 20 по 5 лв. печалба, това е основното правило по което работя, оборот а не надценки, е в промишлените контролери е друг въпроса, там има неща които се продават на 10 кратно по високи цени само защото са псециализирани, ама не се продават по много. Надявам се вече ти е ясно защо съм се хванал, лично на мене не ми трябва, имам нещо разработено и тествано на симулатор, беше за воднотоми, ама имаше още един куп неща по него,просто ще го опростя ще пооправя това онова и готово.




  11. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2001
    Мнения
    1,449
    #9

    Проучване .....

    Тони,в тая страна хората само плачат по цял ден че нямат пари и нищо не правят по въпроса брато:тук такива екстри надали ше имат голям успех...но като направиш нещо подобно аз ти обещавам че ще купя едно!Стига да не е по спъпо от дъното ми




  12. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    40
    #10

    Проучване .....

    Хм, абе то май не е до това че нямат пари, ами че нямат толкова колкото им се иска да имат и то без да се потрудят за тях, те затова плачат хората. Ама да ти кажа Българина е много тъпо създание, като виде че съседа го е сложил .... циганска ни работа, няма да се учудя и ако тръгнат, не се знае .. трябва да се пробва, а за цената, ами определено няма да е по скъпо от повечето дъна, ама ако си с Р100 .. може и от дъното с процесора да е по скъпо :-)




  13. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2001
    Мнения
    111
    #11

    Проучване .....

    Ideqta mi se struwa mnogo dobra. Ako tyj i tyj si prawish za sebe si kakyw e problemi da naprawish oshte nqkolko broq da widish kakwo shte stane.



    Btw towa sys SHIM modulaciqta ne mi hareswa. Ako pic-a kojto izpolzwash ima nqkakyw dac shte stane po-dobre. Ne ti trqbwa mnogo - 8 bita shte ti swyrshat rabota. Za 10 da ne goworim. S kakyw pic smqtash da go prawish? A towa s usb-tata syshto e dobra ideq.



    A ako ispolzwash i dwucwetni swetodiodi ako neshto ne raboti kakto trqbwa....





    ajde sys zdrawe




  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Feb 2001
    Мнения
    781
    #12

    Проучване .....

    Ако излезе успешно това устройство и проекта се осъществи, опитай да се свържеш с някой по-голям производител на запад. Сигурно и за това си мислил, но аз да предложа. Идеята е добра и мисля, че доста от големите производители или дистрибутори ще я харесат, защо не и да я реализират.




  16. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    40
    #13

    Проучване .....

    Абе за чужд производител не съм мислил, тук си имаме доста, няма нужда да се правят навън и после пак да се внасят и да се ускъпяват, на мен ми е по игодно да ги правя тука и ако има търсене на вън да се изнасят, имам и средствата и възможностите да организирам подобно производство.

    p.s. това е да речем един радиатор с вграден термодатчик и перка на 7500 оборота която като се клокне на 14 волта върви на около 8500 ... та примерно това нещо като се регулира може да охлажда достатъчно добре и като не е много топло да е и тихо .....

    За ШИМ-а какво не ти харесва ? Пик-а е 870 или 871 зависи.

    http://electron.hit.bg/Epsn0029.jpg





    Edited by - Тони на 09/08/2002 12:58:15

  17. Member
    Тук е от
    May 2002
    Мнения
    944
    #14

    Проучване .....

    Oste edno obestanie - da si kupia ako go napravish !

    Spored men ideiata e dobra



    ASUS A7V333;AthlonXP 10x166(1660MHz@1.75V);2x128MB DDR400 Kingmax CL2 @2/2/2/5/2CMD;GeForce4 Ti4200@275/500;40GB IBM 120GXP 1x7200rpm;C-Media 8738 on board ;EVERCOOL ND15 cooler + 2xFan on case

  18. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #15

    Проучване .....

    Тони,айде стига си проучвал, а почвай да го правиш.



    http://julmin.hit.bg

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Анонимно проучване
    От avenger във форум Анкети
    Отговори: 9
    Последно: 15-10-12, 11:52
  2. Помощ за едно проучване...
    От Smurfa във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 6
    Последно: 04-06-08, 00:45
  3. Отговори: 4
    Последно: 13-11-06, 13:30
  4. Отговори: 0
    Последно: 21-03-06, 23:10
  5. (Не)научно проучване за секса в колежите
    От BerkStock във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 2
    Последно: 18-10-05, 22:27

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе