Ако сте гледали "Специален доклад" и сте се изумили от прозрачните компютърни екрани, на които работи Том Круз, вероятно ще се зарадвате от вестта, че германски учени вече са успели да постигнат този ефект в лабораториите си, създавайки напълно прозрачни OLED (organic light emitting diode) пиксели.

По данни на IDG News изследователите от Техническия университет в Брауншвайг използвали прозрачни TFT-та, изработени от силикон, прилаган в LCD и изключително лесно абсорбиращ във видимата част от спектъра. В прозрачните дисплеи TFT и OLED пикселите са разположени един до друг. Освен това тънките TFT пластове дават възможност за поставянето им върху широки плоскости с конвенционални техники и с евтини и гъвкави пластове.

В устройствата, разработени от изследователите, яркостта на OLED пикселите варира от 0 до 700 кандели на квадратен метър, като променя волтажа на задвижващите TFT-та. За сравнение, обикновените компютърни екрани достигат яркост от около 300 кандели на квадратен метър.

Очаква се първият прототип на прозрачните OLED дисплеи да се появи до 2 години. Прозрачните дисплеи могат да имат множество приложения, включително като екрани, които да се използват от хирурзи или като предни стъкла на коли, които да позволяват на шофьорите едновременно да карат и да получават инструкции.
Информацията е на idg.bg