Страница 1 от 51 12311 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 753
Like Tree257Одобрявам

OLED Телевизори - съвети и обсъждане

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  33,951
  #1

  OLED Телевизори - съвети и обсъждане

  Избор на OLED телевизор. Производители на OLED дисплеи.
  Съвети и мнения от собственици и специалисти в най-големия форум за телевизори в България - SetCombG Форуми

  OLED - /organic light emitting diodes/ - органични светодиоди

  Производители на OLED дисплеи
  Samsung Displays
  Samsung ползват материали на DUPONT
  Провалилата се разработка на своята OLED технология, Samsung очаква доработката на технологията за струен печат от американският стартап-проект Kateeva от Менло-Парк в щата Калифорния. Южнокорейският производител на битова електроника задели $38 млн. за финансиране доработката на проекта на американската компания.
  Kateeva работи от 2008 година, а миналата година анонсира своето ​​инновационно решение под название YIELDjet за струен печат на OLED панели. Даденият метод трябва да снижи себестойността на панелите и сериозно да съкрати количество "дефектни" пиксели в пусканите от конвейера големи телевизионни панели, а техният размер ще се увеличава.
  Kateeva заявява, че компанията е готова да стартира доставки на технологично оборудване за производство на неголеми панели още в краят на годината. Що се касае до големите екрани, оборудването за тяхното производство се планира да ес пусне в началото на следващата година.

  LG
  LG ползва материали на IDEMITSU
  (60 lumen / Wat), цветова температура от 3000 K до 4000K и срок на служба 20 000 часа.

  lg-display-white-oled-panel-vs-rgb.jpg

  AUO
  използват INKJET технология с материали на Merck

  Други производители: CMI, IRICO, Tianma, BOE, ANWELL, UDC, Japan Display, CSOT China Star Optoelectronics Technology

  detail-schematic-of-oled-display.jpg


  Country
  Company
  Panel Size
  Resolution
  Curved
  Production technology
  Korea LG-Display 55 inch FullHD YES Evaporation
  LG-Display 65 inch UHD YES Evaporation
  LG-Display 77 inch UHD YES Evaporation
  LG-Display 77 inch flexible UHD YES Evaporation
  Japan Panasonic 55 inch UHD NO INKJET
  Korea Samsung-Display 55 inch FUll HD YES FMM
  Korea Samsung-Display 55 inch flexible FULL HD YES FMM
  China Haier 55 inch FHD NO Evaporation (LG)
  China Haier 65 inch UHD NO Evaporation (LG)
  China TCL 65 inch FHD NO Evaporation (LG)
  China TCL 65 inch UHD NO Evaporation (LG)


  LG използва технология, наречена WOLED (White OLED) или WRGB (White Red Green Blue). По принцип, всеки пиксел се състои от четири бели органични диода и един, без филтър (така показва бяла светлина), един със син филтър пред него, един с червен филтър пред него, и един със зелен филтър пред него.
  47,42,40 модели ще се появят през 2013 година
  В настоящето време LG произвежда OLED панели за своите телевизори на експериментална линия M1 в град Paju. За масово производство ще бъде пусната в Paju втора производствена линия M2, която ще бъде готова през 2014 година.

  Samsung - всеки пиксел има три органични диода един червен, един зелен и един син диод. Така няма нужда от някакви цветни филтри. Samsung твърди, че това подобрява енергийната ефективност, докато LG критикува системата, тъй като синия диод остарява по-бързо, отколкото другите.

  Раnasonic - експерименталните OLED телевизори бяха изпълнени на базата на т. н. полимерни (P-OLED) материали, които позволяват упростяване и поевтиняване на производственият процесс. Но P-OLED дисплеите и досега отстъпват по някои параметри спрямо моделите на основа низкомолекулярни материали.
  Засега използват OLED панели на AUO

  Sony използва OLED панели на AUO.

  Philips избраха да ползват OLED панели от LG, като ще покажант първият си модел в Берлин през есента.

  OLED дисплеите могат да осигурят висок контраст, бързо време за отговор, широка цветова гама, и широк зрителен ъгъл, по време на работа в широк температурен диапазон при ниска консумация на енергия. В допълнение, OLED технологията дава възможност за производство на тънки устройства, които могат да бъдат гъвкави и прозрачни.

  OLED Компоненти
  Подобно на LED, OLED е твърдо полупроводниково устройство, което е с дебелина от 100 до 500 нанометра или около 200 пъти по-малка от човешкият косъм. Органичните светодиоди могат да имат два или три слоя от органични материали; в последния вариант, третият слой помага за транспорта на електрони от катода на излъчващият слой. В тази статия ние ще се фокусираме върху дву-слойният дизайн.

  Един OLED се състои от следните части:
  Субстрат (прозрачна пластмаса, стъкло, фолио) - ​​Основа - подкрепя OLED.
  Анодни (прозрачен) - анода премахва електроните (добавя електронни "дупки"), когато тече ток през устройството .
  Органични слоеве - Тези слоеве са изработени от органични молекули или полимери.
  Провеждащ слой - Този слой е направен от органични полимерни молекули които транспортират "дупки" от анода. Един от използваните полимери е polyaniline.
  Емисионен слой - Този слой е направен от органични полимерни молекули, (различни от провеждащият слой), които транспортират електроните от катода, това е мястото, където се емитира светлината. Един от полимерите, използвани в излъчващият слой е polyfluorene.
  Катод (прозрачен или непрозрачен в зависимост от вида на OLED) - катода инжектира електрони, когато ток тече през устройството.

  Най-важната част от производството на OLED екраните е прилагането на органичните слоеве, към основата. Това може да стане по три начина:
  Вакуумно отлагане или вакуум термично изпарение (ВТЕ) - във вакуумна камера, органичните молекули се загрявят леко (изпаряват) и се оставя да се кондензират като на тънки слоеве върху охлаждена основа. Този процес е скъп и неефективен.
  Органична пара фаза отлагане (OVPD) - при ниско налягане, с горещи стени на камерата на реактора, транспортен газ пренася изпараеите органични молекули върху охлаждени субстрати, където те се кондензират в тънък филм. Използването на транспортен газ се увеличава ефективността и намалява разходите при производството на OLED екрани.
  Мастилено-струен печат - С мастилено-струйни технология , OLED екраните се пръскат върху субстрати, точно както мастило се разпръсква върху хартия по време на печат. Inkjet технология, която значително намалява цената на OLED производство и позволява органичните светодиоди да бъдат отпечатани върху много големи филми за големи дисплеи, като 80-инчов телевизионен екран или електронни билбордове.

  Има няколко типа OLED
  Passive-matrix OLED (PMOLED)
  Active-matrix OLED (AMOLED)
  Transparent OLED (TMOLED)
  Top-emitting OLED (TOLED)
  Stacked OLED(SOLED)
  Foldable OLED (FMOLED)
  White OLED (WMOLED)
  Phosphorecent OLED (PHOLED)

  Всеки тип има различни приложения. В следващите раздели, ние ще обсъдим всеки тип OLED. Нека започнем с пасивна матрица и с активна матрица OLED екраните.
  Passive-matrix OLED (PMOLED) - Пасивна матрица OLED
  PMOLED има катодни ленти, органични слоеве и анодни ленти. Анодните ивици са разположени перпендикулярно на катодните ленти. Пресечните точки на катода и анода са в пиксела, където е излъчваната светлина. Яркостта на всеки пиксел, е пропорционална на размера на прилаганият ток. PMOLED са лесни за производство, но консумират повече ел-енергия, отколкото другите видове OLED, главно поради силата, необходима за външните вериги. PMOLED са най-ефективни за текст и икони, и са най-подходящи за малки екрани (2-3-инча диагонал), като например тези, които откриваме в мобилните телефони, PDA устройства и MP3 плейъри. Дори и с външни вериги, РМOLED екраните консумират по-малко електрическа енергия, отколкото LCD мониторите.
  Active-matrix OLED (AMOLED) Активна матрица OLED
  AMOLED имат пълноценни слоеве на катод, органични молекули и анод, но анодният слой е наслоен с транзисторен (TFT) масив, който образува матрицата. Самият TFT масив е контролиращ - определя кой пиксел да включи, за да формира изображението.
  Transparent OLED (TMOLED) - Прозрачен OLED
  Прозрачен органичен светодиод - има само прозрачни компоненти (субстрат, катод и анод) и, когато е изключен, има 85% прозрачност като субстрат. Когато е включен, прозрачният OLED дисплей позволява на светлината да преминава в двете посоки. Прозрачните OLED дисплей може да бъде с активна или пасивна матрица. Тази технология може да се използва за водещи дисплеи на обществени места.
  Top-emitting OLED - Най-излъчващ OLED
  Най-излъчващите органични светодиоди. Те са най-подходящи за активна матрица. Производителите могат да използват Top-emitting OLED дисплеи в смарт карти.
  Foldable OLED - Сгъваем OLED
  Сгъваемите органични светодиоди. Сгъваемите OLED екрани са много леки и издръжливи. Тяхното използване в устройства като смартфони може да намали риска от счупване.
  Потенциално, сгъваемите OLED дисплеи могат да бъдат приложени в платове за създаване на умни дрехи.
  White OLED - бели
  белите органични светодиоди излъчват бяла светлина, която е по-ярка и и по енергийно ефективна, спрямо флуоресцентните лампи. Белите OLED екрани имат цветовите качества на лампите с нажежаема жичка. Поради това, че органичните светодиоди могат да бъдат направени в големи листове, те могат да заменят флуоресцентните лампи, които в момента се използват в домовете и сградите.


  OLED Предимства
  OLED екраните предлагат много предимства пред LCD-тата, както и LED LCD-тата:
  + Пластмасите, органичните слоеве на OLED са по-тънки, по-леки и по-гъвкави от кристални слоеве в LED или LCD.
  + Понеже излъчващите светлина слоеве на OLED са по-леки, OLED субстратът може да бъде гъвкав, вместо твърд. OLED субстратите могат да бъдат пластмасови, а не от стъкло, което се използва за светодиоди и LCD монитори.
  + OLED екраните са по-ярки от светодиодните. Тъй като органични слоеве на OLED са много по-тънки отколкото на съответните неорганични слоеве с кристали на LED, проводимите и излъчващи слоеве на OLED могат да бъдат многопластови. Също така, LED и LCD екраните изискват стъкло за здравина, а стъклото абсорбира известна част от светлината. OLED екраните не се нуждаят от стъкло.
  + OLED екраните не изискват задно осветление като LCD дисплеите. LCD дисплеите работят чрез селективно блокиране на области от задното осветяване, за да образува картината, която виждате, а органичните светодиоди генерират собствена светлина. Тъй като OLED екраните не изискват задно осветяване, те консумират много по-малко енергия от LCD дисплеите (най-много от мощността на LCD отива за подсветката). Това е особено важно за устройства на батерии, като мобилните телефони и лаптопите.
  + OLED екраните са по-лесни за производство и може да бъдат произведени по-големи размери. Тъй като OLED екраните са основно от пластмаса, те могат да бъдат направени в големи, тънки листове. Това е много трудно за течно-кристалните дисплеи.
  + OLED екраните имат голям зрителен ъгъл, около 170 градуса, докатото LCD-тата работят чрез блокиране на светлината, и това е пречка за гледане от определени ъгли. OLED екраните произвеждат своя собствена светлина, така че те имат много по-широк зрителен обхват.
  + OLED екраните имат по-бързото време за реакция от стандартните LCD екрани. Като се има предвид, че LCD дисплеите са способни на реакция между 12 и 16 милисекунди, което предлага честота на опресняване от 50 до 400 Hz, един OLED може теоретично да има по-малко от 0.01 милисекунди време за реакция, което позволява до 100 000 Hz честота на опресняване.
  + OLED телевизорите потребяват по-малко електроенергия.
  + Изящен, тънък корпус, за който никога не сме и мечтали.
  + OLED телевизорите са по-леки, по такъв начин, ниска стойност на доставката (особеност при покупка през интернет).

  Проблеми с OLED
  OLED изглежда добра технология за всички видове дисплеи, но също така има някои проблеми:
  - висок Input lag
  - Живот - Докато червеният и зеленият OLED филми имат по-дълъг живот (от 46000 до 230.000 часа), синият в момента има много по-кратък живот (около 14.000 часа [източник : OLED- Info.com]. Самсунг използва син органичен светодиод в своите телевизори, а неговият ресурс се смята за най-кратък. LG използва бели органични светодиоди с разноцветни филтри, което дава по-голям ресурс.
  - остатъчно изображение Burning - отпечатване при продължително излагате на статични образи
  - недостатъчно висока динамична резолюция
  - Намаляване на яркостта с увеличаване срока на служба, при това значително по-бързо от плазмите.
  - Color banding - дори 10 битовите цветове не прикриват проблема.
  - Изгаряне на отделни или групи пиксели.
  - Производството - производствените процеси и материали са скъпи в момента.
  - Вода - Водата е най-големият враг и при проникване в дисплея може лесно да повреди OLED екраните .


  Контраст
  Ниво на черно от порядъка на
  ОLED - 0,001 нита,
  LED LCD - 0.1 ~ 0.3 нита

  Цветова гама, която надхвърля стандартната REC.709 със
  ОLED - 120%
  LED LCD едва достига 100%.

  Цветовият анализ
  OLED стартират с 10bit,
  LED LCD - 8bit

  Струва да се спомене е, че в 10% от гамата на сивото съответните проценти се различават драстично
  LED LCD спада до 50%,
  OLED запазва 98%!

  Ъгъл на гледане.
  OLED не пада под 50% от стойностите в основните параметри на изображението при + / - 80 градуса.
  Този пост е редактиран от hristoslav2; 09-12-14 в 18:19.

 2.  
 3. Member
  Тук е от
  Jul 2009
  Мнения
  575
  #2

  Отговор: 4К & Oled TV / FAQ на първа страница

  Супер тема понеже това е доста ново ме мъчи един въпрос...

  след като White OLED - бели са само с бяла светлина и от LG добавят филтри това означава ли че живота на техните OLED модели ще е по голям от тези на Samsung"?

  Тези P-OLED на какъв принцип ще работят? някаква разновидност на РМOLED ли се явяват?

  Колкото до
  4K дали ще доживеем в България да има излъчване на подобна ТВ
  Този пост е редактиран от qbadabaduuu; 29-01-13 в 01:49.

 4. Junior Member
  Тук е от
  Jun 2011
  Мнения
  102
  #3

  Отговор: 4К & Oled TV / FAQ на първа страница

  Белите диоди с филтри ще преодолеят проблема с живота на сините диоди. Така че да, би трябвало да са с по-дълъг живот.

 5. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  33,951
  #4

  Отговор: 4К & Oled TV / FAQ на първа страница

  Will Samsung and LG Display Work Together on AMOLED? | DisplaySearch Blog

  LG ще инвестира 650 млн. долара в производството на OLED

 6. Senior Member Аватара на svetlio1
  Тук е от
  Oct 2008
  Мнения
  9,942
  #5

  Отговор: Oled TV / FAQ на първа страница


 7.  
 8. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  33,951
  #6

  Отговор: Oled TV / FAQ на първа страница


 9. Junior Member
  Тук е от
  Apr 2014
  Живее в
  Варна
  Мнения
  22

 10. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  33,951
  #8

  Отговор: Oled TV / FAQ на първа страница

  Samsung HU9000 (UltraHD) LED vs LG EC9300 (Full HD) OLED


 11. Senior Member Аватара на svetlio1
  Тук е от
  Oct 2008
  Мнения
  9,942
  #9

  Отговор: Oled TV / FAQ на първа страница

  Интересно що не ги сложиха до някой техен модел UHD IPS , пък и цветовете им май изобщо не са близо до LCD-то на Самсунг - пак през пръсти са я свършили - даже техния тв не са калибрирали .

 12. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  33,951
  #10

  Отговор: Oled TV / FAQ на първа страница

  Не съм съгласен. Цветопредаването при Oled е по-добро.
  Само че Oled според мен няма как да покрият стандартите за Ultra HD. Имам в предвид HDR - максималната яркост, която постигат е 100cd/m2, а за покриване на HDR им трябват поне 2000cd/m2.

 13. Senior Member
  Тук е от
  Aug 2011
  Мнения
  3,321
  #11

  Отговор: Oled TV / FAQ на първа страница

  Ммм на мен и двата не ми харесват, щото не са калибрирани и са настроени така, че Олед-а да хване окото...Безспорно лсд-то, няма как да се пребори с черното му и ъгъла на виждане. Ако светнат ламБата и сложат един IPS с локално прецизно затъмняване на подсветката, може да не е така фрапираща разликата. Що не сложат и едно Кuro или Пана ZT60...?

  П.С. Сега, някой ще ни пита на какъв монитор го гледаме това клипче и ще е прав

 14. Senior Member Аватара на svetlio1
  Тук е от
  Oct 2008
  Мнения
  9,942
  #12

  Отговор: Oled TV / FAQ на първа страница

  То принципно си е по-добро , но дори и снимано с камера (и да добавя - гледано на произволен монитор се вижда , че олед модела не е добре настроен и има син/студен оттенък на картината , докато на другия изглежда по-точна . Нещо взе да ме съмнява скоро да станат масови олед тв , а нищо чудно да си останат мъртво родени ...

 15. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  33,951
  #13

  Отговор: Oled TV / FAQ на първа страница


 16. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  33,951
  #14

  Отговор: Oled TV / FAQ на първа страница

  LGD е развил нови материали за своите WRGB OLED дисплеи, които позволяват по-висока ефективност, а именно повече светлина със същото количество енергия. Резултатът е повишаване на излъчената светлина от около 500 нита (мярка за яркост) с помощта на съвременната технология до 800, което представлява увеличение от 60 процента.
  http://www.cnet.com/news/lgs-oled-hd...ines-brighter/

 17.  
 18. Member
  Тук е от
  Jun 2010
  Живее в
  Varna
  Мнения
  236
  #15

  Отговор: Oled TV / FAQ на първа страница

  Поредна година без самсунг OLED, много жалко, пак няма да има реална конкуренция и хубави цени...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 51 12311 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

 1. Samsung спира производството на OLED телевизори
  От kod във форум Samsung телевизори
  Отговори: 3
  Последно: 07-05-14, 14:20
 2. Отговори: 1435
  Последно: 12-12-13, 18:18
 3. Отговори: 1610
  Последно: 09-05-13, 18:57
 4. Отговори: 1431
  Последно: 11-06-12, 15:00
 5. Отговори: 4
  Последно: 27-05-08, 07:30
SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Този форум се задвижва, благодарение на Persy Сървър
Следвай ни
Горе