ЗА или ПРОТИВ американските военни бази у нас?
Публикувам тази анкета именно в този раздел, тъй като считам, че въпросът в случая по-скоро опира до по-задълбочено анализиране и коментиране на нещата.
Не че този въпрос не е многократно задаван или коментиран, но нека видим какво е мнението на участниците в SetCom...
Трябва или не трябва да има щатски военни бази у нас?
По желание - аргументирайте гласа си и дайте своето мнение за ситуацията - базите, НАТО-форума, Кондолиза Райс и т.н.
Лично аз съм абсолютно ПРОТИВ.
Аргументи: тези бази...
- са поредният израз на американската мечта за господство над света във всяко едно отношение (макар на някои да им звучи пресилено и изкривено) - наречете го "Американско робство";
- са поредният израз на продажността на българския политик и антисоциалната политика на правителството;
- ще поставят България в "черния списък" на ислямския свят и това ще влоши още повече отношенията на страната ни с държавите от Близкия Изток.
Обобщено - толкоз.
Във всеки случай, аз, който никога не съм изпитвал дори елементарното желание да "избягам в чужбина" и винаги съм искал да живея в България, вече започвам да се замислям... :angry:
Re: ЗА или ПРОТИВ американските военни бази у нас?
Аз пък съм ЗА.
Щом си плащат - няма лошо. Ще се отворят много работни места за българи.
(И доста повече за "българки" ;))
Ако не са тук - ще са в съседните страни. Ролята им в Европа е временна.
Не може вечно да поддържат тези бази. Руснаците, като разполагаха с цялата ни територия
и имаха ядрени ракети даже, какво остана от тях?
Ако бяха американците поне доларчета щяха да останат.
Аз го виждам като Олимпиадата - така или иначе ще има такава, нека е в София.
Чужда инвестиция е това - така го виждам.
Много жалка нация сме това ние българите. Бяхме едно време с германците, после с руснаците, сега с (х)американците. След тях с кои - може би с китайците?
От пълно чуждопоклонничество до тотално отрицание.
А всъщност тези с които искаме да сме - тях какво ги е*е за нас?!
Използват ни за своите интереси и после - Сбогом Гергино. Изиневай, че съ видехме.
И ние веднага - Ауу, колко лоши са тези (горепосочените). (А га ги ручахме жабетата?)
Понякога ме е срам, че съм българин.
Верно.
Та и сега така.
Живеем на кръстопът и вместо ние да определяме правилата - кой ни фане ни е*е.
Така е братя, затова гласувайте...
ЗА
Аз лично смятам, че присъстието на американски войски в България ще бъде още един стабилизиращ фактор за нас и региона. Това, което ме притеснява обаче е отказа от юрисдикция, както и това, че (май) нито ще плащат нещо за ползването им, нито пък ще има контрол върху тях от страна на държавата.
Моето мнение е, че не трябва да има бази...в смисъл "не трябва" = "не е необходимо". Но не съм против, щом такова е изискването на съюзниците ни. За добро или зло сме във военен съюз с тях и трябва да се съобразяваме...
Колкото до "продажничеството":
http://www.kelebekler.com/occ/bas_gb.htm
Излиза, че най-продажни са германци, холандци и англичани ;)
На така зададения въпрос гласувам с "нямам мнение"
Гласувам "ЗА".
Както каза Wise - ще се отворят работни места и щом си плащат, няма лошо.
В допълнение - натовска база се асоциира с гаранция за сигурност и стабилност (мнение, което не споделям). Това може да доведе чужди инвеститори, които за момента се плашат да влагат парите си тук (и с право).
При всички положения отварянето на база означава приток на пари, от който страшно се нуждае нашата полумъртва икономика.
Ghost: При всички положения отварянето на база означава приток на пари, от който страшно се нуждае нашата полумъртва икономика.
...от който страшно се нуждае настоящото бездънно лакомогъзо правителство.
Цитат:
Първоначално публикувано от IvO™
...от който страшно се нуждае настоящото бездънно лакомогъзо правителство.
:rockon:
Ами по-добре е на Ку*вата (Правителството де) да си и плаща клиента.
Защо да плащам аз? :grin:
IvO™, грешиш: икономиката се нуждае, а правителството - не.
То така или иначе има повече, отколкото са му нужни. Иначе, че е лакомогъзо, спор няма.
Друг е въпросът как ще се разпределят и къде ще отидат тези пари, но дори една малка част от тях да се изразходят по предназначението си, пак ще е по-добре от нищо.
;-)))))))))))
Цитат:
Първоначално публикувано от Wise
Ами по-добре е на Ку*вата (Правителството де) да си и плаща клиента.
Защо да плащам аз? :grin:
Появи се, докато пишех моя пост - :016: :rockon:
Ghost, работата ми заприличва на онези СМС-и от типа "изпрати левче" - т.е. до крайната цел реално достигат стотинки, сещаш се какво имам в предвид. Толкова за оскъдната ни икономика.
От друга страна, не ми се вярва, че всичко се прави за "благото на народа", от устата на правителство, което си прави коледни подаръци за 1 000 000 лева, докато 50 % от населението посрещна Коледа с 10 лева.
Wise, няма нищо лошо в това клиента да плати на куpвата, но ти едва ли би позволил "терена" да е в твоята спалня, нали? :grin:
Имам предвид, че ако конфликта се задълбочи, тогава няма да пускат бомби над правителството (щото на него са плащали за базите), а нищо чудно Сливенският балкан да се принизи лекичко към Сингурларе... не дай си Боже, естествено...
...събрали се келтите да обсъждат - да става или да не става острова им (бъдещата Британия) римска провинция....
...събрали се галите да обсъждат - да става или да не става земята им (бъдещата Франция) римска провинция....
...събрали се израилтяните да обсъждат - да става или да не става земята им (бъдещия Израел) римска провинция....
...събрали се египтяните да обсъждат - да става или да не става Египет римска провинция...
Римската империя тогава е олицетворявал цивилизацията (римляните даже обичали да се къпят...)
ще дойде ли при нас цивилизацията - американската - с военните бази на американската империя?
американците отдавна са тук - София е под американска окупация - от макдоналдс до майкрософт (е, има един малък китайски сектор...), така че стотина пехотинки и маринки няма да дойдат в повече
само че в юесей не сервират в заведенията алкохол на непълнолетни...
така че, споко, ще ги научим американските войничето що е това истински лайф и как се танцува кючек под музиката на азис... :tequilla: :17:
така че засега нямам мнение...
Гласувах да по следните причини:
- Американските бази се приемат от потенциалните инвеститори като гаранция за стабилност в региона.
- Самите бази са немалка инвестиция и се предполага, че ще оживят регионалната,че и националната икономика.
- Не мисля,че базите ще повлияят повече от членството ни в NATO,за влошаване на отношенията ни с когото и да било.
- Защо се натискаме за член на NATO,щом американците или NATO не са ни приятни и ще отказваме бази
- При достатъчно отговорно и компетентно правителство,в едни преговори за разполагане на американски бази могат да договорят сериозни облаги за опустошената ни държава.Песимист съм обаче, че това ще бъде постъгнато.
Цитат:
Първоначално публикувано от IvO™
Ghost, работата ми заприличва на онези СМС-и от типа "изпрати левче" - т.е. до крайната цел реално достигат стотинки, сещаш се какво имам в предвид. Толкова за оскъдната ни икономика.
От друга страна, не ми се вярва, че всичко се прави за "благото на народа", от устата на правителство, което си прави коледни подаръци за 1 000 000 лева, докато 50 % от населението посрещна Коледа с 10 лева.
Wise, няма нищо лошо в това клиента да плати на куpвата, но ти едва ли би позволил "терена" да е в твоята спалня, нали? :grin:
Имам предвид, че ако конфликта се задълбочи, тогава няма да пускат бомби над правителството (щото на него са плащали за базите), а нищо чудно Сливенският балкан да се принизи лекичко към Сингурларе... не дай си Боже, естествено...
IvO™
Да те светна - В Сонгуларе правят едно от най-добрите бели вина в БГ. )Сонгуларски мискет)
Няма лошо да се прибжлижим към него:))
На полигона в сливенския балкан се изредиха вече много военни - французи и всякаквая сволоч...:))
Балканчето си стои - онея ги няма вече (е - може да имат наследство)
И това много повече ме вълнува - който чука - да си плаща!!!
Американчето също - а не циганките да си дуят коремите, че са родили българи!
За американци да ги признават (барабар с циганката) и ....айде...... :Drinks: