Резултати от 1 до 12 от общо 12

Особености на инвестициите в България - в Times

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001
    Мнения
    3,566
    #1

    Особености на инвестициите в България - в Times

    Bulgaria? Beware

    Такова заглавие предлага на своите читатели неделният "Sunday Times" - обширна статия за инвестициите в недвижимо имущество из родните курорти. Както се досещате, братята англичани хич не са слепи и първите опарили се от родния бизнес споделят своите неволи - резултат от несериозността на изпълнителите, пренаселеност на курортите и спад(!) на цените на имуществото - резултат от нежеланието на туристите да идват тук заради мизерните условия (разбирай строежи и кал в четирите посоки). Доколко всичко написано там е вярно - не знам, но за англичаните (и света) от тук нататък нещата в България хич няма да изглеждат розови.

    http://www.timesonline.co.uk/article...8-2267408.html

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #2

    Re: Особености на инвестициите в България - в Times

    Те изглежда англичаните наистина са се опарили и стрелят по нас с тежката артилерия. Поредицата статии във Файненшъл тайм го доказва.

  4. Member
    Тук е от
    May 2006
    Мнения
    379
    #3

    Re: Особености на инвестициите в България - в Times

    GB(великобритания) е единствената страна от европа/ЕС, дето от 10.11.1989 до ден днешен не ни е дала Нито 1 Скапан Пенс ..


    .. помощи....

    всяка година оттогава техният парламент се занимава с въпроса - винаги има достатъчно доказателства, че бъгърията е една от най-богатите страни в Europe...

    завиждат мамаимстара

    иска им се да са като нас "транзитна точка"...

    ама - прави са !

    над ГБ прелитат само самолети дето кацат в ГБ(с изключение на УС и УССР шпионски)...

    някви мижави 100-200 ТИР-а влизат на ден..

    и някви 1000-3000 Cars ...


    ...


    а сега - сметнете трафика над/под/във/в бъгърията.... и транзитните такси...( и не забравяйте, че в сърбия транзитна такса за САР/КАР е 5 евро, пък в бъгърията е 2х повече..)...

    ами тировете ?

    ами самолетите ?

    ами наркотиците, оръжието ??




  5. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #4

    Re: Особености на инвестициите в България - в Times

    Ето и на български:

    "Сънди таймс": България? Внимавайте!

    В материала авторката Сара Маркс предупреждава британските купувачи на парцели, постройки и апартаменти по българското Черноморие, че могат да се сблъскат с някои големи трудности

    17.07.2006 г., НетИнфо.БГ


    "Обширна статия под заглавие "България? Внимавайте!" публикува в рубриката за недвижими имоти на неделното си издание британският в. "Таймс".

    В материала авторката Сара Маркс предупреждава британските купувачи на парцели, постройки и апартаменти по българското Черноморие, че могат да се сблъскат с някои големи трудности.

    "Мнозина смятаха, че това е прекалено добра възможност, която не бива да се пропуска: имот на брега на българското Черноморие за 30 000 лири стерлинги.

    Не само вила, а възможност за желязна инвестиция - приходите от наема да покриват текущите сметки и плащанията по ипотеката, докато растящите цени на имотите гарантират добра печалба, ако решите да продавате.

    С тази перспектива посредниците за продажби примамваха хиляди британски купувачи на недвижими имоти през последните няколко години. Това лято обаче последиците от българския "бум" с имотите започват да се проявяват.

    Безумното строителство доведе до пренасищане с апартаменти в Слънчев бряг, Златни пясъци и други черноморски курорти и застрашава същото да се случи и с планинските курорти Банско, Пампорово и Боровец.

    Много британци, които си купиха имоти с обещания за поне 10% възвращаемост, сега получават половината от това, ако изобщо могат да ги дадат под наем", показва разследването на "Сънди таймс", за което съобщава и "Дарик радио" (Darik.net).

    Междувременно онези, които се надяваха да препродадат придобивката си на печалба, откриха, че безмилостното строителство можа де им попречи дори да си върнат парите, пише Сара Маркс и по-нататък разказва подробно за конкретни случаи на препатили британци.

    Според една от потърпевшите - 28-годишната учителка от Суонси Карина Маккензи, пазарът е абсолютно "прегрял" и че единственото нещо, което интересува агентите, е бързата печалба.

    За стотици инвеститори в България пясъкът може да се окаже единственото златно нещо, казва тя пред "Сънди таймс".

    Преди година и половина с баща си похарчила 30 000 лири за апартамент с едно легло в комплекс "Аполон" (ApollonComplex.com) край Несебър, а от агенцията "Марели пропъртис" й казали да очаква 70% заетост в летните месеци.

    Действителността обаче се оказала друга - след като месеци наред рекламирала в интернет и сред колегите си, тя получила едва няколко запитвания и никакви потвърдени резервации.

    Нещо повече - когато посетили България през април, се оказало, че апартаментът, който трябвало да бъде завършен преди летния сезон, нямало да бъде готов за отдаване под наем преди края на август.

    Визитата я изпълнила с песимизъм и сега тя едва се надява, че може да покрие разходите си. Нещо повече - според нея "България е строителна площадка".

    Как може да строят толкова много апартаменти и да се надяват да ги напълнят с туристи, възмущава се англичанката пред "Сънди таймс".

    Сънародникът й Чарлз Симпсън, счетоводител по професия, пък вложил 55 000 лири в два апартамента на Слънчев бряг. При идването си тук бил убеждаван, че може да очаква доход от около 70 лири на нощувка в продължение на поне половин година.

    След като подписал договора обаче, строителният предприемач си признал, че не може да даде гаранции за дохода и го оставил да харчи сам 300 лири, като рекламира сам в сайтове за отдаване под наем.

    Единият апартамент бил зает за две седмици, а другият - за шест, но и това било доста под очакванията му. Ако ситуацията не се подобри, той възнамерява да се отърве от имотите.

    Въпреки тези проблеми инвеститори и агенти, повечето от които базирани на Острова, продължават да рисуват в розово положението както при покупко-продажбите, така и при отдаването под наем, продължава "Сънди таймс".

    Репортер на вестника, представил се за купувач, съобщава как бил убеждаван от няколко британски посредници, че сезонът продължава от май до октомври и че при даване под наем стая с две легла може да му носи по 485 лири на седмица. Като източници на бъдещи клиенти били обещавани нови яхтени пристанища и игрища за голф.

    Саймън Дженкин от фирмата "Бългериън дриймс" (Bulgarian Dreams) например рекламирал нов комплекс в Балчик, на 15 минути път от Слънчев бряг (sic!), край който се изграждали три голф игрища. След това активният сезон щял да се увеличи двойно - от три-четири на седем-осем месеца, обещавал той.

    Агент, представил се само като Адам от базираната в Манчестър компания "Бългерия ривийлд" (Bulgaria Revealed), говорел за 8-10% възвращаемост. При покупка на апартамент за 100 000 евро, получавате 10 000 годишен приход, уверявал той.

    Притеснителното според вестника е, че много от посредниците преувеличават, макар че прекрасно съзнават как клиентите им взимат заеми, за да финансират покупката и след това разчитат на наема за месечните вноски по кредита.

    Оплакванията след това не водели до резултат - след като получавали комисионата си по сделката, агентите нямали интерес да правят каквото и да било друго.

    Същите проблеми напоследък се появявали и при рекламирането на инвестиционния потенциал на София и ски курортите. Фирмите акцентирали на кандидатурата за зимните олимпийски игри през 2014 г., но отпадането на българската столица миналия месец не било широко оповестено.

    Експерти от бранша не споделят мнението, че изграждането на игрища за голф ще е достатъчно да превърне планинските градчета в целогодишни курорти, пише още "Сънди таймс" и допълва, че притежателите на имоти в София също срещат трудности в намирането на наематели.

    33-годишният Фрейжър Йънг, собственик на фирма за износ на телекомуникационно оборудване, си купил за 50 000 лири апартамент с едно легло в жилищния комплекс "Манастира", на 10 минути път с кола от центъра на града.

    Той бил "зарибен" от презентация на изложение за недвижими имоти в Лондон, но макар че имотът бил завършен през декември, от агенция "Лагуна" не успели да му намерят наемател.

    След месеци оплаквания от фирмата, препоръчана от британския посредник "Барасфорд енд Бърд" (Barrasford and Bird), отговорили с писмо до 40 собственици, че "пазарът при наемите е много конкурентен и предлагането е по-голямо от търсенето".

    Мениджърът на британската компания Робин Барасфорд, от своя страна, признава пред вестника, че с имали проблеми с "Лагуна" и вече не я препоръчват на клиентите си. Оттогава в сайта им е добавено предупреждението:

    "Възвръщането на инвестицията в България или други държави чрез отдаване под наем не се гарантира и клиентите ни трябва да ползват кредити само ако могат да ги изплащат чрез други средства, ако се наложи."



    Линк: http://netinfo.bg/index.phtml?tid=40&oid=910484

  6. Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    947
    #5

    Re: Особености на инвестициите в България - в Times

    И какво са се размрънкали толкова тия да не са ги карали насила да ги купуват тия имоти. То е много ясно че която и да е агенция ще гледа да продаде каквото и да е било а те като нямат очида гледат и уши да слушат да се оправят сами

  7. Member
    Тук е от
    Nov 2005
    Мнения
    657
    #6

    Re: Особености на инвестициите в България - в Times

    Ами кой ги е карал?
    И аз съм се замислил да вдигна едно хотелче до Бъкингамския дворец....Може и къмпингче някъде около Тауър бридж..

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    2,351
    #7

    Re: Особености на инвестициите в България - в Times

    Турците имат една хубава поговорка "Чок тамах, чок зарар", верно че нашенската е по-хубава 'Лаком гъз, кръв сере"
    но и двете казват едно и също - като гламавите англичани са решили че са намерили аборигенска страна, в която ще станат милионери срещу маниста - никой не им е крив. Да не говорим, че същите тези вестници пишеха преди 2-3 години каква голяма далавера било да си грабиш къщички тука, ама май-май за живеене, не за печалбарство.

  10. Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    839
    #8

    Re: Особености на инвестициите в България - в Times

    Да ама скапаните англичани по този начин преебаха не само себе си ами и нас . В момента аз си търся жилище и трябва да ви кажа ( ама то вие и без това си знаете ) че в момента имотите в БГ са с завишени цени от порядъка поне на 300 - 400 % заради англичаните .

  11. Member
    Тук е от
    Aug 2005
    Мнения
    327
    #9

    Re: Особености на инвестициите в България - в Times

    Ако са завишени ценито то тогава никой няма да купува и ще паднат. Ако не паднат, значи не са завишени.

  12. Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    839
    #10

    Re: Особености на инвестициите в България - в Times

    Е да ама нали знаеш българската логика - "то вода и хляд не иска - нека си стои така" и после инфлацията изяжда спестяванията ни и ..... тези които искаме да купуваме просто духаме супата :-(

  13. Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    796
    #11

    Re: Особености на инвестициите в България - в Times

    Цитат Първоначално публикувано от obshtinska_mishka
    И какво са се размрънкали толкова тия да не са ги карали насила да ги купуват тия имоти. То е много ясно че която и да е агенция ще гледа да продаде каквото и да е било а те като нямат очида гледат и уши да слушат да се оправят сами
    Това си е точно така - за жалост проблема рефлектира и върху България - ако пазара се срине ще настане поредната криза и ако това е началото след Лукановата и Виденовата може да ни се случи и Станишева криза ...

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Apr 2005
    Мнения
    963
    #12

    Re: Особености на инвестициите в България - в Times

    nikolin,

    То и наш`то стана като споменатите поговорки - никой не протестира, като панелката му стана 50000лв /някои повече/, ама не ще да плаща данъци върху тази сума...

    Ако забелязвате, надуващите балона - посредниците - в изявленията си из масмедиите преминаха от `трайна тенденция на покачване на цените` към `задържане на цените, но повишаване на качеството` - интересно какво ще е другата есен, щото с 500лв. заплата не виждам как ще се обслужват кредитите - сега е ред да се покачат други цени, ако гледаме влезлите в ЕС преди нас...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 0
    Последно: 28-07-09, 22:30
  2. Дограма - вид, марка, характеристики, особености
    От Malone във форум Топлоизолация и дограма. Вентилация и обработка на въздуха
    Отговори: 89
    Последно: 11-07-08, 15:03
  3. Особености на шофирането в Москва
    От fori във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 1
    Последно: 27-11-07, 19:40
  4. Times New Roman Cyrillic
    От shakazane във форум Windows
    Отговори: 4
    Последно: 24-09-04, 23:34
  5. Субтитри за "Особености банной политики" (Баня-2)
    От A.H. във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 2
    Последно: 08-08-04, 18:46

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе