Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 16 до 20 от общо 20

Компютри vs. съдии

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Re: Компютри vs. съдии

Цитат Първоначално публикувано от Ghost
    Не съм съгласен. Ако аз съм собственикът на магазина, ще ми е абсолютно безразлично дали е бил разбит от циганин, защото няма пари да си купи цигари или разглезено мамино синче, което се е напило и не се е сетило да хване такси до първия денонощен магазин. И двамата заслужават еднакво наказание.

Очите на Темида не случайно са завързани. Завързани са, за да е безпристрастна.
    Определено подкрепям това, но идеята за компютърно "правосъдие" - не. В извършването на едно престъпление са много важни мотивите, а те няма как да бъдат отчетени. Системите са различни, но на мен най ми допада американската - с жури, което определя "виновен-невинен" и съдия, определящ размера на присъдата. Така пристрастията се намаляват до определен минимум, а в размера на присъдата се отчитат интересите на обществото (съдията е изборен, а не назначен).

2.  

3. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Не ми се влиза в полемика по въпроса, но искам да се изясня. За мен целта на правораздаването не е наказване на провинилите се, а намаляването им. Присъдата трябва да дава възможност на провинилия се да се поправи (макар, че на практика е доста трудно).
    Едно абитурентче, извършило някаква пакост не може да се сравнява с един с 10 висящи дела. И двамата са с чисто съдебно минало. Обаче единият има възможност да се поправи и осъзнае какво е извършил. Ако му се даде шанс би бил полезен за обществото. За другия - няма да говоря.
    Още нещо - доколкото знам ако си преспал с момиче до 14 години, независимо дали е с негово желание, си виновен. Ами я си помислете колко са циганките на 14 години, които не са женени. Че те се водят стари моми вече. И какво става с превръзката на Темида в тоя случай?
    Затова мисля, че е по-важен човешкият фактор. Може и да не съм прав - не споря.

4. Member
    Тук е от
    Feb 2006

Според мен може да се въведе такава система да подкрепя решенията на съда и да отсъжда само в по прости дела...емоции може да се симулират до определена степен в зависимост от това колко детайлна е подадената информация...ала такова решение би натоварило и самата система и времето за въвеждане на данните...

5. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

мисля, че объркването между всички вас се дължи на факта, че не отчитате 2-те основни цели на правораздаването:

1. превенция за рецидив
    2. санкция за извършеното

докато първата цел е по-скоро ориентирана към случайните извършители, на втората цел са закоравелите престъпници и тези с криминално мислене, които не се страхуват от рецидив, а трябва да бъдат наказани за това, което са извършили

ако искате се разделете на два лагера съобразно това и тогава коментирайте, защото иначе нЕма да се разберете

6. Member
    Тук е от
    Dec 2000

Компютъра премахва субективния фактор, естествено последната дума е пак на съдията.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Подобни теми

1. Продавам компютри
    От Psychopaths във форум Продава
    Отговори: 1
    Последно: 21-03-12, 01:11
  2. Продавам компютри!
    От SLAVI458 във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 24-03-10, 19:34
  3. КОМПЮТРИ: IBM
    От taralion във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 06-02-08, 20:21
  4. Компютри и компоненти
    От taralion във форум Продава
    Отговори: 4
    Последно: 23-06-07, 17:32
  5. БТК BIZ - как да включа още компютри?
    От NikkO във форум Мрежи
    Отговори: 13
    Последно: 28-10-05, 13:42

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе