Резултати от 1 до 3 от общо 3

Замърсяването на река Дунав от Сърбия

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    34
    #1

    Замърсяването на река Дунав от Сърбия

    Румъния се скара на Сърбия за разлива
    Авария в рафинерията в Прахово причинила кризата
    04.10.2006
    Румънският министър на околната среда Сулфина Барбу изпрати писмо до сръбския си колега, в което категорично изказва недоволството си от факта, че Сърбия не е информирала румънските власти за замърсяването на Дунав, както изискват международните договорености.
    Барбу посочва, че това е третият случай, при който румънската страна не е уведомена за замърсяване на реката.
    Възможно е
    речното корабоплаване да бъде спряно,
    ако количеството петрол, попаднало в реката е стотици тонове, коментира още Барбу.
    Междувременно властите в София и Букурещ се споразумяха да си помагат за преодоляване на кризата със замърсяването.
    Посолството на България е връчило нота на сръбското външно министерство, в която се настоява за спешно информиране за причините за аварията, но отговор от сръбска страна все още няма.
    Петролното петно в Дунав е резултат от
    авария в рафинерията на националната компания
    "Нафтна индустрия Сърбие" (НИС) в Прахово. Това съобщи днес следобед министерството на земеделието на Сърбия.
    Републиканската инспекция по водно стопанство е установила, че до аварията в Прахово се е стигнало, след като от сепаратора на инсталация "е изтекло неустановено количество мазут и други петролни продукти в Дунав", се казва в съобщението на министерството.
    НИС излезе със съобщение, че вчера е имало изтичане на мазут. Това заяви по-рано днес директорът на Дирекцията по водите на Сърбия Никола Марянович.
    Става въпрос за незначителни количества, които в никакъв случай не могат да обяснят размерите на петното, което се появи, каза Марянович. Той се въздържа да направи оценка за размера на екологичните последици.
    Днес в окръжния съд в Неготин, Сърбия, прокурорът Воислав Трокич е обявил, че е
    заведено дело за престъпление срещу неизвестен извършител
    във връзка със станалото в понеделник изтичане на нефтопродукти в Дунав.
    Установени са два вида замърсявания, каза още Марянович. Едното е от мазут, а второто - от петрол.
    В България продължават да навлизат петролни петна с ниска плътност. Още около седмица по реката ще плуват петна, прогнозираха специалисти.
    В района на козлодуйския бряг няма замърсяване. Специални екипи и катери проверяват размерите на замърсените площи и има ли засегнати защитени територии. Ще се изчисляват щетите върху флората и фауната.
    След локализиране на петната, те ще бъдат събрани с маслосъбирач "Поморие". В акцията ще участват моторен кораб "Вит" и хидроложки кораб. Техниката е на изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав". На разположение ще бъдат и две корабни секции на драгажен флот.
    Страната, извършила замърсяване на реката, е длъжна в най-кратък срок да сигнализира за случилото се и да плати за нанесените щети. Според Дунавската конвенция обаче не може да се разчита на компенсации.
    "Няма предвидено санкциониране или плащане на обезщетение,
    а само информиране и предприемане на общи действия. Разбира се, това не изключва предприемането на официални, по друг начин и по други пътища, по силата на дипломатическото право", заяви Владимир Дончев, директор на "ВОДИ" в Министерството на околната среда и водите.
    България вече е внесла в Международната комисия за опазване на река Дунав предложение за усъвършенстване на системата за информиране и предприемане на действия, включително и компенсации при подобни случаи.
    Два дни след като петното влезе в българката част на Дунав, от Сърбия излязоха с реакции. От тамошното Управление за защита на околната среда твърдят, че нефтеното петно е открито в Сърбия вчера и че не знаят за информации от България. Българските медии обаче съобщиха за петното още предишните дни, пише днес сръбският вестник "Данас".
    Няма данни как се е стигнало до образуването на нефтено петно в Дунав, което до голяма степен заплашва да унищожи флората и фауната на реката, пише сръбският вестник "Вечерне новости". Александър Илич, директор на "Югопетрол" в Прахово, не е могъл да обясни нищо конкретно по случая.
    Жителите на село Радуевац в община Неготин, най-много засягано от изтичане на петрол в Дунав, казват, че и преди е имало подобни инциденти, но никога не са били с такива размери.
    Близо до селото, на самия бряг, са останали следи от петрол. Освен това заради острата и неприятна миризма, която се носи над водата, е почти невъзможно човек да се приближи до реката."


  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    34
    #2

    Re: Замърсяването на река Дунав от Сърбия

    Не мога да разбера, защо румънците винаги отговарят по-твърдо, а ние винаги действаме със смешната тиха дипломация и тъй като е почти 100% сигурно, че сърбите няма да ни платят за жестокото замърсяване, поне можеше да направят нашите министри голям скандал, за да се чуе наистина много. А горката река и горките й вече и без това малко обитатели още повече ще намалеят и дори някои ще изчезнат - дано да не съм прав.

  4. Member
    Тук е от
    Oct 2006
    Мнения
    361
    #3

    Re: Замърсяването на река Дунав от Сърбия

    Ами да ходим с канчетата и варелите и да събираме

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Здравейте, за река Велека-знае ли някой...
    От piteriv във форум Хоби и свободно време
    Отговори: 12
    Последно: 21-06-13, 14:52
  2. Коя е тази река?
    От Bibi във форум Логически задачи
    Отговори: 30
    Последно: 31-05-13, 10:54
  3. Изпомпване на вода от река.
    От zla gad във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 8
    Последно: 09-07-10, 21:05
  4. Какви са цените в Сърбия?
    От hihimor във форум Хоби и свободно време
    Отговори: 0
    Последно: 21-09-09, 10:19
  5. Отговори: 24
    Последно: 02-08-07, 19:06

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе