Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 32

Адаптираха "Под игото" в пет страници

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jun 2002

Re: Адаптираха "Под игото" в пет страници

Аз пък не виждам защо трябва да се четат задължително българските класици.
    Тези които държат да получат добро образование че си ги прочетат така или иначе, а за тези които не желаят не виждам защо трябва да се въвеждат задължителни изпити по литература. Още повече не виждам защо всчики трябва да имат средно образование.
    Може би съм малко краен, но вместо равенство сега имаме уравниловка и нивото на образование в България(което никога не е било осбено високо) се опрерделя именно от тези които четат само защото са задължени, а не от желание да получат добро образование.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Sep 2003

.

4. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Така ами, вместо да четат за Кочо Честименски, по добре да гледат "Обичайните заподозрени". И там Кайзер Созе застрелва цялото си семейство.
    Бре че глупости се изписаха тука ...

5. Member
    Тук е от
    Sep 2002
    Живее в
    Варна

Ами ако даскалите не се бяха напъвали толкова много да правят анализи, на понякога абсолютно безмислени за мен "творби" ама защото го бил написал еди кой си било голям връх в творческата мисъл.Незнам какво намират учителите в стихове от сорта на стол,маса прозорец, врата...Да не говорим ,че понякога и учители са признавали, че не намират много смисъл в определени произведения.Та вместо да карат учениците да изсмукват от пръстите си размишления, защо не ги карат да разкажат книгата /произведението.Той човека ако има акъл в главата като го прочете сами ще си дойдат размишленията.Да не говорим, че ако учителя зададе въпрос с цел да предизвика мисловен процес, ученика ще каже точно това, което мисли, а не това което е прочел в клишираните анализи.Просто се отделя прекалено много време на анализите и учениците са принудени да четат тях, вместо книгата за да бъдат подготвени.Аз лично съм прочел много малко от това, което трябва да прочета и имах от 5 нагоре.Съвременния човек трябва да умее да се присбособява в динамичния живот, който водим.И всичко това разбирайте и книгата от 5 страници е плод на този стремеж.В лицето на издателя - да си върти бизнеса и да има какво да яде/задоволява търсенето на пазара.А за ученика - най-накрая книга която той ще има време да прочете.

6. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2003

Много и различни неща се изговориха по темата, но нещо любопитно ми направи впечатление.
    Не знам дали защото аз съм я пуснал или поради друга някаква причина, но точно тези, които подкрепят кратките форми на четене и слушане на музика ("Под игото" в 5 страници, всяка песен - в 3 ноти, всеки филм - в трейлър) са които подкрепяха в темата за изборите другаря Първанов и Доган.
    И обратно, тези които и тук се изказват против проолигофренясването и дебилизацията на българската нация, бяха същите които искаха промяна и изказаха аргументи в подкрепа на различен от сегашния президент и обръча край него.
    Може и да е случайност, ама може и да е нарочност

7. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

black adder, още един опит за политиканстване и изкарване тоз или оня политически поддръжник по-малко патриот от другия или третия, и ще имаш удоволствието само да четеш форума за известно време!

всички сме българи, както и всички сме свободни да имаме мнение, различно от твоето. съобразявай се с правилата на форума и доброто възпитание

FearMe

8.  

9. Member
    Тук е от
    Oct 2006

Не виждам съществена причина за Бунт. Освен да се опитаме да наложим на учениците и преразказът на произведението с елементи на разсъждение да е минимум 5 страници по дълъг от оригинала. Тъй де, като ще е контролно, да е ... рошаво!
    Майтапа настрана:
    1. Съкратеният вариант може да предизвика интерес към произведението, докато даденият за четене през лятната ваканция доста дебел том директно се отхвърля от повечето ученици.
    2. Съкратеният вариант не цели "нечетене" на произведението. Радвам се на този, който си мисли, че прочитайки двутомно произведение в 3 страници ще може да попълни контролно от типа "трагедията в образа на едикой си" или "характерни черти от българския национален бит на 19 век едикъде си". Недай си боже пък тъй да си мисли да се яви на кандидатстудентски изпит. Наистина ли мислите, че на учениците този феномен не им е ясен? Винаги е имало и "зубъри", и "отбиващи номера".
    3. Вярвам, че повечето от вас допреди 10 - 15 г. са били ученици или ако не, то имат ученици в дома си. Учудвам се и в тая насока. От край време в книжарниците се продават сума малки книжки на критици, тълкуватели и т.н. И повечето от тях са или съдържат резюме на произведението, дори имам още такива книжки в нас. Мисля ,че имам неколкостранични книжлета за "Илиада" и "Одисея", които според мен, макар и с 3000 години по - стари, са епохални произведения и в световната литература ги слагам над "Под Игото", а също и на "Клетниците". Книги грубо казано от около 95-та година. Резюметата не са от вчера, ако и на края на някои от тях да имаше статии с тълкувания. Чиста проформа, даже и глупости, мен ако питате.

Така че си мисля, че пак се преекспонира глупав "проблем". В тая дискусия скоро ще вземем да седим по - зле и от петокласници, обсъждащи същия проблем. Че национална гордост, че патриотизъм, че избори.
    Обожавам книгите. Да прочетеш една книга е въпрос на интерес. Много хора около мен не са били такива "плъхчета" като мен, но са прочели купища книги, след като съм им ги разказал. Живи примери мога да дам по всяко време.
    Ако търсим просто с какво да се захапем за да докажем правота по други теми - друг въпрос.

10. Member
    Тук е от
    Oct 2006

Цитат Първоначално публикувано от klamer
    Аз пък не виждам защо трябва да се четат задължително българските класици.
    За да се придобие представа за живота и бита на българите през годините.

11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Black Adder, констатацията ти, макар и вярна, беше ненужна. Да, и на мен ми направи впечатление, че има подобна зависимост в мненията (а най-вероятно и всички останали са забелязали), но не го споменах съвсем умишлено, за да не стават скандали и излишни разправии. Искам да кажа, че можеше да го спестиш. Другото, което не ми харесва по принцип в подобно изказваане, е генерализирането. От обобщението ти следват няколко извода, които не са винаги вярни. Например - излиза, че аз като противник на идеята да се орязват класическите произведения, значи съм бил против настоящия президент. Дотук твърдението е вярно. Обаче е много важно да се каже, че бях и против всички останали и по тази причина не гласувах. Сигурен съм, че за твоя изненада ще се намери и някой привърженик на Атака, който да подкрепя орязването на произведенията на изкуството. Всъщност нека и аз да генерализирам - като взема предвид липсата на главен мозък в средностатистическия атакаджия (казано честно атакаджиите като цяло ми приличат на ченгета или на скинари...не мога преценя на кои повече), нищо чудно да искат и изобщо да се премахне училището, а в замяна децата да бъдат пращани на военно обучение...
    Сега хареса ли ти това мое обобщение? Достатъчно си умен, за да съм сигурен, че си ме разбрал.

12. Member
    Тук е от
    Jun 2002

Цитат Първоначално публикувано от bluefish
    За да се придобие представа за живота и бита на българите през годините.
    Не казвам че българските класици не трябва да се преподават, просто казвам, че не трябва да е задължително на всеки неграмотен младеж да се издава диплома за завършено образование в която диплома се включва и изучаването на нашите а и световните класици.
    Нещо повече, наблюдавам абсурдната картина, младежи със завършено средно образование, да не са в състояние да попълнят нито автобиография нито писмо с мотиви и причини да кандидатстват за точно определена работа.
    За всички, които са изучавали чужди езици извън нашата образователна система, е очевидно че писането на подобен род документи е задължително да се владее от всеки изучавал английски, немски или френски език, при това писането на есета(теми) на английски и особенно френски език се смята за прерогатива далеч не на всички.

Не целя да омаловажа значението на българската литература, по-скоро искам да отбележа два момента:
    1. Не мисля че е задължително за всики да изучават българските класици, мисля че е напълно достатъчно за тези които са с по нисък IQ(няма да ги наричаме по-глупавички или представители на необразованите малцинства ) е да се ограничат със стихотворения наизуст от средношколската програма
    2. За всички, които имат някакви претенции за в бъдеще, е абсолютно задължително владеенето на поне един от европейските официални езици - в крайна сметка и най-брилянтния специалист няма как да бъде оценен от колегите си ако не говори езика им.

13. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Мдаам, точно за това държах да се разгранича от привържениците Атака, точно за това и не обичам обобщенията. Обаче да се изучват резюмета на произведения на изкуството, вместо оригиналите не съм съгласен. Нека има резюмета, нека дори се ползват по време на изпитите за подсещане, но не и да влизат в програмата като обекти за изучаване.

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2003

@skynet - сакън бре, ша ни оножда FearMe. Каза ни го човека "още един опит за политиканстване...и ще имаш удоволствието само да четеш форума "- дай да си говорим само за книжки, да не дразним хората
    Аз след толкоз много аргументи се съгласявам със всеки. Да чете който му се чете, да пише който му се пише.
    2 листа, 200 листа, на кой му пука.
    И ша замола г-на Администратора FearMe да не ме лишава от глас, аз обещавам вече да съм послушен, да не правя обобщения на видяното и да не политиканствам

16. Member
    Тук е от
    Feb 2003

В името на добрия тон във форума искам и аз да добавя няколко реда.Щом в едно общество има възможност да се избира значи нещата ще се оправят, къде бавничко - къде по-бързичко.Страшното идва, когато сме лишени от ИЗБОР - всички ще четат класиците или всички няма да ги четат.Всички ще работят на ПРАВЕЦ 82 или всички ще цъкат на DeepBlue (за да е по-ярък примера .В общество, където има съжителство и диалог между 'SS-Waffen'™ и 'Тибетски кибици за мързел'™, нещата ще се оправят.
    Казано иначе в деня, когато 'Аналогови.Транзисторни.Авангардни.Комутаторни.Апликации'™ и 'Дигитални.Полупровдникови.Сандъци'™ се хванат да мислят за народа и държавата ЗАЕДНО , само тогава ще вървим към по-добро.Но докато това стане или не стане (което по-вероятно) трябва да имаме възможността да избираме иначе нищо добро не ни чака.

OFF Topic :
    Силата на на генофонда на една биосфера е в нейното разнообразие.Колкото по-голямо е генетичното разнообразие - толкова по-голяма е вероятността съвкупноста от популации и видове да устоят на променящите се условия на околната среда.Кокото разнообразието обхваща по-голям спектър от вариации , толкова адаптивността и възможността за ЕВОЛЮЦИЯ нараства в геометрична прогресия.Биосфера , която не еволюира просто ЗАГИВА (изчезва,финито,морто,паралелепипед,трактор и крокожабъл).

И като заключение : О да, живеем във време на промени.Страшни промени.И по-големи ни предстоят.Вие решете дали ще бъдете всички еднакви и пометени на първо четене или ще има всякакви образи и кибици , които след 6 бири и 4 водки стават непрозрачни за радиационното излъчване.В този ред на мисли : чувствам как доста човека от форума ще оцелеят след ядрен удар.

17. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

О, ти, Тъмен Фехтовачу, поради що се чиниш да бълваш слова богохулни...

С няколко думи: И тази вечер си прекалил с абсента...

Зелени дяволчета виждаш ли? Ако ти липсват, мога да ти докарам едно-две...

18. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

И на мен нещата ми намирисват на злоупотреба...това да се стигне до идеята за разговор м/у "SS-Waffen" и "Тибетски кибици за мързел", бая трябва да си е "помогнал" човек...Щото такъв "разговор" би бил доста кратък и във вид на монолог - просто M42 ще "кажат" някоя друга лента и готово. Та на кратко, щом си се почерпил: НАЗДРАДЕ! ;-)

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 29
    Последно: 29-01-23, 17:48
  2. Отговори: 4
    Последно: 16-01-12, 00:07
  3. Отговори: 6
    Последно: 15-09-10, 18:53
  4. Отговори: 13
    Последно: 07-06-06, 11:04
  5. Питане за "WAP"-страници и SonyEricsson T600
    От IvO™ във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 3
    Последно: 16-11-05, 22:31

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе