http://dnes.dir.bg/2007/03/07/news1438305.html
всъщност трябва ли да се коментира въобще?
(все пак българките са по-хубави....)
http://dnes.dir.bg/2007/03/07/news1438305.html
всъщност трябва ли да се коментира въобще?
(все пак българките са по-хубави....)
Ами това сигурно е истина. А истината е жестока.
Способностите на участниците в анкетата (във възрастовата граница 16-74 години) са били тествани чрез въпроси относно шест компютърни задачи.
Някои от тях били свързани с базисни умения като копиране или преместване на файл/папка и използване на командите "copy" (копирай) и "paste" (вмъкни) при работа с текстов файл.
Други включвали елементарни математически операции - събиране, изваждане, умножение и деление - в таблица, компресиране (свиване) на файлове и свързване/инсталиране на периферни устройства като принтер или модем.
Последната задача била "висш пилотаж" - написване на компютърна програма с помощта на специализиран програмен език.
Нивото на участниците, които са отбелязали, че могат да се справят с пет и повече задачи, е било оценено като високо, докато онези, които са посочили нулата, са определени като хора без никакви компютърни умения.
---
Друг е въпроса как и колко обективно е направено проучването....?
Ами за тези които са били в чужбина едва ли е изненада, а за тези които не са били един въпрос - колко от вашите роднини могат да си регистрират безплатна поща в yahoo например ?
И още еди въпрос - за какво й е на баба Пена от Мало Бучино мейл в yahoo или където и да е? И какво следва от подобни "фундаментални изследвания"? Някое и друго евро на европейския данъкоплатец, похарчено "по предназначение"?
BTW, Ирландия са хита на IT индустрията, но и те били зле откъм "грамотност". Въх!!!![]()
Новината не е толкова лоша... Тамън се бях замислил дали да не се преквалифицирам в заварчик... /Хинт - ***** търси 20000 заварчици за АЕЦ Белене/
А по въпроса за регистрацията на пощата в яхуу-Уу-уу... да попитаме роднините на датските високооценени специалисти - могат ли те да си регистрират поща в mail.bg или в rambler.ru например? И двете са също безплатни... Защо трябва да е англоезична пощата в примера?
Браво, скоро не бях чел по-добра идиотщина. значи според Журналиста, автор на статията, 'компютърна грамотност' е:
'от най-основните като копиране на файл до по-сложни като написване на компютърна програма.'
Е да ме прощават тъпите ( а то умни няма) журналисти, ама според тази класификация, и те самите са 'компютърно неграмотни', щото надали са внимавали в час по 'компютърна грамотност' преди 10 години, когато това значеше да пишеш програми на BASIC за Правец-82.
И как са ги 'изследвали'? Тестовете за ДОС ли са били, за Linux ли, за Windows Vista, за MAC OS X или за нещо друго?
Обаче друго е показателно от това изречение "Дания е с най-високи показатели - само 18% от жените и 14% от мъжете нямат никакви компютърни умения, докато над 50% от мъжете са в категорията от високо равнище."
в ДАНИЯ мъжете лъжат най-много.
Грамотен ли е според ЕС, някой който говори и пише на Саухили, щото това му е родния език, но не знае грам Немски?!!? И къде ще се окаже в класацията тогава новия собственика на ЦСКА?
Не случайно дадох примера с yahoo - за всеки който умее да чете и пише на датски : http://dk.yahoo.com/.Първоначално публикувано от КрИс
И между другото аз също не смятам, че е задължително за всички да са способни да си регистрират поща където и да било, а поста ми беше провокиран от следното :
Първоначално публикувано от DoRa
Работя в доста голяма фирма, занимаваща се се комуникационни услуги (в т.ч. интернет), а нямам спомен някой да е отправил дори и въпрос за комп. грамотност на персонала... камо ли задачки-закачки да е поставял.
Само мога да кажа - стъкмистиката, си е стъкмистика... Или на език народен - бабента им трънкена.