Страница 3 от 3 ПърваПърва 123
Резултати от 31 до 41 от общо 41

Папа Бенедикт XVI: Рокмузиката е дело на Сатаната

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member Аватара на XIIID
    Тук е от
    Dec 2002
    Живее в
    Burgas, Bulgaria

Re: Папа Бенедикт XVI: Рокмузиката е дело на Сатаната

Malone не бъркай мисловната нагласа с държавната политика! Един режим е готов да използва всичко, за да наложи своите догми ( а какво друго е комунизма, освен религия, неосноваваша се на нищо научно). За да не припомням и аз, как в Щатите по времето на Макартни всички атеисти са заклеймявани и преследвни като комунисти.
    Колкото до рока, и той е средство в ръцете и на едни, и на други. Аз лично се наслаждавам както на християнския рок на Neal Morse, така и на Dimmu Borgir... А що се отнася до праведните задръстеняци, загрижени само за собсвената си душица, пуританите и християнските фундаменталисти, с удоволствие че ревна "ДАА, нечестивият е с нас"

2.  

3. Member
    Тук е от
    Nov 2003

---- не по темата ---
    Малоун, Малоун, за пореден път ме изумяваш с фриволните си тълкувания на историята... не, че това има нещо общо с темата де.
    ----------------------------
    Не мога да се похваля със сериозни познания в съвременната рок и метъл музика ( за разлика от старите групи ), но чисто визуално атрибутиката на "младите" (за да ги отделя ат старите) понякога ми идва в повече - то не са рога, то не са копита, то не са дзверски маски. Който си може да свири, го прави и без това. Или пък може би вече остарявам.

4. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Цитат Първоначално публикувано от Lazy Dog
    ---- не по темата ---
    Малоун, Малоун, за пореден път ме изумяваш с фриволните си тълкувания на историята... не, че това има нещо общо с темата де.
    Нещо обидих ли те, въобще не е било това целта?
    Това по горе не го разбрах.
    Казах, че "колективното неверие" е било практика години наред, което ти отричаш. И "мора срещу другата страна". Аз и ти може да не сме преки свидетели на това, но има доста изписано по въпроса. Нищо не тълкувам, чета спомени на хора били в лагерите и слушам разкази на мои роднини, на които по един или друг начин е било известно от първа ръка за какво е било достатъчно да бъдеш пратен там.

Следното е история, а не тълкувания:
    След 1947 г., когато опозицията бе ликвидирана, безскрупулните властници преминаха към обезвредяване и на религията. Католическата църква бе една от главните цели на тяхната атака.
    Репресиите всъщност бяха започнати планирано и настъпателно още с идването на съветските окупатори. Пръв падна отец Флавиан Манкин от село Секирово /Пловдивско/, безследно изчезнал в първите дни след нахлуването на агресора.
    Следваха психологически атаки и заплахи. Католическите институции започнаха да затварят вратите си, а чуждестранното духовенство беше незабавно екстрадирано. Започна се масиран натиск над епископите, за да приемели новия, специално стъкмен, неканоничен устав на вероизповеданията в България. В края на 1948 г. папският представител у нас, монсеньор Галлони, де факто бе прогонен от страната. Започнаха арести на свещеници. Първи пострадаха току-що пристигналите от Рим след завършване на обучението си там, днешният отговорен секретар на в.”Абагар” архимандрит Гаврил Беловеждов и монсеньор Купен Михайлов, арестувани в средата на октомври 1947 г. После идва ред на отците капуцини в София, едни от най-тежко пострадалите през този период. През февруари 1950 г. бе арестуван Дамян Гюлев, основател и дългогодишен редактор на в. ”Истина”, който е разпитван месеци наред, а накрая получава тежката присъда 14 години затвор при строг каторжен режим. През м. май с.г. е арестуван Робърт Прустов, с 15-годишно лишаване от свобода, а през август 1952 г. и Фортунат Бакалски - последният редактор на в. ”Истина”, който не получи присъда, защото просто бе умъртвен по време на разпит.
    Заедно с Бакалски бяха арестувани и всички останали подсъдими от първия голям католически процес, състоял се между 29 септември и 3 октомври 1952 г. Католическите свещеници, осъдени на този и на следващите два процеса до края на годината са общо 37, - повече от половината, живеещи тогава в България. Сред тях е и епископ Босилков.
    Обвиненията срещу него не бяха от най-сериозните. В списъка на подсъдимите, подредени съобразно тежестта на “провинението” той се явява едва на седмо място, след отците Камен Вичев, Павел Джиджов, Петър Сарийски, Йосафат Шишков, Петър Лавренов и Никола Барбов. Но по време на разпитите и след това епископ Босилков спечелва благоразположението на следователи, прокурори и съдии. Има нещо излъчващо в него, което го прави по-силен и по-въздействащ от останалите. Можахме да разлистим степените на неговото разследване, като се започне от писмените му “признания” и се стигне до отговорите му пред следователя, а по-късно и до изказването му пред съда на 3 октомври 1952 г.
    Останахме възхитени от логиката и праволинейността, от спокойствието и искреността, пропити в думите му, които звучат много правдоподобно и убедително. Става ясно, че това е човек, който няма за какво да се разкайва, нито има за какво да обвинява себе си и своите обвинители. Очевидно ролята му в съда е да понесе кръста на висш представител на католическата църква, която властта именно чрез него е решила да обругае и да накаже. Измежду другите, получили също като него тежки присъди, може би има и по-интелектуално проявени, и с по-голямо духовно лидерство / мислим в частност за отец Камен Вичев/, но тяхното осъждане е било повече заради личната им доблест, “опасна” за режима, а не както е при Босилков, заради църковно-йерархичното му положение.
    След произнасянето на присъдите се създаде изкуствено затъмнение около съдбата на епископа. Дори най-близките му дълго време се държаха в неизвестност и не знаеха с положителност за кончината му. Представиха им двусмислени официални сведения, което цееше да ги заблуди и години наред да ги гложди съмнението, че той и другите може и живеят в плен на някакъв друг болшевишки ад. Сега вече е доказано, че краят им е дошъл 40 дни след обявяването на присъдата, която е била изпълнена в Централния софийски затвор, без да е известно точно къде са погребани екзекутираните в нощта на 11-12 октомври 1952 г. мъченици. Различните версии, че гробът им бил тук или там, засега остават само непроверени слухове.
    Подчертавам, не съм вярващ и подсъзнателно съм против религиозното възпитание под каквато и да е форма.
    Просто илюстрирам твърдението си, в подкрепа на твърдението на badr. Това "колективно неверие" и било налагано по агресивно от която и да е било религия, докато постепенно се превърне в такава.
    Убиването на хора, защото вярват в друг, различен бог и убиването на хора защото въобще вярват в някъкъв бог, ако не е фанатизъм, не знам какво е тогава.
    Никой не може да ме убеди, че едните са по добри от другите.

Всъщност ... нека се върнем към музиката.

5. Member
    Тук е от
    Nov 2003

Malone, не си учил уроците си по научен комунизъм. Пропагандира се "а-теизъм", което ще рече невярване в конкретен бог, а не невярване въобще. Има си там вяра , има си и то много. В различните практики на социализма (Полша, Куба, СССР в някои периоди) христианската рилигия си живуркаше чудесно. И именно този цитат е потвърждение на това, което ти казах - фриволно тълкуваш, извадено от контекста на историята.
    А иначе това, което папата твърди е косвено потвърждение на кризата на Вярата въобще. В стремежа си да консолидира масата вярващи, най-лесно е да се намери Враг, които да сплоти редиците и да повдигне духа.

6. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Е според тебе в кой бог са проповядвали вяра власт имащите след 1945-та година?
    В "Петия елемент" ли?
    Говорим за България, Карибите и католическа Полша са друга бира.

И ако вярата е била в червената звезда, сърпа и чука или каквото и да е, предмет, личност, идеология, не е ли това потвърждение на твърдението на badr, което споделям?

Щом "има си там вяра, има и то много" за какво "колективно неверие" говориш?

Значи имало си е "верие", имало и "мор срещу другата страна".

---
    Три пъти ме късаха на "История на БКП". Взех го на ликвидация и четири дена след нея предмета отпадна, като задължителен. Стана свободно избираем, със "зачот", който го избере. Кофти късмет имах, ебати дебелата тухла беше.

7. Member
    Тук е от
    Nov 2003

Значи говорим за леко различни неща
    По времето на т.нар. комунизъм държавата упражнява сила посредством репресивния си апарат - съд, прокуратура, милиция и т.н. Това са средства на всяка държава независимо от идеологическата основа на властта. И е резонно тя да ги използва след като е на власт, иначе каква държава ще е. Когато говорим за зомбирани привърженици на някоя идеология/религия аз имам предвид група хора обединени и нахъсани от човек/организация, но не облечени с официална власт - това са разни дружинки от сорта на хитлерюгенд, бойни отряди на незнам-кой-си, Ку-клукс-клан, масовите истерии присъщи на групи мюсулмани по време (и не само по време) на техни религиозни празници и други такива за които можеш да се сетиш. Тези хора са манипулируеми, както точно отбеляза Fearme по-горе. Те са обзети от идеята, че носят правата вяра и са готови да се разправят/унищожават неверниците. От другата страна, когато невярваш в бог или поне се съмняваш , не си готов да се включиш в подобни сдружения. Това е което исках да кажа за "колективното неверие", очевидно погрешен термин се оказа.
    Между другото, по мое мнение, на католическата църква не и е харесало точно това тълкувание на религията в "Кода Да Винчи"(между другото доста слабо произведение), а не тълкуванието, че Христос и Мария-Магдалена си били оженили и тинтири-минтири... Там ако си спомняте една от неофициалните организации на кат. църква Опус-незнам-какъв-си беше представена точно като терористична организация.

8.  

9. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

ОК, така, с това уточнение съм съгласен. Има разлика между двата типа действия, разликата е в мотива.
    Разбрах какво искаш да ми кажеш. Съгласен съм, че при друга ситуация същите тези органи могат да действат точно в обратната посока, тъй като го правят по задължение, а не защото са сляпо убедени в правотата си, ОК.

10. Member
    Тук е от
    Dec 2004

badr, всъщност вярата започва там, където науката свършва. И всичко, което човечеството е постигнало е въпреки религията, а не благодарение на нея. Това го казвам в качеството си на човек, на който изобщо не му пука за вярванията, култовете, ересите или каквото там искаш го наречи. На мен не му пречи ако някой му се ще или има нужда да вярва в нещо си, т.е. не съм войнстващ атеист, според теб вид "религозен фанатик". Но много мразя същия тоя някой да се опитва да ме наставлява как да си живея моя собствен живот. Който освен, че е кратък е и единствен - каквото и да ми обещават брадати, бръснати или Бог знае какви "проповедници".
    Амин! (означава "Така е!" според християнството... )

PS: Примерът с аксиомите е изключително неподходящ, но в момента ме мързи да клавиатуроблудствам

11. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2003

Цитат Първоначално публикувано от pimpirlit
    Амин! (означава "Така е!" според християнството... )
    Аз що си мисля че Амин означаваше "Да бъде"

12. Member
    Тук е от
    Dec 2004

И това също. По принцип означава, "истина", "действително", "вярно". Въобще е дума, която означава съгласие и потвърждаваща висшата истинност на казаното. Така че и "Да бъде!" също става в зависимост от контекста, т.е. ако се казва в края на молитва, примерно.

13. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Уффф отвори се тема, по която винаги съм искал да си искажа мнението и да си почешим езиците.
    Първо за музиката, явно папата е взел дал вече щом се прави на шут, макар и никой да не му вярва, поне не и тези които слушат рок музика, хахахахаха. Според мен както се каза и по-горе всичко е до това ти как възприемаш музиката и в какво нстроение си. Не вярвам някога папата или някой друг високопоставен свещеник, като е отивал на литургия да е слушал тайно примерно Пантера и когато отиде да проповядва да избухне препълнен с енергия. Аз примерно точно така ми действа музиката на тази група, отивам на работа и си пускам 2-3 техни парчета и се зареждам яко с енергия и съм готово на бой и в прекият, и в преносният смисъл. Без малко силна и енергийна музичка събалям денят ми е сив и тип и е просто поредният шибан ден, на скапаната работа които трябва да изтърпя, докато ми дойде време за подаянието, което наричат заплата. Обичам си работата, но ако нямам настроение или пък чуя колегите/жките да се разправят за последната простотия в БИГ ШИТ или нещщо подобно, ми става адски тъпо и ми се убива всякакво желание за работа. Още от древноста музиката ни сапътства и ще бъде с нас, под един или друг вид. Тя придава израз на жаланията ни, кои не иска малко да покуфее с яко жица или като се замисли за отминали неща и хора да си пусне една бавна балада и да пие едно уиски и да пророни някоя и друга съзла. Просто папата му се иска да са онези хубави времена в които са горели на кладата за всяко нещо което не католицизъм или спазващо техните луди догми.
    И тук вече минавам в другият спор. Мдам АТЕИСТ съм и смятам да си остана такъв, докато ония дъртият педал дето някои викат че бил над нас, не дойде и не ударим едно сантасе с него и да си кажем два лафа. Като може и след това пак да не вярвам, щото може да ми се е присънило. Можем много да спорим кой крив и кой прав, кои е за атеизма, и кой е за вярата в нещо или в каквото си иска, но един е изхода от цялата работа. Просто на модерното общество вярата не му трябва толкова много, колкото му е трябвала през изминалите векове. В забързаното ежедневие на един човек, които се чуду кое да направи по-напред и кое да плати и как да му остане малко и за да купи нещо за себе си или за машината, просто вярата не се вписва в днесвният ред на задачите. Личноза мен с времето вярат все повече и повече, особенно християнската ще запада, поради това, че от нея няма нужда, поне не и в развитите общества. Хората колкото и да са тъпи и да са овце или не искат да се занимават с глупости или нямат време просто за това. Всеки има правото да вярва в каквото си иска, не осъждам никой. Номера е в това, че не искам да ми крещи насреща какъв бил той християнин/мюсулманин/будист/хиндуист и прочее и как виждаш ли той спазвал всеки празник и постел и се молел, пък аз съм загубена душа дето трябва да се погрижи за мен и да ме "вкара" в "ПРАВИЯТ ПЪТ". А не тая няма да е бъде. Просто искам да си ме иставят намира и да не ми се бъркат в живота за щяло и нещяло. Лично за мен КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА има доста големи прегрешения пред света за 400-500 години ако не и повече. Да споменем, че в момента НАЙ-БОГАТАТА организация на света и ще си остане доста дълго време, е тя!!! Какво прави тази църква/вяра/папа в с тези пари, ами нищо мисли как да има повече от тях и повече власт и така докато един ден не наложи власта си над всичко и всеки. Войни са се водили, водят се и ще се водят заради някакви религиозни разбирания, на някого си, като зад тях си ги има същите неща които желае един новопровъзгласил се месия/пророк/папа или който и да е - ПАРИ и ВЛАСТ. И подчинение от масите. Всяка религия е точно това. Лично моето виждане е, че където има невежи хора ще има и лесно управлявани хора. Както примера със самоубийците. Ами ти цял живто на този човек, оше от люлката са почнали да му казват я АЛЛАХ/ИСУС/ШИВА и т.н. е товат бог и всички други са неверници и ти един ден ще се жертваш за твоят бог, и след 20 години, ето ти самоубиец-камикадзе. Всеки човек не трябва да му се проповядва никаквя вяра поне докато не стане на 21-22 години да може да осмисли това кото му се падава като информация, и остава възпитанието да си е на неговите родители, които могат да вярват във всякакви морални или висши норми. Но за мен един човек отгледан без бремето на религията е доста по свободомислещ, от един закърмен и отгледан със всяка догмикчка и моралистика на дадена вяра. И най-вече проблема с религиите според мен идва от нежеланието на хората да се разбират един друг и от страха им от неизвестното. И все очакват някой господ да дойде да им каже: "елате овчици мои, хванете ме за шливера, аз ще ви изведа към рая или към просветлението".
    Времето на религията отмира, не че не приемам това което е свършила примерно с разпространението на книгите и знанието преди 1000 години, но все пак, то е било подтикнато от идеята да разпространяват ПРАВАТА ВЯРА. в Арената има едно много готино филмче за АТЕИЗМА на канал 4. Ако можете го вижте, макар че там ми се струва цялата работа нагласена за да изглежда атеизма като зло. И както при веки отделен човек там си има умерени атеисти и луди атеисти, и диви атеисти които не приознват нищо. Пълното отричане на нещо не го прави то да изчезне, само задълбочава неразбирането му и проблемите произтичащи от това.
    Уффф, доста е объркан текста, но така го мисля, така съм го написал.

14.  

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 3 ПърваПърва 123

Подобни теми

1. Отговори: 15
    Последно: 29-06-07, 19:45
  2. Варненският районен съд ще гледа дело
    От llll във форум Коментирай новина
    Отговори: 4
    Последно: 20-06-06, 08:06

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе