Резултати от 1 до 6 от общо 6

Dell правят онлайн проучване за потребители на GNU/Linux

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    3,218
    #1

    Dell правят онлайн проучване за потребители на GNU/Linux

    Dell run a Linux Survey

    Източник: Gentoo Weekly Newsletter
    Интернет адрес: http://www.gentoo.org/news/en/gwn/gwn.xml
    Новината: http://www.gentoo.org/news/en/gwn/20...newsletter.xml

    1. Gentoo News

    Dell run a Linux Survey

    On March 13th, Dell opened a survey for Linux users to gather information about what users use Linux for to help them to prioritize their resources towards supporting Linux on their computers.



    Превод (да ме прощавате за свободния превод и ако намерите неточности ;-р):

    Dell правят Linux проучване

    На 13 март Dell отвориха проучване за потребители на Linux, за да съберат информация за целите, с които потребителите ползват Linux. Това ще им помогне да приоритизират ресурсите си така, че да подобрят поддържането на Linux от произведените от тях компютри.

    Адрес на проучването: http://www.dell.com/content/topics/g...spx/corp/linux

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    3,218
    #2

    Re: Dell правят онлайн проучване за потребители на GNU/Linux

    Ето, че някои неща започнаха да изглеждат логично. Възраждам тази тема отпреди месец, защото попаднах на статия, която според мен има връзка със старата новина, същевременно има и връзка с новината публикувана в този форум от Malone преди ден-два: http://forum.setcom.bg/index.php/topic,31697.0.html


    Според тази статия Microsoft на практика признават, че Windows Vista е "шега, която никой не иска". Според авторите признак за провала на Vista са 2 основни събития, а именно:

    1) Както обикновено Майкрософт са изтеглили старите си продукти и са започнали "извиване ръцете" на OEM-ите да продават Vista. Първи Dell са оказали съпротива, като са обявили, че отново ще предлагат преинсталиран Windows XP на своите системи (повече информация: ТУК)
    На всичкото отгоре се гласят да продават компютри с преинсталиран GNU/Linux, което за Майкрософт вече е истински кошмар. Коментарът в статията е, че за първи път OEM-ите са отвърнали на извиването на ръце и сега Майкрософт се оказват в ситуация, където те са с извита ръка от от ръката, която са опитали да извият.


    2) Новината, че MS пускат пакет със орязани ОС и Офис пакет за $3. Коментарът е, че МС са осъзнали груба грешка в политиката си по отношение на бедните страни където заплатата е под $100. Грешката се състои в това, че слагайки прекалено сложна защита на Vista, това ще я направи трудна за крадане и ще откаже много хора да ползват Windows изобшо. След като не могат да я платят или ползват нелегално, те биха се насочили към GNU/Linux - проблем. Ето го и пакета за $3.

    Според автора на новината това е повратен момент и ако Майкрософт не успеят да овладеят положението, хората ще започнат да изговарят най-ужасната за тях дума - "Защо"- "Защо да плащам за новия офис", "Защо да плащам за новия windows".... и в този момент за Майкрософт нещата ще се обърнат и ще трябва да преминат към отчаяни действия - да смъкват цени и да правят отстъпки като всеки друг, а не като монополиста, който прави каквото си иска.

    Целият текст: http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=39087



  4. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001
    Мнения
    3,566
    #3

    Re: Dell правят онлайн проучване за потребители на GNU/Linux

    Статията е добра, Ghost е превел есенцията. Честно казано (ама съвсем искрено), за мен Linux продължава да си бъде дърво и не бих го ползвал за основна система, но това че все по-силно клати основите на Windows може само да ме радва - хем ги стимулира да направят нещо по-добро, хем да свалят цените.

  5. Member
    Тук е от
    Oct 2003
    Мнения
    662
    #4

    Re: Dell правят онлайн проучване за потребители на GNU/Linux

    Cko, аз съм на почти същото мнение. Но наистина, ако си една тъпа секретарка, която трябва да разпечатва документи на принтера, ще ти е все едно на каква ОС си. За браузване, чатене, точене на порно, слушане на музика няма разлика за средния потребител. Нали не е нужно да споменавам, че този тип потребители обичат само да цъкат с мишката по бутончетата, но не го правят машинално, а следват това, което ти си им показал. ;-)
    Разбира се, ако си свикнал с любимите ти клавишни и мишешки комбинации, ако си свикнал с дадена програма за windows дето да не може да се пусне на линукс, ще ти е криво. Аз за това кисна на любимото хикспе и ме мързи да качвам линукс да видя до къде са го докарали.

  6. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #5

    Re: Dell правят онлайн проучване за потребители на GNU/Linux

    Цитат Първоначално публикувано от Ghost
    Коментарът е, че МС са осъзнали груба грешка в политиката си по отношение на бедните страни където заплатата е под $100. Грешката се състои в това, че слагайки прекалено сложна защита на Vista, това ще я направи трудна за крадане и ще откаже много хора да ползват Windows изобшо. След като не могат да я платят или ползват нелегално, те биха се насочили към GNU/Linux - проблем.
    Хм, има логика, не може да се отрече, но пък $3 си е направо подигравка. Дори и за скопената версия на MS ОС и останалия MS софтуер.
    Единственото, което според мен ги спасява от антидъмпингови и подобни комисии е факта, че някои Linux дистрибуции се доставят безплатно.

    А относно Linux, препоръчвам на всеки ПОНЕ да опита. Не е задължително да се пристрастява, но поне да опита. Разбира се всеки да избере дистрибуцията, която най ще му допадне.
    До настоящия момент, уверявам всеки, че интерфейса е повече от user friendly, поне що се отнася до Ubuntu/Gnome. Моя скромен опит се ограничава в това и отчасти, съвсем бегло в SuSЕ.
    Рискувайки да изнервя отново някои от участниците в дискусията, единствения недостатък все още е липсата на своевременна поддръжка на някои периферни устройства, предимно нови, както и липса на универсалност при инсталационните пакети. За пристрастените Windows потребители това е най-смущаващо, това е мое мнение, от собствен опит, не задължавам никого с него.
    Но това, така или иначе са преодолими недостатъци за ентусиастите, с които е пълен този форум.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    3,218
    #6

    Re: Dell правят онлайн проучване за потребители на GNU/Linux

    Не мисля, че трите долара са подигравка. Друг път по различен повод сме го дискутитали във форума, но на кратко: При Майкрософт производстените разходи са смешни в сравнение с приходите заради огромния брой продадени копия. В случая ще спечелят допълнително няколко милиона долара от пакетите продавани по 3 долара, а в противен случай няма да спечелят нищо - или продуктите ще бъдат ползвани нелегално, или хората ще използват други продукти. Ходът им е доста хитър като цяло, защото със това зарибяване чрез орязаната система за 3$ ще пробудят желание у хората да ползват продукта с пълната функционалност, дори само от любопитство. Проблемът е, че го направиха твърде късно и по принуда, а не проявиха сами инициатива, за което се надявам да изгубят пазари и най-вече монопола си. От монополист нищо хубаво не може да се очаква.

    Не се бъркайте - 3те долара нямат нищо общо с труда на работещите в Майкрософт. Хората са си получавали заплатите и ремиите и не ги вълнува (пряко) как ще се продава вече изработения продукт. Точно за това се казва, че цената на един продукт е толкова, колкото купуваът е склонен да даде. Ако има някой, за когото да ми е жал, в този случай това са хората, които ще отделят тези 3 долара от мизерните си заплати.


    По отношение на Линукс, най-добре е всеки да опита и сам да си прецени - ни пари се искат, нито ще пише някой оценки, само свободно време трябва. Няма никакъв проблем това да стане, без да се цепи отделен дял на диска или по някакъв начин да си пречи със Windows. Всъщност Линукс може да работи и под Windows, което се дискутира тази тема: http://forum.setcom.bg/index.php?topic=29401

  8.  
     
Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 13
    Последно: 15-07-14, 11:19
  2. Анонимно проучване
    От avenger във форум Анкети
    Отговори: 9
    Последно: 15-10-12, 11:52
  3. Помощ за едно проучване...
    От Smurfa във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 6
    Последно: 04-06-08, 00:45
  4. Отговори: 10
    Последно: 23-11-06, 11:45
  5. Проучване .....
    От Тони във форум Общ - хардуер
    Отговори: 18
    Последно: 26-08-02, 21:22

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе