Резултати от 1 до 6 от общо 6

[Продължава се]: България или как се преподава... физика

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    957
    #1

    [Продължава се]: България или как се преподава... физика

    ...показания на строител пред съда, в който се разглежда дело за трудова злополука...

    "Приключих работата си на покрива на четириетажна сграда и видях, че са ми останали доста керемиди, които трябваше да сваля. За да не ги пренасям на ръка, реших да използвам прикачения на макарата варел. Слязох на земята, издърпах с въжето варела до покрива и застопорих въжето. Качих се на покрива и напълних варела с излишните керемиди. Слязох отново долу, освободих въжето и го държах здраво с две ръце, тук е моментът да кажа, че тежа 52 кг. Тъй като керемидите тежаха много повече, варелът с тях тръгна надолу, а аз заедно с въжето потеглих нагоре. На втория етаж се срещнахме с варела, което обяснява счупената ми ключица. Продължих нагоре към покрива, през това време варелът пътуваше надолу, удари се о земята, дъното му се отлепи и остана на земята заедно с керемидите, а самият варел излетя нагоре. Съответно аз летях вече надолу и на втория етаж отново се срещнах с варела, което обяснява счупените ми две ребра. След миг паднах върху купа керемиди, което обяснява счупения ми крак. При падането изпуснах въжето и миг по-късно върху главата ми падна варелът, което обяснява черепната ми фрактура."

    Много смешно, нали??? Да, ама не, защото е извадено от много тъжен контекст, който започва така:

    "Сигрит е учителка по физика в Норвегия и твърди, че българските училища били бензиностанции. В смисъл, че децата отивали там, за да им пъхнат в главите маркуча и да им налеят някакви знания...."

    Целият материал тук :http://www.novinar.net/?act=news&act...r=MjI1MTsxOQ==

    А ето и два коментара:
    "...Сигурен съм, че ако един учител разкаже същата тази история на наште ученици, резултатът ще бъде друг. Най-вероятно е малкият Иванчо съвсем основателно да запита на колко ракии е бил строителният работник и колко промили е бил алкохола в кръвта му. След което сигурно между учениците ще се завърже спор около въпроса за безакцизната ракия. И така нещата ще опрат до предстоящите евроизбори. Класът неизбежно ще се раздели на леви, десни и царисти. Левите и десните ще обвиняват царистите, че с искането си за повишаване на акциза лишават народа от последната му радост. Левите ще твърдят, че центристи и десни са един дол дренки и че единствено само те, с искането си за премавахне на акциза, защитават националните интереси. На което засегнатите неизбежно ще отговорят, че левите едни ги говорят пред народа, а други ги вършат в Брюксел. Нещата, както обикновено, ще стигнат до задънена улица. На което Иванчо философски ше отбележи, че всички депутати са пут...и. Ще последва бурен смях, а учителката ще изгони Иванчо от клас. С това урокът ще свърши, без да се стигне до законите на физиката. И така ще бъде не само по физика, но и по математика, химия, литература... че дори и в час по физкултура. Независимо от това каква история ще разкаже учителката. Просто защото учениците са като народа ни. И като малкия Иванчо. Който, както е добре известно, не веднъж е заявявал на учителката си : Квито и да ги приказваш, другарко, аз все за оназ работа си мисля !"

    "... Един малолетен гамен е достатъчен за да се види от целия клас колко безпомощен е учителя. Най-малкото което трябва да може учителя е да помоли гамена да напусне класа. Директори и инспекторати разберете, когато изгоните гамена, рейтинга на вашето училище се увеличава. Всеки нормален родител иска детето му да учи в клас без гамени. Не изгоните ли гамена, гамените се множат, разболявате учителя и лишавате останалите деца от обучение. Директори и инспекторати разберете, че когато накажете учител, който е изгонил някой такъв гамен, вършите най-гаменския акт на който сте способни."

    Очаквам вашите...

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    213
    #2

    Re: [Продължава се]: България или как се преподава... физика

    И какъв точно коментар очакваш ... статията всъщност е интересна и е абсолютно вярна за образователната система в БГ. Какво повече да ти кажа? Нещо за литературата дето в БГ всъщност е сведена до изучаване на литературна критика или за физиката и химията, които пък наистина се опитват да ти набутат в невръстния мозък максимално количество информация характерезираща се със сухота и академизъм ..

    Е какво точно очакваш като отговор?

    За мен българското образование трябва да вземе да се изрине изоснови ...

  4. Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    880
    #3

    Re: [Продължава се]: България или как се преподава... физика

    преди преподаването в училище или университет, има преподаване в семейството - преподава се така нареченото възпитание; учителите и преподавателите не могат да заменят родителското възпитание, а и това не им влиза в работата

    ако на някои му липсват първите седем години, учителят няма да може да ги оправи

    простият и простакът си остава прост и простак, въпреки дипломата за висше...

    според мен принципа трябва да е следният: ако искаш да учиш - учи, ако не искаш - има достатъчно нискоквалифициран труд - училището въобще не трябва да е задължително (разбира се, без начално образование няма да имаш право да гласуваш, например);

    може да е крайно това мнение, ама навсякъде по света образованието ти осигурява по-добър живот, у нас това все още не е валидно напълно...
    учениците и студентите го знаят, и затова не си дават много зор...важна е тапията на края....

    а лошото образование е просто следствие от много други лоши неща в България....

  5. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #4

    Re: [Продължава се]: България или как се преподава... физика

    , Хаха.. тва си е известен майтап (виц) от миналото.....слушал съм го поне преди 15г. Няма нищо общо с действителността, камо ли с образуванието.
    Не може да има образувание без дисциплина, а такава сега в учебните заведения няма (имам преки наблюдения - ученик 4-5 клас). Учителите нито са заплатени добре нито имат необходимия имидж за да преподават както трябва. Самите родители не ги уважават и се държат надменно с тях пред децата си.... Аз лично, ако бях учител такива деца нарочно бих иставил незнаещи, ще им пиша шестиците - халал да им са, ама после ще си блъскат главата.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    2,351
    #5

    Re: [Продължава се]: България или как се преподава... физика

    Цитат Първоначално публикувано от Pat
    Не може да има образувание без дисциплина,
    Предполагам заради шеговитата форма си написал образование с У?

  7. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    1,594
    #6

    Re: [Продължава се]: България или как се преподава... физика

    Мноооого типично по темата
    Училище. Час по... едикакво си. Учителката дига малкия Вовочка на дъската и му задава въпрос. Вовочка, естествено не знае нищо но отговаря в типичен стил:
    - Я ходи да си...
    - Как може така да се държиш с учителите, ще те заведа при директора!
    - Дреме ми от оня съ съдраните гащи...
    След часа уителката отива при директора, разплакана и пасказва за случилото се. Директора вади личното дело на Вовочка, преглежда го.
    - Хм, госпожа Иванова, както гледам майката на Вовочка работи като главен счетоводител на ентрално източна инвестиционна банка, а баща му е изпълнителен директор, пак там. Така че аз отивам да си зашивам гащите, а вие отивате да си...
    -----------------------
    Преди десетина години и малко повече, когато бях ученик, се смяташе за престижно да си отличник в елитна гимназия. В момента престижа се определя от това с каква кола отиваш на училище и какъв телефон ти звъни по време на час по физика. Преди 2 години, баща ми, който е преподавател в СУ - ХФ спомена как се оценяват изпитните работи по ОНХ (основния предмет на 1-ви курс) - точките от изпита се умножават по 1.3, а с оценка 2.50 се счита че си взел изпита. Та се присетих за филма наречен Идиокрация. Няма да е далеч.

  8.  
     
Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Сривът в Skype продължава
    От kod във форум Новини от SetCombG.com
    Отговори: 3
    Последно: 07-01-11, 13:07
  2. Отговори: 3
    Последно: 27-04-07, 06:52
  3. Настъплението на Linux продължава
    От Ghost във форум Коментирай новина
    Отговори: 4
    Последно: 18-04-07, 11:29
  4. Задача по физика.
    От Svart Lyset във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 5
    Последно: 22-01-06, 22:07
  5. Надцакването продължава
    От Lupus във форум Коментирай новина
    Отговори: 12
    Последно: 11-03-05, 02:37

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе