http://www.monitor.bg/bulgaria/artic...id=20&eid=1160
Столипиново - най-голямата наркоборса в България
Около 100 000 лева е дневният оборот от хероин в пловдивския квартал
ИВАН ВАТЕВ
Ела виж какви пакети давам, никой няма да ти даде толкова много за 4 лева, приканва клиенти възрастна циганка. Мястото не е тържище за зеленчуци, а улица във вътрешността на кв. “Столипиново" в Пловдив, където се продава най-силната дрога - хероинът.
Не случайно на гетото се носи славата на най-голямата борса за кафявия прашец в страната. Клиентите тук са от всякакъв калибър - от обикновени наркомани, които купуват по няколко дози, до такива които зареждат по 50, 100 и повече грама. Идват от всички краища на страната.
От Бургас и Стара Загора хората само при мен пазарят, хвали стоката си мустакат циганин, който е по-известен като Бат Рамбо. Продава пакетчето по 4 лева, но е склонен да даде 2 за 7 лв.
“Грама го давам по 50 лева. Ако си купиш повече, правя отстъпки. 20 грама ще ти ги дам по 40 лева", обяснява ценоразписа си дилърът. Репортер на “Монитор" преброи над 20 души, които си напазаруваха от Бат Рамбо само в рамките на половин час.
Дилърите
Мустакатият циганин обаче не е единственият, който продава дрога в “Столипиново". В гетото хероин може да се намери буквално на всеки ъгъл. Продават го без страх млади и стари. Майка вади пластмасово яйце пълно с дози от памперса на бебе, което държи в ръцете си. Оставя детето настрани и започва да отваря пакетчетата пред очите на клиентите. На метри от нея възрастна циганка пък крие стоката и оборота в сутиена си.
Друга жена кани наркоманите в барака сглобена от керпич, дъски и ламарина, за да се “боцнат на спокойствие". Повечето от дилърите се водят безработни и получават социални помощи, като в същото време си докарват добри пари и от продажбата на хероин. Някои от продавачите предлагат на клиентите си безплатно и “инструменти"- игли, спринцовки, лимонтузу и метална капачка, в която да се свари хероина.
Репортер на “Монитор" преброи 43 търговци на забранената стока. Водач из гетото е 26- годишен наркоман от махалата. Младежът съвсем спокойно се разхожда из тесните улички между къщите. Познава всички дилъри, защото те постоянно го спират, за да му предложат стоката си.
Материала ми е супер, ако си го биеш на помпа, изтъква качествата на дрогата си възрастна циганка.
Отровата
“Това значи, че са му сложили повечко стрихнин (вид отрова). Така, като се боцнеш, вълната е по-силна", обясни за “Монитор" младият наркоман. Той също е турски циганин от гетото, каквито са повечето жители на “Столипиново". Това обаче не му пречи да ненавижда търговците на смърт в квартала.
“Много ги мразя да знаеш. Кажи на цяла България, че всички наркомани- били то българи, цигани или турци ги мразим тия. Кажи, че сипват стрихнин в хероина, за да го направят по-силен. Правят го когато е прекалено разреден с мазилка и други боклуци. Много от приятелите ми измряха от отровата. Аз също си взимам дрога, въпреки че знам какво слагат вътре", обяснява зависимият. Според него дневния оборот на гетото е направо изумителен.
Печалбата
“Тук хероин продават поне 100 души. На ден всеки дилър прави най-малко по 1000 лева. Това прави минимум 100 000 лв. оборот за цялата махала. Казвам ти го това, защото аз също продавах, но след като лежах в затвора вече не го правя", разяснява той.
Докато представя схемата, потокът от клиенти в махалата не секва. Из тесните улички ту се появяват, ту изчезват млади момичета и момчета със стъклени погледи.
“Никой не те закача докато си в махалата. Чак като излезеш ченгетата може да те проверят", обяснява пропускателния режим младежът.
За четири часа прекарани в гетото репортерът на “Монитор" не се натъкна на никаква полиция, която да попречи на алъш-вериша. За сметка на това потокът от наркозависими бе доста интензивен и дилърите имаха тежък работен ден.