Значи с няколко думи - нещо като резюме от дъългото ми наблюдение и сравнение на характеристикин аклиматиците Мидея, всъщност впечатленията ми са не само от тази марка ами въобще.
Какво се оказва - "лошите" модел MSR3-12HR, MIDEA CSU-12HHAA,MSG-12HRN2 и да вземем и инвертора 12HRI, са с много лош КОП , с ел разход на отопление и охлаждане около 1.3киловата, но пък са истински 12ски, отдаваната им мощност на отопление е в порядъка на 4киловата.
А "хубавите" MSR5-12HRN1-QC2,съвсем новият конвенционал MIDEA MSR-12HRN1 R19 и инвертора MS9V-12HRDN1, са уж много по-добри, но всъщност особено в графа отопление са със значително по-малка мощност(3,2-2,5 киловата)
Особено това недоразумение с новите конвенционалки който са с отдавана мощност 3,2киловата и се водят 12ски.
Какво излиза - че действително няма никаква промяна, че защо му е на човек - да речем човек който няма пари и иска да се топли с конвенционална 12ска, да си купува от новите конвенционалки клас А, като те просто няма да топлят?
Излиза че това с високите КОПове е просто рекламен трик, истината е че това са си същите климатици с умалени компресори, което съответно води до намаляване на реалната мощност и толкоз!
Сравнението няма да е уместно - но просто това е на което съм бил свидетел - MSR5-12HRN1-QC2 - прекрасно икономично климатиче, което мога да кажа с чиста съвест че може да охлажда не особено големи помещения, т,е 22-25кв максимум, а също така за отопление при температури под -5 - по добре да не се включва! Веднъж за проба го пуснах на -10 градуса - мота се, мота се, дефроства се и отказа да тръгне - не съм го мъчил, след 15мин го спрях.
Другият от който имам преки впечатление - MSG-12HRI - (с ужасни характеристики, клас Е и т.н) - първо че лятото успява да охлади почти цял апартамент, в страхотни жеги 60кв - (трудно но се справя, номера е правен само няколко пъти за проба). Но по интересното е как се представя като отопление - стаята е около 55куб, тавани по 3м, топлозагуби - големи, съседи отгоре и отдолу - не живеят, дограмата е дървена.
Та това чудо успя февруари месец една сутрин при минус 22(да в Софето температурите паднаха до -23, -24 тази зима) да поддържа във въпросната стая температура 20градуса,т.е. климатика като цяло се справя със задачата.
Тук възниква последният въпрос - излиза че трябва да си купуваме климатици с по-висок КОП, който като стане навън студено няма да ни топлят и като компенсация ще ни топли с 2лв по-малката сметка за ток ли?
Между другот постът не е насочн към скъпите инветори и високият клас климатици, защото там нямам никакви преки наблюдения. Единствените ми наблюдени там са върху климатици на 100в с трансформатори - където съм видял такова чудо мога да кажа че - да, много е тихо, ама нещо и те не искат особено да топлят като хората - измъчена работа!
Т.е. очевидно е че няма как да се измилят някакви реални технологии с който лиматиците от утре да започнат да харчат с по 20% по-малко ток и да ни топлят пак по същият начин!
Моля за вашите коментари