Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 38
Like Tree5Одобрявам

Голямата измислица: "висок cop"!!!

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Мнения
    49
    #1

    Голямата измислица: "висок cop"!!!

    Значи с няколко думи - нещо като резюме от дъългото ми наблюдение и сравнение на характеристикин аклиматиците Мидея, всъщност впечатленията ми са не само от тази марка ами въобще.
    Какво се оказва - "лошите" модел MSR3-12HR, MIDEA CSU-12HHAA,MSG-12HRN2 и да вземем и инвертора 12HRI, са с много лош КОП , с ел разход на отопление и охлаждане около 1.3киловата, но пък са истински 12ски, отдаваната им мощност на отопление е в порядъка на 4киловата.
    А "хубавите" MSR5-12HRN1-QC2,съвсем новият конвенционал MIDEA MSR-12HRN1 R19 и инвертора MS9V-12HRDN1, са уж много по-добри, но всъщност особено в графа отопление са със значително по-малка мощност(3,2-2,5 киловата)
    Особено това недоразумение с новите конвенционалки който са с отдавана мощност 3,2киловата и се водят 12ски.
    Какво излиза - че действително няма никаква промяна, че защо му е на човек - да речем човек който няма пари и иска да се топли с конвенционална 12ска, да си купува от новите конвенционалки клас А, като те просто няма да топлят?
    Излиза че това с високите КОПове е просто рекламен трик, истината е че това са си същите климатици с умалени компресори, което съответно води до намаляване на реалната мощност и толкоз!

    Сравнението няма да е уместно - но просто това е на което съм бил свидетел - MSR5-12HRN1-QC2 - прекрасно икономично климатиче, което мога да кажа с чиста съвест че може да охлажда не особено големи помещения, т,е 22-25кв максимум, а също така за отопление при температури под -5 - по добре да не се включва! Веднъж за проба го пуснах на -10 градуса - мота се, мота се, дефроства се и отказа да тръгне - не съм го мъчил, след 15мин го спрях.

    Другият от който имам преки впечатление - MSG-12HRI - (с ужасни характеристики, клас Е и т.н) - първо че лятото успява да охлади почти цял апартамент, в страхотни жеги 60кв - (трудно но се справя, номера е правен само няколко пъти за проба). Но по интересното е как се представя като отопление - стаята е около 55куб, тавани по 3м, топлозагуби - големи, съседи отгоре и отдолу - не живеят, дограмата е дървена.
    Та това чудо успя февруари месец една сутрин при минус 22(да в Софето температурите паднаха до -23, -24 тази зима) да поддържа във въпросната стая температура 20градуса,т.е. климатика като цяло се справя със задачата.
    Тук възниква последният въпрос - излиза че трябва да си купуваме климатици с по-висок КОП, който като стане навън студено няма да ни топлят и като компенсация ще ни топли с 2лв по-малката сметка за ток ли?
    Между другот постът не е насочн към скъпите инветори и високият клас климатици, защото там нямам никакви преки наблюдения. Единствените ми наблюдени там са върху климатици на 100в с трансформатори - където съм видял такова чудо мога да кажа че - да, много е тихо, ама нещо и те не искат особено да топлят като хората - измъчена работа!
    Т.е. очевидно е че няма как да се измилят някакви реални технологии с който лиматиците от утре да започнат да харчат с по 20% по-малко ток и да ни топлят пак по същият начин!
    Моля за вашите коментари

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002
    Мнения
    8,784
    #2

    Re:Голямата измислица: "висок cop"!!!

    Напълно подкрепям това мнение - това което казах преди около 2години и ме анатемосаха климатичните гуру-та тука ,сега благодарение на човек, тествал нагледно се оказа истина.

  4. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #3

    Re:Голямата измислица: "висок cop"!!!

    За 100 ватовите не се знае какво си позлвал/ползваш в момента за да правиш такива изводи, а отделно, че в Бг Чалгария търгашите 100 ватовите 7-ци ги "обявяват" за 14-ки ...


    Що се отнася до новото-старо, то има доста стари хубави климатици които "бият" новите с висок КОП, но това не е някакво откритие -изтъквано е многократно във форума по различни поводи.

    Според мен освен мидеите и LG-тата бяха доскоро чрез S-09/12 AT модела си на прилични цени и за една стая 9-16 квадрата спокойно можеше да се отопляваш и охлаждаш с тях.От 1-2 месеца обаче им вдигнаха цените и меко казано се усраха в гащите...
    Сега LG-tata от ниския клас конкурират ценово Fujitsu/General/Fuji, panasonic, mitsubishi, hitachi и sharp и carrier в базовия климатичен клас.В резултат LG са неконкурентни в ценово отношение спрямо тези марки.
    Мениджърите им ще го разберат когато дойде време да отчитат финансовите резултати за България в началото на следващата година.

  5. Infraction Users
    Тук е от
    Feb 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    874
    #4

    Re:Голямата измислица: "висок cop"!!!

    не бива да се омесват така КОП, отопление с климатик, самите климатици Мидеа днес и преди години, защото се получава голям буламач, но съм съгласен, че много търговци спекулират и превръщат КОП-а в извънземната панацея като се възползват от това, че клиента не е в състояние да сметне с калкулатора дали горницата за високия КОП няма да се изплати чак накрая на гаранционния срок на въпросната Мидеа т.е. както е указано - 5 години

    изпростяването последните години е пълно и в никакъв случай не е само при Мидеа...

  6. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #5

    Re:Голямата измислица: "висок cop"!!!

    Затова, като се избира климатик не се гледа как се води: 9-ка или 12-ка, а колко топли при еди каква си ниска външна температура. Сериозните марки я дават тази информация.

    Друг е въпроса, че производителите правят по три разновидности на един модел с разлика в изписването на модела чак в 10-тата цифра, която търговците уж за по кратко не изписват. В каталозите и техническите документации се показва само хубавото, а орязаното, за което информацията е ограничена е за бедните пазари за хора с ниска покупателна способност.
    Ventsislav Negentsov одобрява това.

  7. Senior Member Аватара на diksanal
    Тук е от
    Jul 2008
    Мнения
    2,107
    #6

    Re:Голямата измислица: "висок cop"!!!

    Цитат Първоначално публикувано от zandor

    Между другот постът не е насочн към скъпите инветори и високият клас климатици, защото там нямам никакви преки наблюдения. Единствените ми наблюдени там са върху климатици на 100в с трансформатори - където съм видял такова чудо мога да кажа че - да, много е тихо, ама нещо и те не искат особено да топлят като хората - измъчена работа!
    zandor,какъв е тоя апокалипсис при 100v. климатици,и защо трябва да се хвърля вината върху тази техника,а не някъде в друга посока?И какъв е този опит с не топленето при тях-има доста хора които са на противоположно мнение,или е закономерно?
    И ако те е страх от номера при моментния COP,то си има и целогодишен APF.

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008
    Мнения
    1,208
    #7

    Re:Голямата измислица: "висок cop"!!!

    Копа на един климатик е най-общо казано обратна зависимост м/у площа на топлообменниците и мощността на компресора. Което означава че ако производителя иска да направи с пръ..я боя той слага малък комп. или му подтиска мощността софтуерно, от друга страна ако иска да има и мощност и коп просто слага повече "железо" (топлообменник). Не случайно повечето 100В самурайчета с извънземен коп са 7ци(22ки) или 9ки (28ци) което е коректно от производителя но некоректно от търговците в БГ които ги кръщават 12ки и 15ки играейки си с бтутата както им дойде. (естествено не визирам всички търговци на секонд ханд дрехи, но този феномен сме го виждали дори тук във форума).

  10. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Мнения
    49
    #8

    Re:Голямата измислица: "висок cop"!!!

    О, за 100волтовите, съвсем не мога да си позволя да изразявам "компетентно" мнение, просто досега съм бил все зимата, няколко пъти, в помещения с такива клими и нямам много добри впечатления освен че не се чува че работят, помня че бяха някакви тошиби.
    Просто лично мое мнение без да давам съвет - ако някой си е приготвил 800-1000лв за 10годишен климатик на 100в, по-добре да си купи един мидея инвертор(работят добре, харчат малко, топлят на студено и са сравнително тихи) или още по-добре да събере 1200-1300лв за някое ново Фуджицо - това леко отклонение от темата.(пак го казвам на база някакви впечатления от марката) И разбира се надявам се с това си мнение да не обидя някой.
    Имам въпрос към justify а и към всички - в момента коя марка е най добра в ниския ценови диапазон по отношение качество/ качество на работата/надеждност и в същото време да е от евтините климатици съпоставими като цена с мидеята?
    Иначе да ви кажа пуснах темата за да видя дали ще споделите същите впечатления - общо взето да, като гледам сме на едно мнение.
    Оглеждам се за една непретенциозна конвенционална Мидея която ще се ползва за охлаждане - общо взето никакви претенции - и забелязвам че тези който са клас А харчат 900вата, а отдават 3,2киловата, а тези който се водят клас Е харчат 1350вата и отдават 3,9-4киловата, т.е няма го климатика който да харчи 1000 вата и да отдава 4киловата(разбира се в този ценови клас при тези условия )
    Като цяло на мен ми е все тая, защото въпросната клима годишно ще прави по 300 часа работа на охлаждане и 40-50 часа на отопление.

    поздрави на всички

  11. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница
    Мнения
    7,804
    #9

    Re:Голямата измислица: "висок cop"!!!

    Цитат Първоначално публикувано от zandor
    Просто лично мое мнение без да давам съвет - ако някой си е приготвил 800-1000лв за 10годишен климатик на 100в, по-добре да си купи един мидея инвертор(работят добре, харчат малко, топлят на студено и са сравнително тихи) или още по-добре да събере 1200-1300лв за някое ново Фуджицо - това леко отклонение от темата.(пак го казвам на база някакви впечатления от марката)
    Приготвил съм едни 20к за нова Дачия, ама защо да не си купя с тях 10 годишен Мерцедес?

  12. Member Аватара на d_imige
    Тук е от
    Sep 2009
    Живее в
    Неустановено
    Мнения
    475
    #10

    Re:Голямата измислица: "висок cop"!!!

    Цитат Първоначално публикувано от zandor
    Т.е. очевидно е че няма как да се измилят някакви реални технологии с който лиматиците от утре да започнат да харчат с по 20% по-малко ток и да ни топлят пак по същият начин!
    Моля за вашите коментари
    ...значи правим какво???
    ...по-елегантно решаваме проблема.Предприемаме съответните действия за намаляване на необходимостта от значително количество енергия за отопление и охлаждане.
    Това се прави отдавна дори и в БГ...а от няколко години дори и грамотно

  13. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002
    Мнения
    8,784
    #11

    Re:Голямата измислица: "висок cop"!!!

    Цитат Първоначално публикувано от Kasap
    Приготвил съм едни 20к за нова Дачия, ама защо да не си купя с тях 10 годишен Мерцедес?
    Ами най-малкото защото мерцедеса ще те изкара повече и е далеч по-добра кола
    Шегата настрана.
    Един познат си купи Митцубуши с йонизатор и тн......... за сумата от към 2000лв с всичко.
    за 6м този климатик ходи по ремонти около 6 пъти - горе долу веднъж на месец.
    Почнаха се едни компетентни мнения да не пуска йонизатора ( че защо ли е там тогава и защо съм дал пари за него в този случай) , че имал проблем компресора и тн и тн.
    Та този мой приятел се ядосваше ежемесечно с него и веднъж каза - "за 2000лв този апартамент щях да го "опаша" с мидеи , и нямаше да ми пука че някой ми е спрял - другите щяха да държат фронта
    Колкото и да не му бе смешно си казах че е ужасно прав. Един инвертор за 2000лв не може да направи такава температура колко 4 мидеи/осака / нипон или др.. - говоря за цял апартамент - двустаен ,както и за 1 стая
    Asen Ikonomov одобрява това.

  14.  
     
  15. Banned
    Тук е от
    Aug 2009
    Живее в
    гр. Сопот
    Мнения
    2,204
    #12

    Re:Голямата измислица: "висок cop"!!!

    А така. Че защо ти е тогава инвертор за 2000лв?! Тук се разсипват да изтъкват само скъпите климатици, а ти направо ги разби.

  16. Infraction Users
    Тук е от
    Feb 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    874
    #13

    Re:Голямата измислица: "висок cop"!!!

    Цитат Първоначално публикувано от cooler
    Копа на един климатик е най-общо казано обратна зависимост м/у площа на топлообменниците и мощността на компресора. Което означава че ако производителя иска да направи с пръ..я боя той слага малък комп. или му подтиска мощността софтуерно, от друга страна ако иска да има и мощност и коп просто слага повече "железо" (топлообменник). Не случайно повечето 100В самурайчета с извънземен коп са 7ци(22ки) или 9ки (28ци) което е коректно от производителя но некоректно от търговците в БГ които ги кръщават 12ки и 15ки играейки си с бтутата както им дойде. (естествено не визирам всички търговци на секонд ханд дрехи, но този феномен сме го виждали дори тук във форума).
    въпреки, че и аз се разпознавам като един вид BTU-кръстник (въпреки, че съм значително по-мощен, защото не си играя на дребно с някакви там 7-ци и 9-ки) не мога да не се възхитя за пореден път от това, колко тънко охладителя познава занаята и същевременно за съжеля, защото от него щеше да излезе перфектен мошенник...

  17. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2011
    Мнения
    3,319
    #14

    Re:Голямата измислица: "висок cop"!!!

    Mitsubishi и Toshiba, трябва да почерпят опит от Midea, как се правят климатици
    Ventsislav Negentsov и Asen Ikonomov харесват това.

  18. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008
    Мнения
    1,208
    #15

    Re:Голямата измислица: "висок cop"!!!

    Цитат Първоначално публикувано от pilot
    Mitsubishi и Toshiba, трябва да почерпят опит от Midea, как се правят климатици
    то тошиба вече черпи с шепите Мидея.... от скоро имат joint venture за инв. технологията .... цитирам списание Жарн от преди година...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 29
    Последно: 29-01-23, 16:48
  2. Отговори: 4
    Последно: 24-12-14, 00:18
  3. Отговори: 4
    Последно: 15-01-12, 23:07
  4. Отговори: 6
    Последно: 15-09-10, 17:53
  5. Отговори: 13
    Последно: 07-06-06, 10:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе