Страница 3 от 3 ПърваПърва 123
Резултати от 31 до 40 от общо 40

От боклука и "Новера" до защо да учим арабски...

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Re:От боклука и "Новера" до защо да учим арабски...

Ето колко струва кризата: http://www.segabg.com/online/new/art...=16&id=0000102
    Ама за изборите трябват пари за партиите, няма как иначе. Партии ли???

2.  

3. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Чудесна пропаганда, вършеща работа за немислещи хора помоему.
    Да разнищим теорията на този джурналист....

"В момента "Новера" вози около 30% от боклука на София. Това означава, че 1/3 от свършеното ще бъде платено 2 пъти. Това се равнява на около 30 000 лв. дневно отгоре. При метенето въпросът опира до 1100 декара дневно, изметени два пъти дневно, което е около 5000 лв."

Според статията, качественото почистване и сметоизвозване на 1/3 от София струва 35 000 на ден, а в момента се плащат 2х 35 000.
    Оттук, при липсата на проблем и кризисен щаб както беше дълги години досега, чистенето на 1/3 е 35, а на цяла София 100 000лв на ден.

Което означава, че всекидневно сметоизвозване и метене трябва да излиза за 1 година 365 х 105 000 == 38 325 000лв на година.
    Такса смет за тази година ми беше от порядъка на 170лв. В София живеят 2 000 000 човека, предполагам имоти, за които се плаща данък са около 1/3-1/4 от живущите или някъде около 500 - 700 000. Да вземем средното 600 000. Отделно има куп институции, които са съсредоточени в столицата, които също плащат такса, има куп офиси, в които хората работят, за които също се плаща такса, но тях да ги оставим резерва и да не ги включваме в сметката.
    Та, за една година ако се събират в общинския бюджет 170лв х 600 000 == 102 000 000лв на година.

По някакъв начин излиза, че от прителажетли на имоти в София се събират 3 пъти повече пари, отколкото тази журналя смята за неробходимо за почистване. В този ред на мисли - след като цитираш статията предполагам й вярваш, но в такъв случай би ли обяснил къде греша в сметките? А ако не греша, би ли обяснил защо те притеснява, че заради двойно чистене се плащат 35 000лв на ден в момента, а не те притеснява това, че всекидневно спрямо този разчет изчезват 174 452лв /5 пъти повече/, които са събрани от софиянци и не се използват за почистване?

Сметката е много груба. На практика по мои груби сметки за почистване трябва да се събират не 100, а около 150 000 000лв - с 50% повече от горните ми сметки, защото събраната сума се формира не само от данък смет, но и от данък сгради, а на кмето се дават и отчисления от държавния бюджет. Така че, спрямо схемата ако годишната сума за почистване е 105 000 на ден, а бюджета на общината за тази дейност е 150 милиона годишно остават над 300 000лв на ден с неустановен произход.
    Единствения несметнат разход е извозването на бали - предполагам си наясно че той не е 300 000лв на ден )

Та да конспектирам - или статията е тъпа и провокативна и няма място във форума ни, или в столична община потъват всекидневно огромни суми - около 10 пъти по-големи от тази, която се разисква в писанието, че се плаща за двойното почистване. Ще ми бъде приятно ако немалкото участници, засегнали се, че София се чистела в момента с техни пари, а не с тези на софиянци се замислят дали това наистина е така и дали парите, събирани от софиянци не са достатъчни ако се използват правилно за едно добро почистване.

4. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Сметката ти за 38 мил за почистване е вярна, потвърдиха я и преди малко по една от телевизиите. Акцията "криза с боклука" ще струва за сега още 10мил. на целокупния български данъкоплатец. А общината има куп други разходи освен смето и снегопочистването и независимо от това сумите, които потъват са огромни. Затова толкова фирми се натискат да са близо до държавната и общинските "хранилки", затова са даренията пред избори - за да се доредят после до "бозките".
    Друг интересен факт които се коментираше днес - едрогабаритни и несепарирани отпадъци се извозват ударно на сметището в Суходол, с което бързо се запълва и без това ограничения му капацитет. Идеята е то да спре да функционира точно около парламентарните избори и ето ти нова криза с боклука на сред лято.

5. Member
    Тук е от
    Nov 2005

Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    А общината има куп други разходи освен смето и снегопочистването и независимо от това сумите, които потъват са огромни.
    Общината има и куп други приходи. Такса "Смет", която е около 90 млн. лв. годишно, е именно само за почистване! Така че далаверата е явна и не е от вчера, но никой, който има възможност, не е достатъчно луд да се опита да прави нещо. Честно казано за едни около 50 млн. лв. годишно и аз щах да се правя на разсеян.

Вчера казаха по новините, че правителството поискало да види договорите на общината с концесионерите именно защото има яко разминаване между това, което струва сметоизвозването на кризисния щаб и това, което се събира от софиянци. Да видим дали ще излезе нещо или предизборно ще се разберат зад кадър!

6. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    А общината има куп други разходи освен смето и снегопочистването и независимо от това сумите, които потъват са огромни.
    Ама ти определено си много объркан според мен....
    Аз ти направих сметка колко се събира отр ТАКСА СМЕТ, а не от други данъци! Каквито и други разходи да има общината, те не са предмет на ТАКСА СМЕТ.
    Това едно на ръка.
    Второ - Във момента парите, които общината харчи за почистване са цялата такса смет, част от данък сгради и пари, които се превеждат от държавния бюджет! Така е от много години и това са пари, които се твърди, че отиват за почистване! Така че, сумата е по-голяма от цитираните по-горе 80 милиона.
    И престани с изхвърлянията "ще струва за сега още 10мил. на целокупния български данъкоплатец."
    Както видяхме, пари в излишък от такса смет, плащана САМО ОТ СОФИЯНЦИ има предостатъчно. Стигат и за така нареченото почистване от общината и за тази извънредна акция, стигат и за още 4-5 извънредни акции. Така че, явно всички разходи се покриват само и единствено от приходи, генерирани от софиянци - всички от провинцията могат да бъдат спокойни - тяхни пари за извънредното почистване не се използват!
    А виж, софиянци няма как да са спокойни, след като в тяхната община и при техния кмет потъва около 3 пъти по-голяма сума от тази, която той харчи за нещо като почистване.

7. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от КрИс
    Ама ти определено си много объркан според мен....
    ...........
    Не знам кой е по-объркания в случая от двама ни. Вместо да раздаваш квалификации, по-добре провери от къде иде финансирането на "кризисния щаб" - от общинския бюджет (който държавата не може да управлява) или от държавния бюджет?
    http://www.monitor.bg/article?id=195823

8.  

9. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Всеки знае откъде идва финансирането.

Проблемът е, че на никой не би следвало да му пука от това, след като по елементарни сметки се вижда, че лиспва огормна сума пари, която е от данък смет, събран от софиянци и която явно не се ползва по предназначение. Наистина ли не осмисляш цифрите по-горе?

10. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Всеки знае откъде идва финансирането.

Проблемът е, че на никой не би следвало да му пука от това, след като по елементарни сметки се вижда, че лиспва огормна сума пари, която е от данък смет, събран от софиянци и която явно не се ползва по предназначение. Наистина ли не осмисляш цифрите по-горе?
    Ама разбира се, че се краде и то като за световно! Тук в темата разговора беше за друго - имаше ли смисъл от тази изцепка на правителството? Каква е реалната полза и какви са истинските цели? Да не би да си мислиш, че тия допълнително хвърлени 10мил. ще отидат всичките за почистване на София? Казаха го и по-горе писалите - хората не са съгласни в тази криза, когато бюджета е пред пълен провал да се хвърлят грешни пари в бездънните партийни джобове!

11. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Не, темата в последните постове е, че се цитират безмислени статии.
    Че се краде, краде се. Но повярвай ми не по този начин - при събираеми поне 100 милиона не се обявяват 38 за почистване, а останалите 62 да се прибират в джоба. Предполагам, че разбираш, че така не се прави. Обявяват се разходи от 100, от които реално се дават 38, а 62 се прибират.
    Просто ми се иска хората във форума да мислят, а не да цитират абсурдни статии...

Както и да е, твоята логика явно никога няма да я разбера - дават ти се данни, че всяка година по сметки, които ти цитираш изчезват 60 милиона, но ти продължаваш да кълнеш за еднократно изчезнали 10 милиона без да отчитаме има или няма ефект от тях...
    Това за мен е някакво върло анти поведение, което е просмукано от политика и лишено от логика.

12. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Не, темата в последните постове е, че се цитират безмислени статии.
    Че се краде, краде се. Но повярвай ми не по този начин - при събираеми поне 100 милиона не се обявяват 38 за почистване, а останалите 62 да се прибират в джоба. Предполагам, че разбираш, че така не се прави. Обявяват се разходи от 100, от които реално се дават 38, а 62 се прибират.
    Просто ми се иска хората във форума да мислят, а не да цитират абсурдни статии...

Както и да е, твоята логика явно никога няма да я разбера - дават ти се данни, че всяка година по сметки, които ти цитираш изчезват 60 милиона, но ти продължаваш да кълнеш за еднократно изчезнали 10 милиона без да отчитаме има или няма ефект от тях...
    Това за мен е някакво върло анти поведение, което е просмукано от политика и лишено от логика.
    Статиите не са безмислени, те дават фактите. Ние обикновените данъкоплатци нямаме поглед в реалните бюджети нито на София, а още по-малко в държавния. От къде ти черпиш информация? От бюджетите в оригинал ли? Силно се съмнявам в това!
    И какво ти е странно в логиката ми? Това, че ме дразни, че в името на политиката се разхищават пари?
    Според твоята логика излиза, че не би трябвало да ми пука за някакви си 10мил, като и без това се крадат други 60мил, да не ми пука кой и как ме управлява, да не чета вестници и да гледам само "реалити шоу" по телевизиите. Тук напълно се разминаваме!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 3 ПърваПърва 123

Подобни теми

1. Отговори: 4
    Последно: 09-09-13, 23:54
  2. Отговори: 4
    Последно: 16-01-12, 00:07
  3. Отговори: 1
    Последно: 30-12-06, 12:48
  4. Отговори: 4
    Последно: 12-01-06, 19:33

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе