Aкциза на цигарите може да смени правителство!
Под предлог, колко са загрижени за нашето здраве редица правителства опразваха българския джоб, оправдавайки се с европейския съюз, закърпвайки положението за един мандат с цени не съответстващи с нашия стандарт. Пореден пример за това е новия акциз на цигарите. Статистиката показва, че при всяко поскъпване на цигарите отказалите се от тютюнопушене са минимален брой. Намаляването на пушачите е продължителен процес който се постига с агитация и убеждение преди да си превърнал тютюнопушенето в начин на живот. Акциза на цигарите за 2010 г. е изцяло финансов и е продиктуван от неспособността на управляващите да създадат действащи контролиращи и силови структори за по- добра събираемост на средства за хазната и за тяхното изразходване. Освен временното попълване на дупки в хазната, това ново решение на правителството ще доведе до по- големи разходи за здравеопазването поради нездравословно хранене на пушачите и техните семейства. Ще пропадне здравната реформа, и ще оставим за наследство едно недъгаво поколение тъпкано с нискокачествена храна, за която е останало малко пари след осигуряване на цигарите , на пристрастените родители от така или иначе ниските доходи. Ще се увеличат кражбите поради недостиг на средства в семейните бюджети. И във връзка с високата престъпност ще се блокира и съдебната реформа претупвайки делата поради свръх заетост и принуждавайки се да определя голяма част от престъпленията като маловажни и незначителни заради претъпканите затвори. Ще има и други негативни явления, но за тях давам поле за изява на другите съфорумци.
Това което не се сещат управляващите е, че освен като обекти за попълване на хазната НАШАТА МНОГОЧИСЛЕНОСТ Е СИЛА КОЯТО ПРИТИСНАТА ДО СТЕНАТА МОЖЕ ДА СЕ УБЕДИНИ И ДА СМЕНЯ И ПРАВИТЕЛСТВА!
Призовавам всички които са съгласни с горепосоченото, да проявят необходимата активност, за да не допуснем всичко това да се случи.
Re:Aкциза на цигарите може да смени правителство!
Тук политика не се толерира.
темата е за коша.
Навсякъде в Европа цигарите са скъпи и се пушуи само на определени места .
Тук при нас е обратно.
1. Навсякъде в Европа и заплатите са големи. Кутия цигари за 3.5-4Е е несъизмеримо евтина при заплата от 2000Е, в сравнение с кутия цигари за 3Е при заплата от 250Е! Хайде да се мисли, преди да се пише. Това не е транспорт, не е храна, чиито цени няма как да се различават особено в БГ и ЕУ. Това е стока, чиято цена се формира главно от акцизи. Тоест, ние сме бедна държава, хората взимат малко пари и живеят лошо. Но видиш ли, акцизът в/у тютюневите изделия трябва да е на европейско ниво. Странно и непопулярно решение, което за съжаление може да бъде прието без проблем само и единствено в страна като нашата, пълна с изтормозени хора, свикнали да се държат с тях като с парцали...
2. Кутия пурети във Франция струва по-евтино, отколкото в България!!! /естествено, не само във Франция, а навсякъде в ЕУ струва по-евтино, давам Франция за пример, защото там цигарите са доста скъпи даже и за ЕУ/
3. Това къде може да се пуши и къде не може няма никаква връзка с цените и акциза на цигарите, освен в болния мозък на ББ и безмозъчните поддръжници на всяко негово действие.
4. Редица смислени ЕУ държави - напр. Австрия имат същите ограничения за местата за пушене, каквито има и в България. Хайде да се престане да се спекулира с това какви кански забрани имало навсякъде!
5. Политиката... знам ли, може и да не се толерира, но пък никога е нямало и нагласа да се трият теми, защото имало някакъв политически елемент в тях.
6. Темата е колкото политическа, толкова и икономическа. До гуша ми дойде последните дни от популистки изказвания, че видиш ли, акцизът се вдигал с повече от необходимото не за да се съберат пари, а за да се помогнело на обикновения човек!!! Ай сиктир.
@Крис , на никого не е приятно да се пуши навсякъде.
отиваш в Офис и смърди на цигари. Самия аз също пуша, но се въздържам да паля навсякъде и да си хвърлям "угарката" на пътя.
Дай да се култивираме малко пушачите.
Даваш пример Франция - аз ще ти дам с Италия - Пушат навсякъде но само ако е разрешено ( по скоро ако няма забрана де) - но не си хвърлят фасовете като нас. В заведение преди да запалиш питаш и ако ти дадат пепелник тогава може да запалиш.
цените на цигарите са си високи , без значение че много не получават 2000Евро.( имам в предвид гастарбайтерите )
но ми направи впечатление друго. На връщане спрях на бензиностанция в Сърбия.
Влязох да си купя 1 кутия че ми свършиха а ми се пушеше много.
Та кутия от цигарите които пуша тук , тма струваха 1,80лв ( 0.90 Е.цента)
Естествено че си купих картон Син Viceroy за 9 Euro ( При нас е 15Е )
Еми реално погледнато цените на почти всички стоки са ни европейски(може би с изключение на имотите), че дори и на някой стоки, цените са ни по-високи. Но това не е повлияло на никое правителство да падне, стоят си и си ни цоцат както си искат.
Сутрин като пътувам за работата гледам колко деца са с цигара в ръка. Егати и мерките, които имаме. От класа ми - 19 човека само 2 ма не пушим, а просто като се сетя, че съм завършил училище преди 10 години.
Против съм като цяло цигарите и съм твърдо за повишаването на акцизите и контрола на продажба на алкохол и цигари на малолетни и непълнолетни, но това не трябва да са единствените мерки.
А това какви са ни заплатите, няма кой знае какво значение, важнато е какво можем да си позвилим с тях. Като няма пари няма да се пуши толкова.
Казвам го от личен пример, защото работих преди време с една жена на години (над 55г.), коята заклета пушачка, в момента който казаха, че вдигат цените на цигарите за пореден път, каза че спира и от тогава вече 4-5 години не е пушила. Не виждам какво лошо има в това чрез акцизи на цигари да се пълни бюджета. Ако беше на горивата тогава не е много правилно, защото те участват в ценообразуването на почти всички стоки и от там цените отиват нагоре.
Като не го устройва човек си търси начин да промени нещата или да отиде там където цените са по ниски.
понеже темата е дъвкана, че дъвкана, а изказването на mmsr граничи с комедията, ще кажа само следното:
като ти се кара мерцедес, спестяваш за мерцедес и не мрънкаш, че нямаш апартамент
като ти се пуши, а цените са високи, бъркай си по-надълбоко в джоба и недей мрънка - никой не те кара насила, нито някой е длъжен да се съобразява с теб. както и опелът е кола, така и непушенето е равностойна алтернатива
така че идиотизми от рода на "кражбите ще се увеличат като пряко следствие от акциза на цигарите" са толкова смешни, колкото и търсенето на зависимост между яденето на кус-кус под формата на буквички и грамотността
Както се очакваше темата влиза в коловоза...
Да това сполетя огромен брой от сънародниците ни. Огледайте се около вас, какво става с вашите близки и познати. Семейства са заедно за по един месец в годината за да работят в чужбина и да подържат все още останалите тук. Деца са гледани от бабите си без родителски контрол. Поради същата причина и един господ знае освен цигари какво още ползват подрастващите. Недостига на средства е причина и за ред други семейни драми и нещастия, а ние продължаваме да приравняваме цените към европейските.
Пенсионните фондове загиват защото млади хора не останаха.
Продължителността на живота намаля драстично не заради тютюнопушенето, а заради нервното напрежение и несигурността провокирана от нецелесъобразни решения на оправляващите през годините. Всички закони приети в последните 20 год. са в противоречие на други създаващи абсолютен хаос и поставящи населението ни в положение на виновни и пред задачата винаги да избираме от две злени по малката. И така на татък.........
Лицемерието около нас също убива.
@mmsr
извинявай, ама какво общо имат с тютюнопушенето, отишлите хора в чужбина?
А също и пенсионерките му фондове там?
Това просто е поредния дразнител в ежедневието оказващ влияние на по- голямата част от работещото население. Това е днес.
Голям дразнител е факта, че в подрастащото българско население ПРЕОБЛАДАВАТ ПУШАЧИТЕ.
Аз залагам на Алкохолиците :)
Аз пък нямам права да заключа темата, защото отдавна се изчерпа :yikes
Аз пък права имам, ама желание нямам :)