Холивуд загуби ключово дело за авторски права в интернет

04 Февруари 2010, 11:03
Източник: TechNews.bg

Група холивудски студиа загубиха ключово дело за авторски права срещу австраийски интернет доставчик, съобщи Ройтерс. Съдът реши, че iiNet не може да бъда считана за отговорна за неоторизирано теглене на филми от потребители чрез използването на нейната услуга за интернет достъп.

Делото срещу iiNet е заведено от група от най-големите холивудски студиа сред които Village Roadshow, Universal Pictures, Warner Bros, Paramount Pictures, Sony Pictures Entertainment, 20th Century Fox и Disney. Консорциумът се надяваше да докаже, че фирмата iiNet не е успяла да предприеме стъпки да спре нелегалния обмен на файлове между потребителите. Нещо повече, студиата искаха да докажат, че самата фирма е нарушила авторски права, като е съхранявала и трансферирала данни чрез своята система. Австралийският федерален съд в Сидни обаче отсече, че не е възможно фирмата да бъде държана отговорна за това, че потребителите й са направили нарушение.

Интернет доставчикът е осигурявал интернет на потребителите си и не му е работа да оценява дали даден трансфер на данни е оторизиран, смята съдията. В своята защита заяви пред съда, че не е задължена от закона да се занимава с нарушения на авторските права, че потребителите са невинни до доказване на противното и че целият случай е все едно да съдиш електроцентралата за това, което хората правят с електроуредите си.

Австралийският цифров алианс - обединение на библиотеки, университети, музеи и галерии - приветства решението на съда. Алиансът смята, че решението е в полза на културните институции, които представят своите колекции от творби в кибер-пространството и последните биха могли да са обект на нелегално изтегляне. "Практическият ефект от това решение за интернет доставчиците се състои в това, че отхвърля исканията на индустрията на правоносителите, според които интернет доставчиците трябва да се превърнат в полицаи спрямо дейността на потребителите си“, коментира Дерек Уайтхед, председател на Австралийският цифров алианс.