Първоначално публикувано от
FearMe за протокола - имам куче, 35-килограмова мъжка белгийска овчарка (една от най-интелигентните породи, за който се интересува), така че не съм някой безчувствен кръволок, който не знае за какво говори. гледал съм го от съвсем малко кутре и знам какво е да възпиташ животно
аргументът "ние хората сме виновни, оставете кучетата на спокойствие" е доста плосък и повърхностен. след като ние хората сме отговорни, тогава следва ние, хората, да понесем отговорността. е, да тровим/затваряме/скопяваме хората, които са си изоставили псето ли? тъпо, та дрънка.
е, след като сме принудени да избираме кого да накажем, аз избирам кучетата, защото адекватни мерки срещу хората няма как да се вземат.
рисковете от саморазправата съм ги споменал, но държа да отбележа че нито на йота не осъждам действията на човека. подчертавам ЧОВЕКА. от осъждане на действията на КУЧЕТАТА полза няма, защото кучето няма интелекта на човека, следователно то трябва да бъде ПРИНУДЕНО да се съобразява с действителността, а тя е, че то НЯМА ПРАВО ДА ХАПЕ ХОРАТА.
за мен това поставя точка по въпроса. бездомните псета следва да бъдат елиминирани без никакви угризения. защитниците на кучетата да си вземат по къщите толкова, колкото им се простира любовта, да си ги обезпаразитяват, хранят, ваксинират, плащат данъци и т.н.
степента на хуманност (коренът идва от "homo" - човек) на едно общество не се измерва с това, колко сме толерантни към заплахите, а с това, как се отнасяме с ХОРАТА.
нахрани с пържола едно дете от приют, а не едно куче на улицата!