не е точно новина, но е резултат от поредната акция (паническа) от страна на виваком да си запазят АДСЛ клиентите извън софия. или поне да не загубят много. или по-скоро да демонстрират пълната липса на пазарен усет, маркетингови проучвания и мениджърски опит.
както всички техни клиенти са усетили на гърба си, от няколко дена върви усилена телефонна спам-акция.
звъни се от софия (моя милост е от варна) и любезен женски глас желае да те запознае с най-новата промоционална оферта. дотук добре. ако беше само 1 път само че не е. явно не си отбелязват на кого са се обаждали
освен това настояват в най-кратък срок да отидеш в най-близкия им офис, където да получиш новото си оборудване за по-високата скорост. мен държаха да ме видят същия ден следобеда. а не на мен когато ми е удобно. оборудването ЗА МЕН било пристигнало!
после започва разговорът по същество. скорост - 20 мегабита сваляне, 1 качване. на фона на сегашните 12/1 е добре. само че на фона на конкурентните оферти не е. от друга страна е познато зло, когато държи скорост - държи... човек би могъл да се навие да им остане клиент. да, обаче те искат преподписване на договора (което принципно е правилно).
преди увеличаването на скоростта ставаше автоматично и не се преподписваше. казвам им го това, а служителката ми пояснява: "е да, обаче това вече е нов план". "то и преди беше нов план", казвам аз, "но го правехте". "ами, господине, вие трябва да се ангажирате да сте наш клиент за 12 месеца, след като ще ползвате офертата ни."
на пръв поглед всичко е наред и по правилата, само че на втори се вижда пълната погрешност на подхода.
не може да си с най-калпавата оферта и да държиш на обвързване. не може да притискаш клиентите с изтекъл договор (като мен) и стоящи на калпавата ти оферта само по инерция, да се ангажират с калпавата ти оферта, след като току виж взели размислили изобщо дали да са ти клиенти. сега им плащам 25лв/месец за 12мегабита и бих останал техен необвързан клиент на 20мегабита за 20лв, дори и за 25лв. сега обаче съм раздразнен необвързан клиент, който не иска да бъде обвързан 12 месеца към най-калпавата оферта на пазара, и който сериозно проверява алтернативите. така че вместо да си запазят въпросните 25лв (или 20лв, все тая) от мен, те ще ги загубят, защото притискат свободен да избира клиент.
знам, че настоящето не е интересно за софиянци, защото те са свикнали на далеч по-високи скорости за далеч по-малко пари, но когато те спамят по телефона, е досадно. надали някой ръководен кадър от виваком чете тук, но ако по някаква случайност го прави, нека знае, че който му е дал такъв акъл, вкарва автогол. булсатком са ми на 20м и имат оферта за оптика 34мегабита+премиум пакет програми за 36лв. толкова сега плащам за интернет и стационарен, изобщо не ползван, телефон.