Резултати от 1 до 5 от общо 5

Снимка от стар вестник „разкри” рецептата на Кока-Кола

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,434
    #1

    Снимка от стар вестник „разкри” рецептата на Кока-Кола

    Снимка от стар вестник „разкри” рецептата на Кока-Кола


    Рецептата на „секретната съставка" на Кока - Кола, изобретена през 1886 година от фармацевтът Джон Пембертън и пазена досега в строга тайна, е разкрит, твърдят авторите на сайта Thisamericanlife.org http://www.thisamericanlife.org/radi...riginal-recipe
    които дори публикуваха тайнствената формула. Собствениците на сайта твърдят, че рецептата е изскочила наяве още през 1979 година, когато във вестник The Atlanta Journal-Constitution от 8 февруари е била публикувана снимка на човек, държащ в ръката си книга, където е поместено фотокопие на тайнствената рецепта, пише The Daily Telegraph. В нея са показани точните дози на всички съставки на секретната съставка на питието - препарата Merchandise 7X, който придава характерния й вкус. Тайната за приготвянето му се пази в град Атланта, в сейф с денонощна охрана. „Основните съставки не са тайна", заяви мениджърът по връзки с обществеността на компанията Сюзи Крамтън, но не каза дали е истинска рецептата.

    Според водещия тази формула е била записана на ръка, открита сред документи, принадлежащи на фармацевт и публикувана в ежедневника "Атланта джърнъл конститюшън" още през 1979 г. Тогава към статията била публикувана и снимка, на която се виждали страници от тетрадка с ръкописен почерк, изброяващ съставките на онова, за което радиоводещият твърди, че е рецептата на Кока-колата.

    Тетрадката е била в действителност на приятел на Джон Пенбъртън, фармацевта, който е създал Кока-колата през 1886 г.
    http://www.moreto.net/im/18033.m400.jpg
    Тетрадката е преминала през много ръце и накрая се озовала у фармацевта от щата Джорджия Евърет Бийл. Той пък бил познат на автора на статията, появила се в американския вестник през 1979 г., е казала вдовицата на Бийл, с която е разговарял радиоводещият Айра Глас.

    А ето и секретната рецепта, според версията на сайта

    Извлек от листата на коката - 26,64 г
    Лимонена киселина - 84,9 г
    Кофеин - 28,3 г
    Захар - 30 / не се казва в какви единици/
    Вода - 1,892 л
    Ванилия - 28,35 г
    Карамел - 42 г
    Вкусова добавка Merchandise 7X /на 18,9 л сироп-56,7 г/
    Cпирт - 226,8 г
    Портокалово масло - 20 капки
    Лимоново масло - 30 капки
    Мускатово масло - 10 капки
    Кориандър - 5 капки
    Неролиево /флердоранжево масло/ - 10 капки
    Канела - 10 капки

    Допълнение: От компанията Кока-Кола отрекоха твърденията, че рецептата е разкрита. Те, обаче не отрекоха че, това е оригиналната рецепта, която като вкус няма много общо с днешната Кока-Кола, тъй като рецептата е била променяна през годините.


    Доколкото си спомням /бях чел преди 25 години/ оригиналната рецепта е:
    Кокаинова паста /забранена за ползване от федерален закон приет през 1933г/
    Листа от орехи
    Карамелизирана захар
    Merchandise 7Х

  2.  
     
  3. Member Аватара на Karata
    Тук е от
    Jan 2004
    Мнения
    960
    #2

    Re:Снимка от стар вестник „разкри” рецептата на Кока-Кола

    Почти веднага ми мина през ума, че ще бъде опровергано на секундата
    http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3618471
    ... което пък нищо не значи

  4. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,434
    #3

    Re:Снимка от стар вестник „разкри” рецептата на Кока-Кола

    Днешната изпълнявана рецепта ,няма почти нищо общо с оригиналната от 1886 година. заради забраната на използване на кокаинова паста-произвеждана от листа на кока....

    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%...82%D1%8A%D0%BD
    http://www.monitor.bg/article?id=242519
    http://www.monitor.bg/article?id=190711

    В наши дни Кока-Кола се произвежда като концентриран сироп, който се доставя на множество франчайзингови фирми, които го бутилират и дистрибутират. Кока-Кола произвежда и няколко напитки, които носят името Кока-Кола, но са различни по вкус или състав от класическата напитка. Най-популярната и разпространена от тях е диетичната Кока-Кола (позната у нас с името Кока-Кола лайт, на английски - Coca-Cola light), която се превръща в най-популярната диетична напитка. Освен диетичната Кола, компанията произвежда още Кока-Кола с добавен екстракт на кафе (Coca-Cola Blāk), с вкус на ванилия (Coca-Cola Vanilla), череша (Coca-Cola Cherry), лимон (Coca-Cola with Lemon), както и такава без кофеин (Caffeine-free Coke).

    Кока Кола е изобретена в Кълъмбъс, Джорджия, от Джон Пембъртън първоначално като кокауайн, комбинация от вино и кокаин, наречена Кока с френско вино на Пембъртън. В началото тя е продавана като лекарство срещу главоболие по пет цента на чаша в автоматите за газирани напитки, които стават популярни в САЩ по това време. След забраната на алкохола в Джорджия през 1886 виното в рецептата е заменено с безалкохолен сироп. Първите продажби са реализирани на 8 май 1886 в аптеката „Jacob's Pharmacy" в Атланта, и за първите осем месеца са продавани едва девет чаши средно на ден. Газираната напитка става популярна и поради факта, че по това време в САЩ се смята, че газираните напитки са много полезни за здравето.

    Кока-Кола започва да се продава в бутилки на 12 март 1894, а първите кутии се появяват през 1955.

    За първи път напитка Кока-Кола напуска САЩ през 1900 година, когато най-големият син на Кандлър - Чарлс Хауърд Кандлър взима със себе си шише сироп, когато заминава за Англия. Малко по-късно в Атланта получават поръчка за пет галона сироп, което е и първото експортирано количество.

    След няколко години са построени първите заводи зад граница в Куба, Панама, Филипините, Пуерто Рико и Гуам. През 1920 година във Франция започва да работи първата в Европа бутилираща компания.

    Точната рецепта на Кока-Кола е легендарна търговска тайна. Оригиналното копие на рецептата се пази в главния трезор на „Сън Тръст Банк" в Атланта, Джорджия. Съществува мит, че само двама души имат достъп до рецептата, като всеки знае само половината от нея. Истината е, че макар Кока-Кола да има правило, ограничаващо достъпа само до двама души, всеки от тях знае цялата формула (така че да не бъде изгубена при внезапна смърт на единия от тях), а има и други, които са знаели процеса на създаването ѝ..

    Формулата включва съставки, смесени в сироп, преставляващ силно концентрирана смес от вкусове, които се смесват само в няколко избрани центрове в света. След като този концентрат е приготвен, той се предоставя на бутилиращите компании по света, които го смесват с други минорни (сравнително незначителни за оформянето на вкуса, някои по-сериозни, поради особенностите на вестните вкусове.) съставки, след което се смесва с газирана вода. Това гарантира пълен контрол на Кока-Кола Къмпани върху качеството, съдържанието и стандарта на продукта.

    Името на Кока-Кола идва от листата от кока и плодовете от кола, използвани като ароматизатор. Основните съставки са вода и захар. Други предполагаеми компоненти са карамелът, кофеинът, фосфорната киселина, сок или масло от зелен лимон и ванилия. Отличителният вкус идва най-вече от смесването на захар и масла от портокал, лимон и ванилия. Останалите съставки променят съвсем слабо вкуса. В наши дни обаче в САЩ Кока-Кола е подслаждана с високо-фруктозен сироп от царевица (HFCS), което „притъпява" вкуса. Кока-Кола със захар все още се продава в Европа.

    В оригиналната рецепта стимулиращият ефект на напитката се предизвиква от естественото съдържание на кокаин в листата от кока и на кофеин в ядките от кола. От 1929 кокаинът се извлича от листата чрез обработка, оставяща физиологически незначителни следи, а количеството на кофеина е намалено, но не напълно. Според сайта на Кока-Кола напитката „не съдържа кокаин или други вредни субстанции и кокаинът никога не е бил добавян компонент на Кока-Кола", което, макар и вярно, може да се резглежда като подвеждащо.

    Обработката на листата от кока се извършва в специално лицензирана фабрика в Ню Йорк. Макар това вероятно да е най-големият производител, други химически фирми също имат лицензи за внос на листа от кока в САЩ.

    Освен кокаина, друга противоречива съставка на Кока-Кола е кофеинът. Съдържанието на кофеин в Кока-Кола е предмет на съдебни спорове от 1920-те. През август 2005 литър Кока-Кола съдържа максимум 150 милиграма кофеин. За сравнение същото количество кафе съдържа между 280 и 750 милиграма кофеин.

    Ето и някои от твърденият, съпътстващи Coca-Cola през годините, подбрани от CNBC:

    Кокаинът е една от оригиналните съставки на Coca-Cola. (Вярно)

    Coca-Cola първоначално е предлагана като пенкилер, който се предполага, че освен всичко друго, лекува състояния като главоболие, импотентност и пристрастяване към морфин. В края на 19-и век не е било необичайно незначителни количества кокаин да присъстват в съмнителни медицински лекарства за ободряване и еликсири. Като такъв, продуктът е именуван на ядки от кола и екстрат от листа от кока, двете съставки, които се считали за „лековити“ по това време.

    Дете починало в Бразилия след като пило диетична кола и яло Mentos. (Невярно)

    Този слух идва от видеоклип, циркулиращ в интернет през 2006 г., на който се показват зрелищните последствия от пускането на бонбонче Mentos в бутилка диетична кола. Смесването на въглеродния диоксид в колата с порестата повърхност на бонбончето води до образуването на хипергазиран гейзер от диетична кола високо във въздуха.

    Този мит обаче е неверен, защото сдъвкването на бонбончето Mentos унищожава порестата му повърхност, която е необходим компонент за образуването на балончета въглероден диоксид.

    Coca-Cola съдържа съставки, които нарушават ислямските хранителни закони. (Невярно)

    Според сайта на Coca-Cola компанията спазва хранителните закони на всяка страна, в която развива дейност. Това включва страни като Саудитска Арабия, Малайзия и Пакистан, чиято основна религия и Исляма. Освен това правителствата на тези страни са обявили Coca-Cola като „подходяща за консумация от мюсюлмани.“

    Преводът на „Coca-Cola“ на диалекта Мандарин означава „да позволиш на устата да се наслади.“ (Вярно)

    Когато Coca-Cola първоначално навлиза на китайския пазар през 1928 г., няма буквален превод на името на продукта на диалекта Мандарин. Компанията решава този въпрос като намира четири китайски йероглифа, които когато бъдат поставени един до друг фонетично възпроизвеждат звуците „ко-кa-кo-лa“, без в същото време да създават фраза, която звучи комично, безсмислено или като нещо лошо. След кратък период на експериментиране, правилната последователност от йероглифи е намерена и въпреки че буквалния й превод е „да позволиш на устата да се наслади,“ може също така да означава и „нещо вкусно, което носи удоволствие.“

    Coca-Cola веднъж изтегля печатна реклама съдържаща нецензурно изображение. (Вярно)

    Coca-Cola пуска реклама на австралийския пазар през 1995 г., която очевидно е могла да бъде проверена малко по-добре преди да излезе. Рекламата е обикновена илюстрация на бутилка кола разположена сред ледени кубчета. Дотук всичко е добре. За съжаление творецът на рекламата също така включва и нещо допълнително, което не било забелязано докато плакатът вече не е отпечатан в огромен тираж и разпространен из страната. Това допълнително нещо е силует на човек извършващ нецензурен акт, който се мъдрел в сенчестите контури на едно от ледените кубчета. Цялата тази ситуация не се подобрява и от факта, че плакатът носел слогана „Усетете извивките!!“ Компанията уволнява твореца и го съди.

    Заводи на Coca-Cola са били мишена на терористични организации и в резултат на това, малки количества отрова са открити в кутийки от кола. (Невярно)

    На сайта на Coca-Cola се казва, че „тези слухове са абсолютно неверни.“ От компанията заявяват, че имат много предпазни мерки, с които да защитят съставките, използвани в продуктите й.

    Coca-Cola може да се използва ежедневно в готвенето. (Вярно)

    Изрично на сайта на Coca-Cola е посочено, че напитката може да се използва като заливка при печенето за шунка, при което се получава „вкусен сос.“ От компанията също така твърдят, че напитката може да се използва при готвенето на пържоли.

    Coca-Cola може да се използва за почистването на домашни уреди и автомобили (Невярно)

    Жалко, че този слух не е истина, тъй като щеше да е много удобно да разполагаме с една единствена евтина субстанция, която може да почиства тоалетни, акумулатори и стъкла на коли, докато в същото време разхлабва болтове и премахва ръжда. За съжаление такъв продукт не съществува и уебсайтът на Coca-Cola предлага, ако искате да използвате нещо домашно, за да почистите хладилника си, да се придържате към оцета.

    Зъб оставен в чаша с Кока-кола ще бъде напълно разложен за една нощ. (Невярно)

    Киселинните свойства на Кока-Кола вероятно правят този слух правдоподобен. Въпреки всичко, това е само слух. Киселинното съдържание се намира в много много напитки, включително в натуралните като суроватка и плодов сок.

  5. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #4

    Re:Снимка от стар вестник „разкри” рецептата на Кока-Кола

    аз пък ще изложа няколко други факта:

    колата наистина разгражда ръжда и това се дължи на съдържанието на фосфорна киселина. всякакво сравнение с ябълчената, лимонената и винената киселини, които се съдържат в плодовете е не само погрешно, ами и тотално разчитащо на царящата неграмотност сред хората. други налични киселини в лодовете са фолиевата, аскорбиновата (витамин С) и т.н.

    цистерните, които разнасят концентрат на кола, имат специален изолационен слой отвътре, за да не бъде разяден металът на самата цистерна.

    не е удачно да бъде ползвана в ежедневието за почистване заради наличието на захар (за което ще говоря след малко), която после трябва да бъде мита на свой ред

    ------------------------------------------------

    малоумният слух за отрова в колата не е заради толкова модерният напоследък тероризъм, а резултат от саботажите от страна на работници в самите заводи на кола в южна америка, които не само биват експлоатирани, ами и биват подложени на репресии от страна на кола. за справка потърсете примерно случая в колумбия и убитите профсъюзни дейци в завод на кола.

    ---------------------------------------

    ползваният глюкозо-фруктозен сироп всъщност няма нищо общо нито с глюкозата като глюкоза, нито с фруктозата като извлечена от плодове. става въпрос за продукт от обработката на ГМО царевица, който просто е сладък, но пък "за щастие" е много по-евтин от захарта.

    леката кола изобщо не ми се обсъжда. само фактът, че за да не се ползва "много" вредната захар се слага изключииително полезният аспартам, говори сам за себе си.

    --------------------------------------

    пристрастяването към колата е добре известен факт, който се дължи на няколко неща. кока вече в колата няма, но пък има 2 други неща:

    1. дългосрочна пристрастеност - съотношението сол/захар в нея (и не само нея, но в случая говорим изолирано за колата) е изчислено да бъде такова, каквото човешкият организъм намира за изключително атрактивно. затова и копнежът за кола, когато скоро не си пил, а иначе си пийваш доста.

    2. краткосрочна пристрастеност - това не е точно пристрастеност, а желанието за още една чаша след първата, втората... това се дължи на гореспоменатата сол, заради която течността не утолява жаждата, а я усилва. количеството сол бива скрито зад високата сладост, но като цяло в N грама кока кола се съдържа сол, колкото в N грама пица.

    не ви ли е била чудно защо жаждата ви минава след 1 чаша вода (250г), а от колата изпивате 3-4 чаши, а все още сте жадни?

    мога да споделя 2 мои лични наблюдения, или по-скоро 1 наблюдение и 1 откритие, във връзка с колата. наблюдението ми е колко натоварваща за организма е колата като напитка. кола вече не пия от много години, като наскоро реших да си направя следния експеримент - да изпия 1-2 чаши. първите няколко глътки бяха вкусни... първата чаша я изпих малко на зор, втората я оставих до половината, защото ме заболя корема. същото усещане прди години, когато пиех кола, получавах поне след 3-4-тата чаша. някой ще каже "отвикнал си". дам така е, само че и човек и пъпеши не яде много месеци наред, но после не го заболява корема след 200-300г пъпеш, нали?

    експериментът, който аз "изобретих" за установяване на фактическата наличност на сол в газирите в домашни условия е много лесен. претоварете си вкусовите рецептори за сладко (примерно с цял шоколад или нещо от рода), а след това пийте газирано. става най-лесно с тоник, защото другите ароматизирани бълвочи натоварват и други части на езика и човек се обърква. в тоника освен сладкото има само горчиво и солено, и затова е по-лесно.

    усещането от тоника, след като рецепторите за сладко са изключени, е като от пиене на морска вода. който не вярва, да провери сам.

  6. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,434
    #5

    Re:Снимка от стар вестник „разкри” рецептата на Кока-Кола


    FearMe
    Прав си за съдържанието на сол и захар-и аз съм го установил преди години. Колата не утолява жаждата ,а само те кара да пиеш още...нарушавайки баланса -естественото pH на организма /което е 7pH/. Пристрастеноста я виждам всеки ден в лицето на две от колежките си ,които всеки ден пият по бутилка 0,5л...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 1
    Последно: 17-06-12, 00:35
  2. Осемядрена платформа за игри разкри Intel
    От IvO™ във форум Общ - хардуер
    Отговори: 11
    Последно: 16-06-07, 19:25
  3. Фирма и държавен вестник
    От Sunny във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 2
    Последно: 28-02-06, 11:06
  4. Вестник БЪГ.БГ
    От 666 във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 67
    Последно: 25-05-04, 02:13

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе