Отговор: 10% данък върху банковите лихви
Много от вас пропускат, че данъка не е върху главницата, а върху лихвата...
Всички страни от европейският съюз имат такъв данък - ние пак сме последни. С новият датък всички станаха равнопоставени - не може някои да плащат данъци върху приходите си, а други печелещи от лихва не.
Защо въвеждаме данък "Депозит" - Факторът Кошлуков - TV7
FearMe
Пак искривяваш темата с тези магистрали. Това си е за другата тема.
Цитат:
Първоначално публикувано от
hristoslav2
....Много от вас пропускат, че данъка не е върху главницата, а върху лихвата...
И кои са те по-точно? Аз не видях никой до сега да коментира данък върху главницата. Това би било втори данък върху едни (предполага се) вече обложени пари! Или и ти гърмиш "на посоки"?
E,хайде сега проблемът не е в данъка,все едно лихвата е паднала от 4% на 3.6 % ,проблемът е ,че ще се получи достъп до информацията за влоговете,без да се нарушава банковата тайна.Дори и жена ми не знае колко пари имам,а сега след данъка ще е почти публична информация.
Цитат:
dudi4ek
E,хайде сега проблемът не е в данъка,все едно лихвата е паднала от 4% на 3.6 % ,проблемът е ,че ще се получи достъп до информацията за влоговете,без да се нарушава банковата тайна.Дори и жена ми не знае колко пари имам,а сега след данъка ще е почти публична информация.
И как го решихте това? Като плащате ДДС, да не би НАП да праща СМС на жена ви със списъка на покупките?
Не издребнявай,това с жената е фигуративно казано,но досега без прокурор нямаше достъп до тази информация.
Това, което казвам е, че не е необходим достъп до информация за сметката ви, за да бъде събран този данък.
Е това е още по-лошо да ти го съберат,преди да си го декларирал.Досега на данъчните им трябваше прокурор за да разберат какви сметки и колко имаш в тях.
Нямам недекларирани доходи по влог,но инфото е деликатно и не искам да може да се събира от още няколко места,освен самата банка.
Имам усещането, че много хора си фантазират, а после на база фантазиите си почват да виждат и таласъми.
На единия му се сторило, че някой бил си мислил, че ще се облага главницата и подскача. Друг сънувал, че ще разкрият банковата тайна пред жена му и вече пищи.
Защо трябва да се разкрива банкова тайна не виждам. Някой да е казал, че трябва да се декларират доходите от лихви? До сега не съм чул такъв! Някой да е казал, че списъците с платилите данък върху депозитите ще се публикуват в пресата? Не съм чул такова нещо! Някой да е казал, че банките ще дават в НАП поименни списъци с депозитите на всеки, лихвения процент на който са договорени и удържания данък върху тях? Ами май не!
Процедурата е проста като кройка за цвички - изтича ти срока на депозита, банката удържа от дължимата лихва десятъка и останалото или ти го внася по сметка или го капитализира. Когато отидеш да си предоговориш депозита виждаш какво е станало. Или ако ползваш електронно банкиране влизаш си в акаунта и виждаш как са ти нещата.
Ако има нещо, което истински трябва да ви притеснява, това е, че обявиха инфлация на годишна база към 5%, и толкова са сега горе-долу и лихвите по депозитите. Като махнеш обаче данъка, се оказва, че ти минаваш на загуба, ако си държиш парите на депозит. От това могат да се породят много реални заплахи!
Цитат:
FearMe
ти вярваш на тези 5%?
Ако говориш за инфлацията - определено не! Те я смятат на база "голяма кошница", а сега народа не купува скъпи стоки за бита. Ако се сметне с "малката кошница" сигурно е двойно по-голяма.
Банката да ми ги удържи,май никога не си си плащал данъци.Отваш ,декларираш и бецалиш или ти го върши счетоводителя,това няма да мине като данък сгради и смет,които си ги пишат и бъркат редовно от данъчното.
Инфлацията винаги е по-голяма от лихвите по депозит.Лошото е,че имам спествания от бизнес и в момента е по-добре да ги оставя в банка,а не да ги влагам във формулата с "прим".
Цитат:
dudi4ek
Банката да ми ги удържи,май никога не си си плащал данъци.Отваш ,декларираш и бецалиш или ти го върши счетоводителя,това няма да мине като данък сгради и смет,които си ги пишат и бъркат редовно от данъчното.
......
А какъв е проблема да не е така? Декларира се тогава, когато данъка не е предварително известен. В случая той Е! Както е с наемите - наемателя след като направи 10% отчисление за признатите разходите на наемодателя, авансово удържа от дължимата сума 10% и ги внася в НАП. Остатъка дава на наемодателя. Защо за наемите да може, а за депозитите - не? Схемата е същата, само че няма нормативно признати разходи и се облага с 10% цялата сума от лихвата.
Цитат:
dudi4ek
Плащам си акцизите и ДДС-то без никакви декларации. Ти какво, да не се редиш на опашки?
Приеми, че всяка следваща година ти трябват 20% повече от предходната за да поддържаш същия стандарт на живот и няма да сбъркаш.
Уточнил съм ,че има счетоводител,сега по новините споменаха,че ще е задължение на банката да отчислява данъка,но с това правителство никога не се знае кое е последно.