tony34al, когато има един неопровержим исторически факт, "според мен" е ненужно... нещо като "СПОРЕД МЕН слънцето изгрява от изток"... можеш спокойно да провериш за истинността на всичко, написано от мен, има го на много места, макар и не така събрано в едно
lazarus18, напълно съм съгласен, че ЗА ТЯХ всичко е ОК, но проблемът идва от там, че не може ВСЕКИ да бъде длъжен да спазва едни правила, а неспазването им да води до санкции, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ на САЩ... за тях НИЩО не важи. ако съгласно моя пример България напечата въпросните 100 трилиона лева в разрез с подписаните от самата България спогодби - жална ни майка. ако САЩ го направят - всичко е ОК... това е проблемът - че източването на блага чрез емитирането на хартийки без стойност обогатява САЩ за сметка на ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ държави!
веднага онагледявам:
българският производител отглежда несубсидирани домати, чиято себестойност е 60 стотинки/кг
американският производител отглежда несубсидирани домати със себестойност 80 стотинки/кг. САЩ обаче печата едни хартийки без обезпечение от активи, субсидира си производителя със 70 ст/кг и така той може да ги продаде на 10 ст/кг
какво се получава?
за да излезе на пазара, бг производителят е използвал свои, гарантирани с активи (заради валутния борд) парични средства, а американският е бил овъзмезден с пари, необезпечени с НИЩО, с които обаче може да купи РЕАЛНИ блага, включително твоето, произведено с пари, зад които стои НЕЩО