Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 31

Какво мислите за компютърното пиратство?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Apr 2004

Реших да пусна поста заради последните новини относно пиратския софтуер, музика и филми. Надявам се няма подобна тема.

Просто не виждам смисъл човек заради една или две песни да си купува албум с още поне 10 песни които често са ужасни. Това е все едно да си купите записвачка, която върви в комплект с грамофонни плочи + лента за магнетофон.[:O]

Другото тъпо нещо е идеята да се забранят безплатните сървъри, т.е. сървърите които предоставят безплатно лично пространство, защото забележете - били основен пиратски източник. Егати тъпотията.

Незнам ... немам думи! Т`ва не е държава, т`ва е българия!

__________________________________________________________________________________________

Р.S.: Очаквам мненията Ви!

2.  

3. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

Искам да мога да си купувам всичкия софтуер легално...ама не става...един ден ако заплатата ми достигне разумни стойности ще го првя []

4. Member
    Тук е от
    Oct 2003

Пиратстването на софтуер в България е резултат от няколко фактора:

1. Нежеланието да се плаща за нещо което няма материален израз, т.е. око да види, ръка да пипне - много собственици на фирми не могат да разберат за какво плащат като им обясняваш, че следва да си закупят софтуер.

2. Желанието за усвояване на знания и професионални умения - какво искам да кажа: За съжаление в страната няма възможност млад човек - 18 - 20 години да се сдобие със законен софтуер с цел обучение - дизайнерските пакети са от по 1000 USD нагоре. Развойните среди за програмисти също, а този човек трябва да се реализира в живота - все още са много малко фирмите които са готови да инвестират в обучението на персонал, всички търсят служители с опит и познания.

Познанията за съжаление се добиват при обучение и работа с най-новите продукти - кое учебно заведение разполага с най-нов и съвременен ЗАКОННО придобит софтуер?

Единственият изход на такъв човек е да се сдобие с нелегално копие на необходимия му софтуер и да се самообразова.

Та моето предложение е следното - световните лидери в производството на софтуер да се замислят защо в сравнително бедна държава като България пиратството е толкова разпросранено?

Защото предлаганите от тях цени на софтуер са неадекватни спрямо финансовите възможности на нанселението.

Трябва да се предлагат продукти с ограничен лиценз - т.е. само з аобучение или само за домашно ползване, които да са с ниски цени - такива, че да са достъпни за по-голямата част от потребителите. Ако чакаме залатите ни да станат такива, че да можем да си ги купим на актуалните в момента цени - няма да стане скоро.

5. Member
    Тук е от
    Jan 2003

Пиратството е един вид противодействие на желанието на разпространителите да надуват безумно цените. Тук говоря само за нещата, които са единствено за лично ползване без възможност да се прави бизнес от тях: игри, филми, музика и подобни. Докато дисковете са по 15 евро, филмите по над 30 и игрите по 50 ще се точат пиратски копия.

Обаче ако цените са поносими пиратството просто губи смисъл, особено ако имаш и възможност да си избираш точно какво да купиш. Вижте например какъв фурор направи iTunes при това за отрицателно време от пускането си и то при положение, че работи само в Щатите.

Що се отнася за бизнес продуктите: развойни среди, проектантски и т.н. софтуер, те трябва да се платят и още как. В момента, в който започнеш да работиш с тях срещу заплащане. Иначе цената на крайния ти продукт не е реална и всеки твой конкурент трябва да има правото да ти прати проверка, която да ти наложи огромна глоба и да те затвори завинаги.

Университетите също ползват софтуера срещу заплащане (било то от студентите или държавата), така че съвсем не е нормално положението с тях в момента (да ама съвсем на бих искал от тях да харчат минималните си приходи и субсидии за това).

Не мога обаче да си представя как някой може да очаква от мен да платя за софтуер докато уча в университет или си опреснявам познанията преди да кандидатствам за работа... В крайна сметка фирмата ще си получи парите когато започна да работя.

6. Member Аватара на sclera_bg
    Тук е от
    Aug 2003

Искам да посоча още един аспект на комерсиалния софтуер, които подтиква към пиратство - несъвместимостта на файлове правени с нови версии и по-старите такива. Аз работя предпечатна подготовка (DTP), всяка година "китовете" изкарват нови версии на основните продукти за нашата работа (става дума за ADOBE и QUARK), като ЗАДЪЛЖИТЕЛНО новия фаил не може да се отвори с по-стара версия. Дo ден днешен работя с QuarkXPress 4, InDesign2. Ilustrator 9 , Photoshop 6, Acrobat 4, които официално сме купили, но като ми дойдат фаилове от чужбина с най- новите версии, и когато трябва да се пипне нещо - какво да правя? Предполагам че така стоят нещата и с CAD, 3D и развойния софтуер... А фирмите-разработчици това го правят съвсем съзнателно - за да се набуташ с $1000 всяка година.

7. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

тази тема сме я "дъвкали" доста пъти и истината е следната:

1. винаги ще се пиратства, независимо от цената и доходите

2. не се пиратства само в българия

3. програмистите не получват адекватно възнаграждение, защото...

4. ...шефовете им прибират основния дял от печалбата

5. който е чак толкова съвестен - да купува. повечето няма да го правят, освен ако не са принудени

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

малко да се поразпиша относно софтуера с цел обучение:

в момента няколко факултета на СУ са сключили споразумение с Microsoft (MSDN AA) според което докато си студент имаш право да ползваш почти всички продукти на МС съвсем легално.

Не знам колко точно са хората които са се регистрирали и са си взели лицензните ключове обаче са много малък процент. След разговори с няколко човека и въпрос защо не се регистрират отговора беше "Ами за какво да се разходя след като мога да си ползвам и нелегалния".

Така че има и някакви опити от страна на фирмите да улеснят законното обучение (въпреки че след парите дадени от правителството на МС... ) може и да са си ги избили предварително тези пари. Обаче въпроса пак опира и до потребителите.

10. S7
    S7 е офлайн

Тук е от
    Apr 2004

Сладко и много полезно нещо! Няма как да не съществува и просперира у нас, когато софтуера е съизмерим с месечното възнаграждение на нашего брата! Законите не могат да прекратят ползването на нелегален софтуер, както и сухият режим в Америка не намали пиенето, а засили мафията. А нашите програмисти да извиняват, но и те живеят в България и знаят, че нещо което може да не се купи- то не се купува, а за чуждите- няма какво да съжаляваме- те се живеят и се издържат в белите държави.

[Wow!]

11. Member
    Тук е от
    Jan 2003

ХаМаВ: ползвам точно MSDNAA софтуер за машината ми вкъщи. Не знаех, че и СУ имат споразумение, едва ли им е без пари.

FearMe: по точки:

1. разбира се, както и винаги ще се краде и убива;

2. да, ама ако конкурента ми знае, че работя с нелицензиран софтуер, веднага ще се оплаче на властите и ще изгоря, докато в България това няма да стане;

3 и 4. шефа дава колкото можеш да си поискаш, не колкото правиш. Това е основното правило; по принцип според мен заплащането е адекватно... освен ако нямаш предвид българското в сравнение с чуждото, но там пак играе същия принцип-- дават толкова, колкото искаме;

5. ако си плащаш за всичко можеш да оправдаеш по-високи цени на продукта ти и реално да ти остане по-голяма печалба (т.е. същия процент, но от по-голямо число). Затова и съвсем не разбирам защо трябва да сме принудени да караме в сивото вместо да се борим с нелоялната си конкуренция?

S7: Щом на Славейков могат да продават игри по 15 лв диска, то и легално ще се продават при тази цена. Стига някой да ги предлага. Ако контрола се затегне цената на Славейков ще се вдигне, така че не отхвърлай законите, вършат си работата, но и производителите и най-вече разпространителите трябва да си свършат своята за да може някой ден разликата между нелегална и реална цена да е достатъчно ниска за да не си струва проблемите.

12. Member
    Тук е от
    Feb 2004

това за конкуренцията е голяма глупост, ти първо спри продажбите без ддс, тогава ела да ми разправяш как легалния софтуеър вдигал цената. през митницата минава много стока с намалена цена - по-малко мито и ддс, а и без мито и ддс, а цената на софтуеъра не вдига крайната цена а само яде от печалбата, ако стане толкова лошо ще се мисли и за безплатен софт, значи алчните капиталисти да решат нелегален софт + доста пари и за тях или безплатен софт и никакви пари за тях. не говоря за специализиран софт без който не може да се мине, по-скоро за общ който има алтернативи

13. Member
    Тук е от
    Nov 2002

Посочете ми страна и година където и когато е нямало пиратство (компютърно) . Та всеизвестен факт е че Бил Гейтс е тръгнал с това . Да не говорим за 32 битовата система на IBM OS/2 която е била копирана впоследсвтие от WIN-a . Винаги ще го има това , независимо от всичко .

14.  

15. Member
    Тук е от
    Sep 2003

Ако можех да си го позволя - Всичките ми дикове щяха да са оригинални. Страшно много ме е яд че един вид подценявам труда на хората които са направили софтуера(музиката) които ползвам без да си платя, но просто нямам тази възможност. А за това са виновни трети лица...

16. Тук е от
    Dec 2000

Айде и производителите на софтуер да се обадим. Произвеждам софтуер за радио автоматизация. Проблемите са няколко.

1. Тясно специализирания софтуер няма начин да не е скъп, защото пазара му е много малък, въпреки това смятам че цените трябва да се редуцират спрямо възможностите на пазара на който се продава и го правя, цената ни за България е 40 пъти по-ниска от тази на външния.

2. Пиратството не е само в копирането и използването на софтуер. Аз мисля че ако цената е разумна, потребителя след като проба и хареса "пиратското" копие ще започне да си плаща, защото разбира че по този начин спомага за осъвършенстването на продукта, поне при мен е така (винаги има и друга гледна точка). Това от което страдам много повече е кражбата на ноу хау и интерфейс от преките ми конкуренти в България. Най-безсрамно и нагло при това, не само от мен. И имат наглостта да разправят че аз крада от тях. Има начин да си защитя правата, но е много трудно, ако някой може да даде акъл как да ги накажа да се обади.

А що се отнася са фрии сървърите няма как да се забранят, ако това стане има си съд в Хага. А и можем да всигнем голям шум, бих помогнал с меднийна подкрепа.

17. Member
    Тук е от
    Nov 2002

ВокоВ проблема понякога при "проба" е че Trial версиите са с много орязани функции и хората предпочитат едно напълно функционално пиратско копие за проба . Ако го харесат вече не им се дават пари за нещо което вече имат , ако не им хареса го изтриват и няма пиратсво . Изключвам музиката и песните . Музиката - защото знам много хора които имат толкова музика събрана че им трябва 3 живота за да я излушат цялата и де факто ни я пласират някъде ни я слушат - значи няма пиратство . Филмите - без коментар

18. Тук е от
    Jan 2004

Основният проблем за мен с пиратстването на софтуера са парите. Аз не мога да си позволя да си купя легален софтуер за да го използвам в къщи. Мога разбира се да използвам безплатни алтернативи, което и правя, но те не винаги са достатъчни. Не можеш да се научиш да програмираш на Delphi, ако използваш BeOS, нали. Ако използваш някакъв продукт на работното си място, няма къде другаде да си подобряваш уменията с него, освен в къщи на личния си компютър. А как да си го купиш? Ако е нещо, което е безплатно(PHP примерно) добре, но иначе не става.

Един добър вариант би бил, ако работодателите набираха служители, които да обучават впоследствие, но за съжаление и това не е така. Те искат кадри, които да могат всичко, да имат опит, да знаят много езици, да спорят само с умници... Как един студент, да ги знае тез неща? Че и да има опит?

По въпроса с продажбата на софтуер на Славейков, аз лично смятам че е безобразие, да гонят някакви безплатни сървъри, преди да са опандизили всички продавачи на дискове на Славейков и всякакви подобни места. Наясно съм, че от фрий сървърите също се печели непряко, но нека поне тези, които печелят явно да бъдат премахнати преди това.

Между другото не мога да си позволя и да си купувам софтуер и от Славейков, не го и правя.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Какво мислите за LG 32LV375S
    От bies във форум LG телевизори
    Отговори: 13
    Последно: 19-01-13, 15:50
  2. Отговори: 3
    Последно: 17-05-06, 20:50
  3. Какво мислите за това?
    От vaskoni-art във форум Уебдизайн и 3D
    Отговори: 4
    Последно: 23-10-04, 13:31
  4. Какво мислите за мониторите КТС
    От Whiskey във форум Общ - хардуер
    Отговори: 8
    Последно: 05-12-03, 17:06
  5. Какво мислите за XGI ?
    От Aquadark във форум Аудио и Видеокарти
    Отговори: 5
    Последно: 25-09-03, 00:30

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе