PlayStation 4 - допълнителен охладител?
Здравейте, търсих мнения в интернет пространството, относно допълнителното охлаждане за конзолата, но не намерих, такава конкретна, та си позволих да създам. Купих на сина PS4, като всяко хлапе е радостен и показва заинтересованост относно състоянието на конзолата, в смисъл от няколко дни ми говори за допълнителен охладител. Конзолата е във вертикално положение, на твърда повърхност (тв шкаф), а и работи не повече от час на ден. Та има ли смисъл от допълнително охлаждане? :)
Отговор: PlayStation 4 - допълнителен охладител?
Няма такова нещо. Ако конзолата е стара, може да я отвориш, почистиш охлаждането и да му смениш термопастата. Това е добре да се прави поне 1-2 пъти в годината, особено ако помещението лесно се запрашава. Ако е нова - пращаш я в гаранционния сервиз за профилактика срещу съответното заплащане.
Имам PS4 от 3 години и, макар да играя рядко последната една, преди се случваха сесии и по 12-14 часа. Работи без забележки и никога дори не съм се замислял за допълнително охлаждане, а помещението е доста прашно.
Накратко - няма смисъл да го мислиш поне докато е в гаранция.
И това е вариант - ползваш, докато спре и след това нова конзола (при теб може да стане всеки момент).
Цитат:
Първоначално публикувано от
avenge
И това е вариант - ползваш, докато спре и след това нова конзола (при теб може да стане всеки момент).
Айде айде поспри се малко. 1, че и 2 пъти в година да сменяш термо паста? Колко човека тук могат да го направят? То за моженето може и да пробват ама колко конзоли ще дефектират с такава манипулациия - то да не е да си пуснеш водата в тоалетната?
Моята конзола всекидневна употреба над 5 години - само продухан праха и то веднъж по спомен понеже започна да вдига обороти вентиалатора и това е! Конзолите явно са изчислени добре - според такава дългогодишна и всекидневна употреба...
Иводиво, ако е четворка Pro, грее като барбекю! Хич не са им измислили охлаждането. Моята е на година и 3 месеца, като работи през зимата, не отоплявам стаята.
Цитат:
dodo_pv
Иводиво, ако е четворка Pro, грее като барбекю! Хич не са им измислили охлаждането. Моята е на година и 3 месеца, като работи през зимата, не отоплявам стаята.
Щом греее още първите години значи не е добре изчислена и колкото термо пасти да смениш все ще си грее!
Цитат:
ivodivo
Айде айде поспри се малко. 1, че и 2 пъти в година да сменяш термо паста? Колко човека тук могат да го направят? То за моженето може и да пробват ама колко конзоли ще дефектират с такава манипулациия - то да не е да си пуснеш водата в тоалетната?
Моята конзола всекидневна употреба над 5 години - само продухан праха и то веднъж по спомен понеже започна да вдига обороти вентиалатора и това е! Конзолите явно са изчислени добре - според такава дългогодишна и всекидневна употреба...
Така е, затова и си дефектират. Ти виждал ли си стара и евтина термопаста на какво става след 1-2 години употреба? Да не мислиш, че в конзолите слагат от качествената термопаста? Всичко е пари, дори и стотинки да струва. Отварял ли си лаптоп след няколко месеца/година да видиш какви килимчета има по охлаждането и колко добре работи охладителя? Конзолата е същата работа, особено домашния и уличния прах се трупат за отрицателно време. А и като я отвориш и разглобиш охлаждането, за да го почистиш, същата термопаста ли ще оставиш, дори и да не е станала на камък? Като си нямаш идея за какво ти говоря, по-добре не давай такива компетентни мнения.
- - - - - - - - - -
Ето какво има в твоята "продухвана" конзола, след като се разглоби охлаждането:
https://youtu.be/NOsJGtVolGA?t=288
Pro и Slim моделите се чистят лесно и са добре проектирани - ако грее и вдига оборотите най-вероятно е понеделнишка бройка ;) и пастата не е нанесена добре или е кофти партида
.
Моите се ползват зверски от дей уан , както се казва - имам фат модел от премиерата и никога не му е сменяна пастата - само продухване от време на време със сгъстен въздух - никакви проблеми .
Имах друга фат бройка и тя , както описаната горе "про" вдигаше оборотите често (въпреки, че беше по-нова) и отделно излезе проблема със сензорния бутон (произволно изхвърляне на диска) - затова и я отворих да блокирам бутона като използвах случая да сменя и пастата - уж не изглеждаше суха и малко . Продадох я скоро след това на приятел и си се ползва вече 3 години сигурно без никакви проблеми.
Имам "про" модел от първата партида - също никакъв проблем освен, че по едно време просто не искаше да зареди някои дискове - тръгваха, но след доста опити ... докато си се оправи от самосебе си:)- вероятно е имало някой боклук. Но и той остаря и най-вероятно тия дни ще му направя основна профилактика със смяна на пастата.
Допълнително охлаждане е абсолютно безсмислено , но ако толкова те притеснява слагай една охлаждаща подложка за лаптоп под конзолата (разбира се трябва да не е вертикално поставена).
Цитат:
avenge
Така е, затова и си дефектират. Ти виждал ли си стара и евтина термопаста на какво става след 1-2 години употреба? Да не мислиш, че в конзолите слагат от качествената термопаста?
Нищо не мисля - просто имам конзола повече от 5 години и я разтриваме яко всекидневно! Та каква паста слагат не знам но очевидно не е евтина ако съдя по времето което изкарват без такива сервизни манипулации... И ти казвам, че смяна на термо паста на 6 месеца е безумие - или има сериозно недомислие в изчисленията с охлаждането, овърклок или други извращения, че да се стига до такова изпичане или някаква особено фалшива паста...
Цитат:
avenge
Като си нямаш идея за какво ти говоря, по-добре не давай такива компетентни мнения.
Първо споделих, че съдя за конзолата от първо лице за периода посочен по горе!
Второ - откъде на къде пък залючи какви компетенции имам?!? Аз също си извлякох за твоите (до някъде) но не бих цапал тук темата с лични квалификации...
Моят Pro модел беше от първата партида. Миналата година завалията вече толкова силно духаше, че си мислех, че иска да излети. Отворих го, смених пастата и настана тишина. В никакъв случай не съм съгласен два пъти годишно да се сменя паста, но веднъж на две години си е съвсем в рамките на препоръчителното.
То докато не изтече гаранцията от две години и без това не може да се почисти и да се смени термопастата. Иначе съм маняк на тема поддръжка и един път в годината заедно със лаптопите я пращам във сервиза за пълна профилактика.
Както и преди писах - в слим и про версиите почистването е възможно и проектирано от Сони на доста добро (юзерфриендли така да се каже ;)) ниво - хем да не се нарушава гаранцията и да е като за потребители с две леви ръце, хем да се получи доста добър резултат от манипулацията ;)
Виж за конкуренцията подобна манипулация е почти невъзможна без основно разглобяване при това с точно определи инструменти, които по принцип не са масови :cool:
Във Лас сервиз ми отказаха почистване на първата година точно заради гаранцията.
Slim/Pro
https://www.youtube.com/watch?v=tnxcSOFScEk
- нищо сложно и ако се прави редовно спокойно изкарва до изтичане на гаранцията и тогава ако се налага правиш основно почистване и смяна на термопастата.